Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Oι τρομοκράτες μαζικά εγκαταλείπουν το Χαλέπι. Ξεφορτώνονται τα όπλα τους «μας πρόδωσαν οι διοικητές μας» παραπονιούνται

« Ολοένα και πολυάριθμοι αντάρτες εγκαταλείπουν το Χαλέπι » είναι ο τίτλος άρθρου στο europe1 που στηρίζεται σε μαρτυρίες τρομοκρατών που προέρχονται από το Χαλέπι. Μια εβδομάδα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στο Χαλέπι ο στρατός με την υποστήριξη των χτυπημάτων της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας η απογοήτευση κάνει να λιποτακτούν ολοένα και περισσότεροι από τους « αντάρτες ». Ένα θέμα tabou. Ο Abou Cherqa διοικητής μιας μονάδας 400 ανδρών ομολογεί στο μικρόφωνο του Europe 1 «δεν περιμέναμε το καθεστως να μας επιτεθεί με τέτοια δύναμη».
 «Αλλά έτσι είναι ο πόλεμος …» επιχειρεί να εκλογικεύσει την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το στρατόπεδό του.
Τον Ahmad εδώ και μια εβδομάδα ένας τούρκος διακινητής τον βοήθησε να περάσει τα τουρκικά σύνορα. Η προέλαση των δυνάμεων του στρατού και οι ρωσικοί πύραυλοι τον ώθησαν να εγκαταλείψει την ταξιαρχία του μετά από 4 χρόνια που πέρασε στο μέτωπο. «Κουράστηκα. Ο συριακός στρατός καταστρέφει τα πάντα. Ένα μεγάλο μέρος των μαχητών έχει το συναίσθημα ότι προδόθηκε από τους διοικητές μας, από τον κόσμο επομένως είμαστε πολλοί που εγκαταλείπουμε το μέτωπο», εξηγεί. «Και όταν βλέπεις όλους τους συντρόφους μας νεκρούς για ν΄απελευθερώσουν αυτή τη ζώνη και την επομένη το καθεστώς την ξαναπαίρνει. … όχι αυτό είναι πολύ σκληρό.όχι δεν θα ξαναεπιστρέψω πια».

Η Τουρκία δεν έχει δώσει το πράσινο φως για να μπουν δεκάδες χιλιάδες σύριοι που φεύγουν από την επαρχία Χαλεπίου. Η Άγκυρα εκτιμά ότι αυτές οι μάχες θα μπορούσαν να οδηγήσουν ως και  600.000 άτομα σε φυγή. Πολυάριθμοι αντάρτες περιμένουν ν΄ανοίξει η Άγκυρα τα σύνορα για να εγκαταλείψουν οριστικά το πεδίο της μάχης. «Πολλοί ξεφορτώνονται τα όπλα τους», παρατηρεί ένας γιατρός από το Χαλέπι. «Το  kalachnikov δεν ήταν ποτέ τόσο φθηνό. »europe1 9.2.16

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...