Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Το ευλογημένο ράσο και ο πιο συγκινητικός επιτάφιος

Γράφει ο Σπύρος Αρναούτογλου


Σε καιρό εικονομαχίας και διωγμού της ορθοδόξου λατρείας σε Ελλάδα και Κύπρο, και του ελληνισμού γενικότερα, το ευλογημένο ράσο εγκαινιάζοντας ξανά τις κατακόμβες απαλύνει τον ψυχικό πόνο και το αβάσταχτο βάρος του ανεξομολόγητου και ακοινώνητου ποιμνίου.

Το παρηγορεί στοργικά κάνοντας ενεργή πράξη το ιερό καθήκον της Εκκλησίας -Σώμα Χριστού: «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι, κἀγώ ἀναπαύσω ὑμᾶς» (Ματθαίον 11-28).

Παρακάτω θα δούμε την συγκινητικότατη περιφορά Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Νέου Ροεινού του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.
Ο Θεός να ευλογεί τέτοιους ιερείς και τις οικογένειές τους και όλους όσους, σε κατακόμβες απαλύνουν τον πόνο από το πληγωμένο ποίμνιο μεταλαμβάνωντάς το.

Θεού επιτρέποντος θα γραφούν περισσότερα. Πέρα από την κατ΄ ιδίαν προσευχή είναι καιρός φανερής ομολογίας Χριστού.

Καλή Ανάσταση.

Άξιος – Τέτοιους κληρικούς θέλουμε αυτοί κρατάνε στους ώμους τους την Ελλάδα

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Επιτάφιου θρήνου της Μ. Παρασκευής στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Νέου Ροεινού του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.

Η εφευρετικότητα όμως του εφημέριου του Ναού π. Χρήστου Ιωανίδη και του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού, επέτρεψε ώστε να γίνει και η περιφορά του επιταφίου στο χωριό και μάλιστα τηρώντας τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο εφημέριος του μικρού χωριού, περιέφερε μόνος του τον Επιτάφιο σε όλους τους δρόμους του χωριού και έτσι έστω και εξ αποστάσεως, από τα μπαλκόνια και τις αυλές τους οι κάτοικοι να δουν τον Επιτάφιο.

Οι πιστοί ενορίτες το χάρηκαν και φώναζαν στον Ιερέα Άξιος.

Με αυτόν τον τρόπο ο ιερέας του χωριού μπόρεσε και πραγματοποίησε την περιφορά του επιταφίου τηρώντας εν μέσω πανδημίας το πατροπαράδοτο έθιμο στο χωριό του Νέου Ροεινού, χαρίζοντας έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες στους πιστούς της ενορίας του, στιγμές από τον επιτάφιο θρήνο που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν λόγω των εκτάκτων μέτρων που φέτος δεν επέτρεψαν να ανοίξουν οι εκκλησίες για το Πάσχα.

Δείτε και το σχετικό βίντεο
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...