Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Κατάσχουν τα πάντα ! Χρήματα, ναρκωτικά και... χρυσό

Κατάσχουν τα πάντα: Χρήματα, ναρκωτικά και... χρυσό
Κατασχέσεις σε ό,τι... κινείται πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, με ελέγχους  στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. 

Παρακάτω αναφέρονται μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατασχέσεων για  τους  μήνες  Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2016.
1. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

• Το Τελωνείο Ευζώνων, σε έρευνα που διενήργησε σε αυτοκίνητο  προερχόμενο από Σκόπια, με τη συνδρομή σκύλου ανιχνευτή, εντόπισε και  κατάσχεσε  200 γρ. ινδική  κάνναβη  στις  σόλες  υποδημάτων  του  επιβάτη  και  στις  αποσκευές  του.
• Το Τελωνείο του Αεροδρομίου Αθηνών, με τη συνδρομή των σκύλων  ανιχνευτών της Τελωνειακής Υπηρεσίας, εντόπισε και  κατάσχεσε 22.911 γρ. ινδικής  κάνναβης σε  δύο  ταχυδρομικά  δέματα.  
2. ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ  ΧΡΥΣΟΥ

Το Τελωνείο Κήπων,  σε  έλεγχο επιβατών επιβατικού αυτοκινήτου εισερχόμενου  της χώρας, εντόπισε επιμελώς κρυμμένα χρυσά κοσμήματα είκοσι δύο και  δεκατεσσάρων  καρατίων, συνολικού βάρους 2.512 γρ..

3. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ  ΚΑΠΝΙΚΩΝ

• Το Ε’ Τελωνείο Πειραιά, αξιοποιώντας πληροφορίες, που περιήλθαν στη  Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., προέβη σε κατασχέσεις  εννέα (9) συνολικά  εμπορευματοκιβωτίων με 103.080.000 τεμάχια λαθραία τσιγάρα.
Οι  αναλογούντες  δασμοί  και  φόροι  ανέρχονται  στο  ποσό  των  19.183.982 ευρώ. 
Οι  έρευνες  για  τους  τελικούς  παραλήπτες  συνεχίζονται.

• Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) προέβη σε επ’ αυτοφώρω σύλληψη οδηγού φορτηγού, που μετέφερε χωρίς δηλωθέν προορισμό και με εικονικούς παραλήπτες 14,5 τόνους καπνό-άκοπο, βιομηχανοποιημένο και αρωματισμένο, ένα στάδιο πριν την τελική του μορφή για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάπνισμα. 

• Σε εκ των υστέρων έλεγχο, που διενήργησε η ΕΛΥΤ σε εισαγωγή από  Κίνα,  με δηλωθέν εμπόρευμα «πανικά κρεβατιού», εντόπισε 10.570.000 τεμάχια λαθραία  τσιγάρα με αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις 1.971.047 ευρώ. Ακολουθείται ποινική και διοικητική διαδικασία.
4.    ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Το Ε’ Τελωνείο Πειραιά, αξιοποιώντας πληροφορίες, προέβη σε κατασχέσεις δύο (2) εμπορευματοκιβωτίων με 33.289 τεμάχια παραποιημένα προϊόντα, ενώ συνολικά οι  Τελωνειακές Αρχές κατάσχεσαν 57.000 τεμάχια (αξεσουάρ αυτοκινήτων, αρώματα, είδη ένδυσης, αξεσουάρ).
5. ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ

• Σε ελέγχους,  που διενήργησαν τα Τελωνεία Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», Κήπων, Ευζώνων και Κακαβιάς, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες  χώρες, δεσμεύθηκε συνολικά το ποσό των 2.375.248 ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές αρχές. Το επιβληθέν πρόστιμο, άμεσα  καταβλητέο, ανέρχεται σε 608.062 ευρώ, ενώ διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές η  έρευνα  για την προέλευση των χρημάτων.
6. ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

• Οι νεοσυσταθείσες Κινητές Ομάδες Ελέγχου, σε επισταμένους ελέγχους  στους οδικούς άξονες της χώρας, καθώς και οι ομάδες δίωξης των Τελωνείων,  προέβησαν σε τουλάχιστον 46 δεσμεύσεις επιβατικών οχημάτων λόγω παράνομης  κατοχής και κυκλοφορίας τους από μη δικαιούχα πρόσωπα. Οι υποθέσεις είναι σε  εξέλιξη προκειμένου να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα.
7. ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ και  ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

• Το Τελωνείο Λάρισας προέβη στην έκδοση της Ειδικής Έκθεσης Ελέγχου για  τη λαθρεμπορία, που είχε διαπιστωθεί στις αρχές του έτους σε συνεργασία με την  Οικονομική Αστυνομία. Ειδικότερα, οι  δύο Υπηρεσίες, διενεργώντας συντονισμένο  έλεγχο σε αποθήκες στην περιοχή του Τυρνάβου, δέσμευσαν συνολικά 306 τόνους   τσίπουρου, εκ των οποίων η τελικά κατασχεθείσα παράνομη ποσότητα ανέρχεται σε  234 τόνους, ενώ κατασχέθηκαν και τέσσερις (4) άμβυκες. Οι διαφυγόντες φόροι  ανέρχονται στο ποσό των 2.216.000 ευρώ. Το Τελωνείο επιλήφθηκε της  λαθρεμπορίας και έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον καταλογισμό και την είσπραξη των οφειλομένων ποσών.  

• Το Τελωνείο Ηρακλείου, σε έλεγχο εκτός αποστακτικής περιόδου, εντόπισε  και κατέσχεσε σε περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης έναν άμβυκα σε λειτουργία,  αλκοολούχα ποτά, χάρτινα σακιά κρυσταλλικής ζάχαρης και στέμφυλα.

• Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων, αξιοποιώντας πληροφορίες, διενήργησε  έλεγχο σε επιχείρηση, όπου κατασχέθηκαν αλκοολούχα ποτά χωρίς νόμιμα  παραστατικά. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη επ’ αυτοφώρω για παράνομη διακίνηση  αλκοολούχων ποτών,  καθώς  και  για  λειτουργία παράνομου εμφιαλωτηρίου. 
Οι  Θαλάσσιες Ομάδες Ελέγχου, κατά την επιτήρηση του θαλάσσιου  χώρου για  την  αποφυγή διάπραξης λαθρεμπορικών πράξεων, εντόπισαν μεταξύ άλλων δύο  περιπτώσεις παράνομης χρήσης πετρελαίου ναυτιλίας και καταλογίσθηκαν οι οφειλόμενες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. 
Έχει πραγματοποιηθεί, επίσης, σειρά δειγματοληψιών για τη διαπίστωση της  νόμιμης  χρήσης  καυσίμου  και  αναμένονται  τα  αποτελέσματα  από  το  Γενικό Χημείο. 
Πέρα των  ανωτέρω, διενεργούνται έλεγχοι σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής για την  καταβολή  Φ.Π.Α. κατά  την εισαγωγή τους στην Ε.Ε.
8. ΕΛΕΓΧΟΙ  ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ  ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

Το Τελωνείο Μέρτζανης, κατά τη διενέργεια ελέγχων για την προστασία της υγείας  των καταναλωτών, εντόπισε και κατάσχεσε κτηνιατρικά σκευάσματα, καθώς και  φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα, για τα οποία - ενώ  στερούνταν άδειας κυκλοφορίας - έγινε απόπειρα παράνομης εισαγωγής στη χώρα  μας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27197&subid=2&pubid=114075122

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...