Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Στήθος με στήθος Τραμπ και Κλίντον, επιμένει ο Σάντερς

Ντόναλντ Τραμπ 
Για πρώτη φορά δημοσκόπηση φέρνει τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται με 2% έναντι της Χίλαρι Κλίντον
 
Σκληρή και αμφίρροπη αναμένεται να είναι η αντιπαράθεση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον, στην περίπτωση που οριστικοποιηθεί το δίδυμο για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος προηγείται της Κλίντον στην πρόθεση ψήφου.
Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη για την εφημερίδα Washington Post και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προβάδισμα 2 μονάδων έναντι της Κλίντον, που όμως βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους. Πάντως, το εύρημα έχει αξία, καθώς σε άλλη δημοσκόπηση στις αρχές Μαρτίου, η Χίλαρι Κλίντον είχε προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων.

Πάνω από 50% δεν θέλει κανέναν τους...

Την ίδια στιγμή, όμως, σειρά δημοσκοπήσεων φέρουν και τους δύο δυνάμει υποψηφίους να έχουν αρνητικά ποσοστά υποδοχής από τους ψηφοφόρους, τα οποία διαμορ΄φωνονται σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50%.
Σε δημοσκόπηση των Washington Post και ABC News, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον προκαλούν τις αρνητικές εντυπώσεις του εκλογικού σώματος σε ποσοστό 57% των ψηφοφόρων, ενώ στη δημοσκόπηση των NBC News και της Wall Street Journal, Αρνητική άποψη για τη Χίλαρι Κλίντον έχει ποσοστό 54% των ψηφοφόρων, έναντι ποσοστού 58% για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες, αλλά και το αμφίρροπο στοιχείο στη δυναμική των δύο υποψηφιοτήτων εν όψει 8ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η υποψηφιότητα της Κλίντον τονίζει τη «συστημική» της προέλευση, ενώ από την άλλη πλευρά, με τις διαμορφούμενες ισορροπίες μεταξύ της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων και του Ντόναλντ Τραμπ, διαπιστώνεται μια προσπάθεια να γίνει μια πολιτική «διόρθωσή» του προς το πιο συστημικό.
Ταυτόχρονα, τα υψηλά ποσοστά ποσοστά μη αποδοχής των δύο υποψηφίων, ενισχύουν και την απόφαση του Μπέρνι Σάντερς να παραμείνει μέχρι τέλους στην προκριματική εκλογική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι πλέον αριθμητικά είναι μικρή πιθανότητα να επικρατήσει.

Επιμονή Σάντερς

Ο Μπέρνι Σάντερς έχει αποφασίσει να έρθει αντιμέτωπος με την ηγεσία των Δημοκρατικών, καταγγέλλοντας τους ηγετικούς κύκλους των Δημοκρατικών ότι προσπαθούν να διορίσουν τη Χίλαρι Κλίντον στο προεδρικό χρίσμα του κόμματος.
Σε σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεών του, ο Μπέρνι Σάντερς έχει δηλώσει ότι οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να βρεθούν σε θέση να επιλέξουν «μεταξύ δύο κακών» στις 8 Νοεμβρίου, υπονοώντας τις προεδρικές υποψηφιότητες της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ (ABC).
«Ειλικρινά, αυτό που κάνει το Δημοκρατικό Κόμμα είναι να τριγυρνάει στα σπίτια των πλουσίων και να μαζεύει μεγάλα ποσά χρημάτων από τους έχοντες. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πούμε στους ανθρώπους της εργατικής τάξης, είμαστε στο πλευρό σας», είπε τόνισε ο Σάντερς.
Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει τη μέγιστη πολιτική επιρροή στην κεντρική διάσκεψη του κόμματος, ακόμη και αν δεν είναι ο τελικός προεδρικός υποψήφιος.
Υποστήριξε ότι η Χίλαρι Κλίντον «θα έχει προβλήματα» εάν δεν αλλάξει την άποψή της για τη Wall Street, δεν υιοθετήσει θέσεις για την αντιμετώπιση της ανισότητας στα εισοδήματα, αλλά κι αν δεν αλλάξει την οπτική της σε μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων.

