Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Οι Κούρδοι της Συρίας ανοίγουν Πρεσβείες στην Δύση

"Έμφραγμα" στον Ερντογάν
 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
 
Η «Άγκυρα στα κάγκελα», μετά την είδηση που μεταδόθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ ότι ο Κούρδοι ανοίγουν πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ενώ παράλληλα προχωρούν στην περαιτέρω...
... σύσφιγξη των σχέσεων τους και σε μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία με τους Ρώσους στην Συρία και όχι μόνο.

Η διπλή αυτή κίνηση των Κούρδων προκαλεί ήδη «ρωγμές» στο νέο γεωστρατηγικό παιχνίδι του Ερντογάν ο οποίος κατά την προσφιλή του συνήθεια θέλει να παίζει σε πολλά ταμπλό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του PYD, δηλαδή του μισητού στην Άγκυρα ΡΚΚ, Siyanek Dido, οι Κούρδοι παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Τουρκίας προχωρούν στο άνοιγμα πρεσβείας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον, ενώ ήδη έχουν διπλωματικές αντιπροσωπίες στην Ρωσία, καθώς και στις Γερμανία και Γαλλία.

Όπως αναφέρεται, το «Rojava Demokratik Özerlik», δηλαδή η αυτόνομη κουρδική περιοχή της Συρίας, πρόκειται να ανοίξει πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα και να εκπροσωπείται σαν κυρίαρχο κράτος στις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή ανάβει «φωτιές» στην Άγκυρα καθώς θεωρείται σαν άλλη μια υπονομευτική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της ακεραιότητας της Τουρκίας, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη μεγάλη κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών εξ αιτίας των τουρκικών κατηγοριών ότι πίσω από το αποτυχών πραξικόπημα στην Τουρκία βρίσκονται οι ΗΠΑ. Μάλιστα ο Siyanek Dido τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν σταθερά τον αγώνα των Κούρδων να αποκτήσουν ανεξάρτητη κρατική οντότητα στην Μέση Ανατολή.

Αλλά εκτός από την είδηση αυτή η Άγκυρα θορυβήθηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου των Κούρδων ότι το κουρδικό κίνημα συνεργάζεται στενά στον στρατιωτικό και όχι μόνο τομέα με τους Ρώσους, οι οποίοι επίσης υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Rojava Demokratik Özerlik.

Όπως φαίνεται το κουρδικό παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την Τουρκία και τον Ερντογάν και μάλιστα ένα αγκάθι που… πονά πολύ!
 
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...