Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ–ΡΩΣΙΑΣ.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την έντονη ανησυχία της τουρκικής κυβέρνησης για τις συνέπειες της πρόσφατης υπογραφείσης συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσίας, μεταδίνουν τα τούρκικα πρακτορεία ειδήσεων με την υπογράμμιση ότι... η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA και της τουρκικής εφημερίδας Star, στο πρόσφατο ταξίδι που έκανε στην Μόσχα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιάννης Κασουλίδης, υπογράφηκαν με τους Ρώσους 8 σημαντικές συμφωνίες με κυριότερη αυτή της παροχής διευκολύνσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλοία του ρωσικού στόλου που θα πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα ανησυχεί έντονα ότι η συμφωνία αυτή που έγινε με πρωτοβουλία των προέδρων της Κύπρου και της Ρωσίας Βλαδιμήρ Πούτιν, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρώφ, θα αποβεί αποτρεπτική για περεταίρω τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με το ερευνητικό της σκάφος Barbaros, επιμένοντας να παραβιάζει την κυπριακή υφαλοκρηπίδα για έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα.

Πέραν τούτου η περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας και Κύπρου με μια σειρά συμφωνιών πάνω στον οικονομικό, ενεργειακό, μορφωτικό και πολιτιστικό πεδίο, διευρύνουν τις σχέσεις των δυο χωρών κάτι που η Άγκυρα δεν το βλέπει με καλό μάτι καθώς αποδεικνύεται πως η Ρωσία μπαίνει σφήνα στις τουρκικές φιλοδοξίες να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σίγουρα αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη αν κρίνει κανείς από το πώς αντέδρασε η Άγκυρα στην αυξανόμενη ρωσική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η Κύπρος μπορεί και η Ελλάδα ακόμα δεν έχει κάνει το μεγάλο βήμα προς την ίδια κατεύθυνση προς μεγάλο όφελος των εθνικών μας συμφερόντων ;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...