Εκλογική συγκέντρωση του Μπέρνι Σάντερς  
«Δεν θέλω να δω τους Αμερικανούς να ψηφίσουν για το μικρότερο κακό. Θέλω οι Αμερικανοί να ψηφίσουν για το όραμα της οικονομικής δικαιοσύνης, την κοινωνική, την περιβαλλοντική, αλλά και τη φυλετική δικαιοσύνη», τόνισε ο Σάντερς.
Επίσης ανέφερε ότι, στην περίπτωση που εκλεγεί στον Λευκό Οίκο, δεν θα υποστηρίξει την Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς στην προεδρία της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε την υποστήριξή του στον καθηγητή Νομικής Τιμ Κάνοβα, που είναι αντίπαλος της Βάσερμαν στους προκριματικούς για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο.
Η Βάσερμαν πάντως δήλωσε ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση κατά την προκριματική διαδικασία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ανησυχούν οι Δημοκρατικοί

Η ηγεσία των Δημοκρατικών πάντως ανησυχεί από την επιμονή του Σάντερς να παραμείνει στον προεκλογικό αγώνα, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να δυναμιτίσει την ενότητα του κόμματος υπό την Κλίντον, ειδικά έναντι του ορατού ενδεχόμενου να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές.
Και αυτό θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το κόμμα, με δεδομένο ότι ο Τραμπ από την πλευρά του, αρχίζει να ενισχύει πολιτικά τη θέση του, καθώς ηγετικοί κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων εκφράζουν την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητά του.
Άλλο στοιχείο ανησυχίας για τους ηγετικούς κύκλους των Δημοκρατικών ήταν και τα επεισόδια που προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο, οι υποστηρικτές του Σάντερς στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Νεβάδα, όπου διέκοψαν τη διαδικασία μετά από διαμάχη για την εφαρμογή των κανονισμών.
Ο Σάντερς, όμως, δεν φαίνεται να ακούει τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών ν' αποχωρήσει από την προκριματική εκλογική διαδικασία, τονίζοντας ότι θα παραμείνει μέχρι το κεντρικό συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Φιλαδέλφεια.
Παρά την ουσιαστική πλειοψηφία σε αριθμό εκλεκτόρων που έχει διαμορφώσει η Χίλαρι Κλίντον, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ επιμένει ότι διεκδικεί την υποστήριξη των υπερκλεκτόρων, ηγετικών προσωπικοτήτων του κόμματος που μπορούν να ψηφίσουν τον οποιονδήποτε υποψήφιο.
Επίσης, δίνει χαρακτήρα «διαδικασίας διορισμού» στη βιασύνη των ηγετικών κύκλων των Δημοκρατικών να υποστηρίξουν την Κλίντον πριν από την επίσημη καταμέτρηση του αριθμού των εκλεκτόρων.

Κλίντον: Θα τα λάβω υπ' όψιν

Η Χίλαρι Κλίντον, απαντώντας στις πολιτικές παρατηρήσεις Σάντερς, είπε σε εκπομπή του δικτύου NBC ότι θα τις λάβει υπόψη της, «μόλις μιλήσει ξεκάθαρα γι' αυτές».

Χίλαρι Κλίντον 
 
Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιη για την επικράτησή της έναντι του Μπέρνι Σάντερς, ενώ επιτέθηκε και στον Ντόναλντ Τραμπ.
Στις δηλώσεις της αμφισβήτησε την επιχειρηματική αξιοπιστία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, όσο και τις ιδέες του.
Και τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμος πολιτικός χρόνος, τον οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Τραμπ προκειμένου να διευρύνει τη βάση των υποστηρικτών του, στην περίπτωση που το Δημοκρατικό Κόμμα δεν του ασκήσει την απαραίτητη κριτική.

efsyn

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...