Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Τι θα γίνει με τη Θεία Κοινωνία; Τα μέτρα που θα ισχύουν κατά τη Θεία Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία- Τι θα γίνει με γάμους και βαπτίσεις

«Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία» διεμήνυσε στο μήνυμά του ο μητσοτάκης.
Ο μητσοτάκης τόνισε πως η συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία θα γίνει με αυστηρούς κανόνες και πάντα με όσα θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Μένει τώρα να διασαφηνιστούν τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν κατά της παρουσία των πιστών στους ναούς αλλά και κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Ακολουθιών.

Τα μέτρα στις εκκλησίες

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά έχουν ήδη αποτυπωθεί στην επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στον μητσοτάκη ο ιερώνυμος, και αφορούν στην παραμονή συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων μέσα στις εκκλησίες αλλά και στην τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων μεταξύ τους.

Θα υπάρχουν αντισηπτικά στην είσοδο των εκκλησιών, θα γίνονται συνεχείς απολυμάνσεις και εξαερισμοί του χώρου, και οι πιστοί θα καλούνται να τηρούν όλους τους υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν και για κάθε άλλο χώρο, όπου παρατηρείται συγκέντρωση ανθρώπων.

«Δεν θα έχουμε συνωστισμό. Θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός, καλή απολύμανση. Ενδεχομένως δεν θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας» ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να δώσει μια σαφή εικόνα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.

Τι θα γίνει με τη Θεία Κοινωνία

Εξ αρχής η Εκκλησία έχει διαμηνύσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα Θείας Κοινωνίας, και πως το μυστήριο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης
«Η οποιαδήποτε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από την Θεία Ευχαριστία, αλλά και αυτό τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, θίγει την δογματική Αλήθεια της Εκκλησίας, δεν γίνεται αποδεκτή και είναι καταδικαστέα» ανέφερε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση η ΔΙΣ, ενώ και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έχει υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση δεν εχει λόγο σε θέματα πίστως αλλά μόνο σε θέμα συγχρωτισμού.
Την ίδια θέση έχει υιοθετήσει και η κυβέρνηση, η οποία δια στόματος αρμοδίων στελεχών αλλά και του κ. Τσιόδρα ειδικότερα, τονίζει ότι δεν υπεισέρχεται σε θέματα πίστεως.

Τι θα γίνει με τους γάμους και τις βαπτίσεις

Μαζικές είναι οι ακυρώσεις σε γάμους και βαπτίσεις που ήταν προγραμματισμένα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, με πολύ κόσμο να αναζητεί ημερομηνίες για αργότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μυστήρια αυτά θα τελούνται σε στενό οικογενειακό κύκλο και τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που θα επιβληθούν, προκειμένου να μην υπάρξει συγχρωτισμός.
Δεν αποκλείεται επίσης, όπου υπάρχει η δυνατότητα, να προκρίνεται η λύση τέλεσης του μυστηρίου έξω από τον ναό.

πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...