Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Υπάρχει επάρκεια τροφίμων στην αγορά;

Κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν παρατηρείται στην παρούσα φάση, ωστόσο η αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος και την ένταση της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά παραμένει.

Όπως δηλώνει στο «Π» παράγοντας του ελληνικού εμπορίου, «η Ελλάδα, λόγω καθίζησης του τουριστικού ρεύματος, θα έχει επάρκεια τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα κατά τη θερινή περίοδο με τους εργάτες γης και τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων». Δηλαδή, ό,τι δεν καταναλώσουν οι τουρίστες που περιμέναμε, θα χρησιμοποιηθεί για την εγχώρια ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, η διάθεση ποσοτήτων της νέας εσοδείας θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη επάρκεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εισάγει τρόφιμα αξίας €4,8 δισ., ενώ εξάγει τρόφιμα ύψους €3,1 δισ. κυρίως προς Ιταλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία. Από τη στιγμή που οι εξαγωγές προς αυτές τις χώρες θα περιοριστούν, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά ευπαθή προϊόντα δεν θα μπορούν να απορροφηθούν από την εγχώρια αγορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και θα υποστούν καταστροφή.

Επιπλέον, στο σκέλος των ελληνικών εισαγωγών πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, κρέατα, τυριά και άλλα που είναι απαραίτητα. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρατηρεί επί καθημερινής βάσης τα αποθέματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με το ενδεχόμενο να προκύψουν ζημιές στην αγροτική παραγωγή ή να υπάρξει πρόβλημα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο από τον Οκτώβριο και μετά.
«Χιονοστιβάδα» στην κοινωνία

Η βαθιά ύφεση στην οικονομία αναμένεται να σηματοδοτήσει μετά τον Σεπτέμβριο ένα «τσουνάμι» απώλειας εισοδημάτων, θέσεων εργασίας, εξώσεων και στάσης πληρωμών, γεγονός που προοιωνίζεται ένα πολύ «θερμό» φθινόπωρο.

Η απώλεια εισοδημάτων για περίπου 300.000 εργαζομένους στον τουρισμό και τη μαζική εστίαση, λόγω καθίζησης, θα συνοδευτεί από δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στο λιανικό εμπόριο, όπου απειλούνται σχεδόν άλλες τόσες θέσεις. Εκτιμάται ότι, από τις σχεδόν 2 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον 700.000 θα πρέπει να θεωρούνται χαμένες, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα παράτασης της λειτουργίας τους έστω και με τον… αναπνευστήρα. Εκτός από τους εργαζομένους στον τουρισμό, στη μαζική εστίαση και στο λιανικό εμπόριο, απειλούνται και χιλιάδες θέσεις ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι θα βρεθούν σε αντικειμενική αδυναμία συνέχισης των δραστηριοτήτων τους. Επιπλέον, θα υπάρξει μεγάλη πίεση λόγω και της φθίνουσας πορείας της βιομηχανίας, η οποία έχει κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα και θα επηρεαστεί σε ανάλογο βαθμό με αυτόν που θα πληγούν άλλες οικονομίες.

Χιλιάδες μαγαζιά θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά, καθώς δεν θα υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση, ενώ οι παράγοντες της αγοράς έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση για «τσουνάμι» απλήρωτων φόρων, εισφορών, ενοικίων και λογαριασμών. Δεν είναι μάλιστα λίγοι και αυτοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί από ένα σημείο και μετά τις εξώσεις ενοικιαστών, καθώς η καταβολή του ενοικίου σε σημαντικό βαθμό από το ίδιο το κράτος έχει περιορισμένα όρια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με σχεδόν σίγουρη την αναζωπύρωση του κορονοϊού τον Οκτώβριο (έστω και σε πιο περιορισμένη κλίμακα), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία κατάρτισης του επόμενου Προϋπολογισμού, καθώς τα έσοδα θα υπολείπονται σημαντικά των δαπανών. Για τον λόγο αυτόν, πέραν του κρατικού προϋπολογισμού του νέου έτους, θα «τρέχει» και ένας παράλληλος, ο οποίος θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις επιπτώσεις της πανδημίας σε μεταγενέστερο χρόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ζητούμενο θα είναι το μέγεθος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στους μισθούς του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις…

πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...