Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ… 16 ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

40aa
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το αντιστάθμισμα στην απώλεια τουρκικού εδάφους στην Συρία, (ο τουρκικός τουρμπές),
φαίνεται πως στην Τουρκία το έχουν βρει και αυτό σύμφωνα με την μεγάλη τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, Haber3, είναι η ανάκτηση από την Άγκυρα 16 ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σύμφωνα με τους Τούρκους… κατέχονται παράνομα από την ελληνική πλευρά.

σάρωση0001
Σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτίδων επιστημών, Ümit Özdağ, πρόεδρο του Ινστιτούτου, «Τουρκία -21ος αιώνας», η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει τα απολεσθέντα 16 ελληνικά νησιά του Αιγαίου τα οποία έχουν αφεθεί στην Ελλάδα από την τουρκική αδιαφορία, όπως αναφέρεται στην τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haber3, σαν αντιστάθμισα στις τουρκικές απώλειες στα ανατολικά της σύνορα. Μάλιστα το δημοσίευμα κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για… ενδοτικότητα προς την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Ümit Özdağ, τα νησιά Kouyn, Hurşıt, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnos, Keçi, Sakarcılar Koçbaba, Ardacık, δηλαδή τα νησιά, Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, (εκεί που έχουν ανακαλυφθεί τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα), Gavdos, Dhia, Dionısades, Gaidhouronisi, Koufonisi, δηλαδή Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα. Μάλιστα ο Ümit Özdağ ισχυρίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στα χέρια της πρόσφατες μελέτες που αποδεικνύουν την παράνομη ελληνική κατοχή αυτών των νησιών και ότι τα νησιά αυτά ανήκουν δικαιωματικά στην Τουρκία. Απευθυνόμενος δε στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητά να μάθει τι ενέργειες έχει κάνει στις συνομιλίες του με τους Έλληνες για να διεκδικήσει την τουρκική κυριαρχία αυτών των νησιών.
Ο Τούρκος καθηγητής κάνει μια αναδρομή στο πώς η Τουρκία έχει αφήσει την Ελλάδα να καταλάβει «παράνομα» αυτά τα νησιά. Όπως ισχυρίζεται, από το 2004 η Ελλάδα προχώρησε στην εδραίωση της «παράνομης» κατοχής αυτών των νησιών και μάλιστα για να εδραιωθεί αυτή η «παράνομη» κατοχή οι Έλληνες προχώρησαν στο κτίσιμο εκκλησιών για να αποδείξουν την ελληνική ταυτότητα τους. Ο Ümit Özdağ αναφέρει και ένα επεισόδιο που έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του 2008, όταν τότε ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο «παραβίασε» (!!!), τον «τουρκικό» εναέριο χώρο πάνω από το… Φαρμακονήσι, γεγονός που προκάλεσε τότε την έντονη αντίδραση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου το οποίο ζήτησε τότε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει… νότα διαμαρτυρίας προς την ελληνική πλευρά.
Να θυμίσουμε ότι στις 9 Φεβρουαρίου του 2013 είχε πάλι ανακινηθεί το θέμα των 16 νησιών από τον βουλευτής του Λαϊκού κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Kamer Genç, της περιοχής του Tunceli. Ο εν λόγω Τούρκος βουλευτής σε δηλώσεις που έκανε τότε στην μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα, Vatan, υποστήριξε ότι η Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και όλων των διεθνών συνθηκών, έχει εισβάλει και κατέχει παράνομα περί τα δεκαέξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα ο Τούρκος βουλευτής επικαλέστηκε τις συνθήκες της Λοζάννης, του 1923, καθώς και την συνθήκη των Παρισίων, του 1947, για να δικαιολογήσει τις τουρκικές απόψεις, χωρίς βέβαια να μας εξηγεί από που βγάζει αυτά τα αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί οι συνθήκες αυτές έχουν καθορίσει με σαφή τρόπο την ελληνικότητα αυτών των νησιών.
Όπως φαίνεται κάποιοι στην Άγκυρα επιμένουν να ανεβάσουν το θερμόμετρο στο Αιγαίο σαν αντίδοτο στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές αποτυχίες της Τουρκίας στα ανατολικά της «καυτά» σύνορα. Το που μπορεί να φτάσουν αυτές οι τουρκικές προκλήσεις σε μια άκρως κρίσιμη περίοδο, είναι παργαμτικά ένα σημαντικό ερώτημα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...