Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Σνόουντεν γλίτωσε από τις Αρχές ζώντας με πρόσφυγες στο Χονγκ Κονγκ

Τη δήλωση έκανε η 42χρονη Vanessa Mae Bondalian Rodel στους New York Times


Σύμφωνα με αυτή «ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυπτε στο κοινό το πρόγραμμα κατασκοπείας του μυστικοπαθή οργανισμού των ΗΠΑ το 2013, κρυμμένος σε φτωχογειτονιές με πρόσφυγες στο Χονγκ Κονγκ».

Μάλιστα «οι οικογένειες αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να πουν την απίστευτη ιστορία για το πώς κατάφεραν να κρύψουν τον πιο καταζητούμενο άνθρωπο στον κόσμο».

Η 42χρονη είπε ‘ότι «το μικρό διαμέρισμα της Rodel όπου ζούσε με την ενός έτους κορούλα της έγινε κρησφύγετο του Σνόουντεν. Στις δύο εβδομάδες που πέρασε στο Χονγκ Κονγκ άλλαξε διευθύνσεις 3 φορές και έμενε σε φτωχογειτονιές όπου τα σπίτια είναι μικροσκοπικά και δεν γίνονται κρατικοί έλεγχοι. Ήταν με άλλα λόγια η τέλεια κρυψώνα».

Οι πρόσφυγες αυτοί περιμένουν να διευθετηθούν οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου και ο δικηγόρος του Σνόουντεν Robert Tibbo είπε στους πρόσφυγες πελάτες του πως η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ μετά τη δημοσιοποίηση θα μπορούσε να αναλάβει δράση για τις υποθέσεις τους.

Συνεχίζει «Η πρώτη μου εντύπωση από το πρόσωπό του ήταν πως είναι ανήσυχος και φοβισμένος. Δεν μπορούσε να βγει έξω και καθόταν νυχθημερόν μπροστά από τον υπολογιστή του. Είχε πρόσβαση στο ίντερνετ από μια αυτοσχέδια συσκευή καθώς δεν υπήρχε δίκτυο. Θεέ μου, είναι απίστευτο. Ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο είναι στο σπίτι μου».

Ακόμη διέμεινε μια νύχτα στο διαμέρισμα του 44χρονου Ajith Pushpakumara και 3 μέρες στο διαμέρισμα του Supun Thilina Kellapatha, που ζούσε με τη γυναίκα του και το μωρό του. 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...