Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Το κείμενο που βάζει «μπουρλότο» στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας

574b2b04c03c0e692c125730
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό κείμενο-σχέδιο νόμου, που έρχεται προς ψήφιση την προσεχή Τετάρτη στην γερμανική βουλή, έχει από τώρα πυροδοτήσει τις άγριες τουρκικές αντιδράσεις και βάζει φωτιά στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Πρόκειται για ένα κείμενο με το οποίο η Γερμανία αναγνωρίζει την μεγάλη γενοκτονία των Αρμενίων, Ποντίων και άλλων χριστιανών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Μικρά Ασία από τους Οθωμανούς και Κεμαλικούς, γεγονός που βάζει μπουρλότο στις σχέσεις Γερμανίας Τουρκίας στην περίπτωση που παρά τις πολύ έντονες τουρκικές προειδοποιήσεις, περάσει και γίνει νόμος από το γερμανικό κοινοβούλιο.

page_almanya39dan-ispanya39ya-100-milyar-euro-yardim_435987576
 Το κείμενο αυτό που είναι η τελική απόληξη συζητήσεων εδώ και χρόνια, έρχεται στην γερμανική βουλή από την κοινή πρωτοβουλία των δυο κόμματων της συγκυβέρνησης, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και των Πρασίνων, που έχουν διακριθεί τα τελευταία χρόνια για τις επιθέσεις τους κατά του καθεστώτος Ερντογάν.
Το πιο εντυπωσιακό σε αυτό το κείμενο, όπως υπογραμμίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζει και τις μεγάλες ευθύνες της Γερμανικής Αυτοκρατορίας της εποχής εκείνης στην διάπραξη της φρικτής γενοκτονίας, καθώς καθοδηγούσε τους Τούρκους στις εγκληματικές τους ενέργειες σε βάρος των χριστιανών της Ανατολής.
Εντύπωση επίσης προκαλεί και η για πρώτη φορά εκτενή αναφορά και στην ποντιακή γενοκτονία σε τόσο μεγάλη έκταση, σε κείμενο αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής και ζητείται και επίσημα η αναγνώριση της.
 Ήδη στην Τουρκία έχουν εκνευριστεί και μόνο στην σκέψη ότι μπορεί να περάσει τέτοιο κείμενο από την γερμανική βουλή. Βέβαια το αν θα περάσει ή όχι, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά όπως αναφέρουν και πολλοί Γερμανοί σχολιαστές, αυτό είναι και μια εκδήλωση της μεγάλης γερμανικής δυσαρέσκειας κατά του καθεστώτος Ερντογάν και της μεγάλης του αλαζονείας, ιδιαίτερα και στο θέμα των προσφύγων, κάτι που έχει ενοχλήσει πολλούς στην Γερμανία, με κίνδυνο να διαρραγεί σοβαρά ακόμα και η κλασική παραδοσιακή γερμανοτουρκική φιλία.

www.nikosxeiladakis.gr
https://simeiakairwn.wordpress.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...