Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Πολιτικό σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν: "Θα έχει πέσει μέχρι το 2023"

Προμηνύει βαθιά αποσταθεροποίηση ο Μπαμπατζάν
Πολιτικό σχέδιο με πιθανές στρατιωτικές προεκτάσεις υπάρχει στην Τουρκία για την ανατροπή από την εξουσία του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν μέχρι το 2023, το οποίο προανήγγειλε ουσιαστικά ο πάλαι ποτέ Τούρκος ΥΠΟΙΚ Αλί Μπαμπατζάν, ηγέτης αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία.

Ο Şentop επανέλαβε τη δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια παγκόσμια περίοδο αναδιάρθρωσης εξουσιών μετά την πανδημία του COVID-19, η οποία ήταν η χειρότερη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ερντογάν μίλησε εδώ και πολύ καιρό για τον στόχο του να ωθήσει την Τουρκία σε μια κεντρική θέση σε μια νέα παγκόσμια τάξη, αποσπώντας μία θέση στην εξουσία που κατέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια περίοδο το τουρκικό υπουργείο υγείας ανακοίνωσε 3.116 νέα κρούσματα από τον κορονοϊό, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε πάνω από 100.000.

Οι 115 θάνατοι που καταγράφηκαν την ίδια ημέρα έφεραν τον επίσημο αριθμό θανάτων στην Τουρκία σε ένα σύνολο των 2.491 θυμάτων, σηματοδοτώντας επίσης μείωση του αριθμού των νέων θανάτων από τότε που κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία δημιουργούν ελπίδες για την αποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων της κυβέρνησης.

Αλλά η τουρκική κυβέρνηση αγωνίζεται επίσης και με τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό. Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς, για να διατηρήσει τη λίρα κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των επτά δολαρίων.

Η Τουρκία παρά την κρίση και την πανδημία επιδιώκει σαφώς αναθεώρηση της συνθήκη της Λωζάννης και εξουσία περιφερειακής δυνάμεως σε αυτό που ονομάζει νέα τάξη πραγμάτων απαιτώντας καλύτερη "θέση". Αυτό από μόνο του είναι τρομερά επικίνδυνο για την Ελλάδα, που δέχεται σωρεία προκλήσεων σε Αιγαίο και Έβρο.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...