Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Η Αγία Παρασκευή στην Κοιλάδα των Τεμπών (ΦΩΤΟ)

Αποτελεί παράδοση πλέον για κάθε πιστό οδηγό που διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών
να κάνει μία στάση για να φωτογραφηθεί στην κρεμαστή γέφυρα και κυρίως για να προσκυνήσει στο ναό και στο θαυματουργό αγίασμα της Αγίας Παρασκευής.
Τα Τέμπη ή Κοιλάδα των Τεμπών είναι κοιλάδα της Ελλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα.
Η Κοιλάδα των Τεμπών σύμφωνα με αρχαίες αναφορές, έχει δημιουργηθεί από μεγάλο σεισμό που προκάλεσε ρήγμα, από το οποίο χωρίστηκαν τα δυο μεγάλα βουνά, ο «Όλυμπος» και ο «Κίσσαβος». Την περιοχή διασχίζει ο Πηνειός ποταμός ανάμεσα από τα δυο μεγάλα βουνά.

Tempi_Tal_01

Στη φημισμένη αυτή κοιλάδα των Τεμπών ανάμεσα από τον Όλυμπο και την Όσσα και περίπου στο κέντρο βρίσκεται η γνωστή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε περίπου το 1910 από τον Ο.Σ.Ε. με τη χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών υπαλλήλων.

ÅÏÑÔÁÓÌÏÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÐÁÑÁÓÊÅÕÇÓ ÔÅÌÐÙÍ (EUROKINISSI // ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÍÔÆÉÁÑÇÓ)
Ακριβώς δίπλα από το ναό της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται μία μικρή σπηλιά. Εκεί είναι και το αρχικό προσκύνημα, όπου στο τέλος της σπηλιάς από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το θαυματουργό αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Η σπηλιά είναι τόσο μικρή που κάθε φορά χωράει μετά βίας μόνο ένας άνθρωπος και αν είναι αρκετά ψηλός πρέπει να μπει σκυμμένος.

Tempi_Tal_13 ÅÏÑÔÁÓÌÏÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÐÁÑÁÓÊÅÕÇÓ ÔÅÌÐÙÍ (EUROKINISSI // ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÍÔÆÉÁÑÇÓ) ÅÏÑÔÁÓÌÏÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÐÁÑÁÓÊÅÕÇÓ ÔÅÌÐÙÍ (EUROKINISSI // ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÍÔÆÉÁÑÇÓ)
79729

Το σπήλαιο βρίσκεται στην πλευρά του Ολύμπου. Στην θέση που βρίσκεται είναι απρόσιτο από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ προσιτό από την Κισσάβεια πλευρά όπου βρίσκεται και η κρεμαστή γέφυρα, η οποία ανακατασκευάστηκε και το καλοκαίρι του 2004 γίνανε τα εγκαίνια.

Η σιδερένια πεζογέφυρα που πρέπει να διασχίσετε αν θέλετε να επισκεφθείτε την εκκλησία κατασκευάστηκε το 1960, μέχρι τότε οι πιστοί μεταφερόντουσαν στην αντίπερα όχθη του Πηνειού μέσω βάρκας ή από μία μικρή ξύλινη γέφυρα.

ÅÏÑÔÁÓÌÏÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÐÁÑÁÓÊÅÕÇÓ ÔÅÌÐÙÍ (EUROKINISSI // ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÍÔÆÉÁÑÇÓ) ÅÏÑÔÁÓÌÏÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÐÁÑÁÓÊÅÕÇÓ ÔÅÌÐÙÍ (EUROKINISSI // ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÍÔÆÉÁÑÇÓ) ÅÏÑÔÁÓÌÏÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÐÁÑÁÓÊÅÕÇÓ ÔÅÌÐÙÍ (EUROKINISSI // ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÍÔÆÉÁÑÇÓ)

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Θεσσαλίας. Την ημέρα της εορτής της Αγίας, στις 26 Ιουλίου, χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν από κάθε μεριά της Ελλάδος, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν δύο πηγές , της «Δάφνης» και της «Αφροδίτης». Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από την Μακεδονία στην Θεσσαλία γι’αυτό το λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα.

Φωτογραφίες: eurokinissi – Κώστας Μαντζιάρης

dogma.gr
perivolipanagias.blogspot.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...