Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Στρατιωτικός Αναλυτής: Ο Ερντογάν θέλει κλιμάκωση μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Μπορεί να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο

Στρατής Μαζίδης


Καθώς η Τουρκία παρουσιάζει αυξανόμενες ενδείξεις προετοιμασίας εισβολής στη Συρία,
ο Τούρκος δημοσιογράφος Erman Cete και ο Daniel McAdams του Ινστιτούτου Ron Paul μίλησαν στο Radio Sputnik για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

«Αναμένουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Συρία» υποστηρίζει ο Cete στον οικοδεσπότη Brian Becker.


Την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι έχει αυξανόμενες αποδείξεις των σχεδίων της Άγκυρας για να ξεκινήσει μια εισβολή. Αυτό έρχεται ως συνέχεια της αποτυχίας των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη - κάτι για το οποίο η Τουρκία και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία.


«Η κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών οφείλεται στη Ρωσία για τους συνεχείς βομβαρδισμούς στη Συρία. Αυτή είναι η γραμμή τους» αναφέρει ο McAdams και συνεχίζει:

«Αλλά νομίζω ότι η πραγματικότητα είναι πως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι διάφορες άλλες συμμαχικές χώρες αντιμετωπίζουν την απόλυτη κρίση πανικού λόγω των δραματικών εξελίξεων στα διάφορα μέτωπα τις τελευταίες ημέρες.

Εάν η Τουρκία επρόκειτο να εισβάλλει στη Συρία ... αυτό θα αποτελέσει μια τέτοια δραματική κλιμάκωση που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ.»


Αυτό δείχνει ότι η Δύση μπορεί να είναι πρόθυμη να οδηγήσει τα πράγματα με άργα βήματα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Ρωσία.

«Ο Ερντογάν είναι παγιδευμένος, έτσι θέλει μια κλιμάκωση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» λέει ο Cete και συμπληρώνει «Η κύρια σωτηρία από τη Συρία και τις εσωτερικές πολιτικές της Τουρκίας είναι να μαίνεται ένας πόλεμος ενάντια σε έναν ξένο εχθρό» κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ και η Αθήνα.


Ένας πόλεμος με τη Συρία είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας ταραχές στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς ο Cete υποστηρίζει:

«Αν η τουρκική κυβέρνηση ξεκινήσει έναν πόλεμο στη Συρία, η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία θα κλιμακωθεί. Ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινότητας είναι ενάντια σε κάθε είδους πόλεμο εναντίον της Συρίας».

Συνεπώς απομένει να δούμε ποιος θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό της αυτοπαγίδευσης του Ερντογάν. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μόνος αυτός και το κράτος του. 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...