Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Η Κύπρος στο «μάτι του κυκλώνα» από κάθε άποψη…

Είναι η μοίρα των χωρών με ύψιστη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία να υποφέρουν… Όπως όλα τα πράγματα τίποτε δεν είναι απλά «καλά» ή «άσχημα», αλλά πάντα ή κάτι ενδιάμεσο, εκτός αν το «καλό» και το «κακό» συνυπάρχουν, κάτι εξαιρετικά σύνηθες σε κάθε έκφανση της ζωής, έτσι και η...
Κυπριακή Δημοκρατία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, σε μια κατάσταση γεμάτη από κινδύνους, ταυτόχρονα όμως και από αναμφισβήτητες ευκαιρίες…

Πριν από λίγες ημέρες τα διεθνή ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι οι Κύπριοι ετοιμάζονται να δεχθούν κύμα έως και 200.000 προσφύγων εάν τα γεγονότα στη Συρία εξελιχθούν σε μια γενικευμένη σύγκρουση. Σε αυτή την περίπτωση επίσης, η αξία των στρατιωτικών, ναυτικών και αεροπορικών, βάσεων της νήσου θα εκτοξευθεί. Υπενθυμίζεται, ότι οι Κύπριοι έχουν υπογράψει μια ιδιαιτέρως προωθημένη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ενώ δεν είναι μυστικό ότι πλέον οι Ισραηλινοί βλέπουν στο νησί της Αφροδίτης το στρατηγικό βάθος που πάντα αναζητούσαν.

Είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε, χωρίς λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους, ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Άμυνας της χώρας ασχολείται πλέον τόσο ενεργά με την αμυντική θωράκιση της Κύπρου σα να επρόκειτο για ισραηλινό έδαφος. Οι υπεύθυνοι της Εθνικής Φρουράς, μετά από μια περίοδο αρχικού «μουδιάσματος» έχουν συνειδητοποιήσει ότι κάποιες παρατηρήσεις που έλαβαν είναι ζωτικής σημασίας. Έχουν εκτιμηθεί δεόντως και όλοι εργάζονται με σκοπό να «κλείσουν τις τρύπες» της κυπριακής άμυνας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο «συνωστισμός» πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή είναι πρωτόγνωρος και ένα τυχαίο γεγονός θα μπορούσε να την μετατρέψει σε «κόλαση του Δάντη»… Επίσης, η Τουρκία επιχειρεί να προβεί σε επίδειξη ισχύος στέλνοντας… αρμάδα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί να έχουν γεμίσει την περιοχή… βατράχια και πέντε πολεμικά πλοία περιπολούν γενικώς, ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) πάνε κι έρχονται, ενώ οι ισραηλινή Αεροπορία δείχνει πανέτοιμη και αποφασισμένη για οτιδήποτε…

Η σημασία της νήσου αναδεικνύεται και από ένα ακόμα γεγονός, μια είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες: Νεαρός Λιβανέζος, μόλις 24 ετών, με σουηδικό διαβατήριο, που όπως προέκυψε από τη φερόμενη ως ομολογία του είναι άνθρωπος της Χεζμπολάχ, παρακολουθούσε Ισραηλινούς τουρίστες – στόχους με σκοπό να οργανώσει κάποια τρομοκρατική – αντεκδικητική ενέργεια σε κυπριακό έδαφος. Η ικανότατη κυπριακή Αστυνομία, ενδεχομένως με τη βοήθεια πολύτιμων πληροφοριών «υπηρεσιών», έκανε τη δουλειά της περίφημα, στέλνοντας μήνυμα αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι «κουμπάροι» δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τίποτα στην τύχη του και πως την ασφάλεια της πατρίδας την παίρνουν πολύ στα σοβαρά…

Το περιστατικό με τον Λιβανέζο επιστρέφει τον Ελληνισμό στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όπου Κύπρος και Ελλάδα (κυρίως η Αθήνα) αποτελούσαν σημεία συνάντησης και δραστηριοποίησης της διεθνούς τρομοκρατίας, της οποίας η «αφρόκρεμα» είχε παραμείνει επί μακρόν σε διάφορα ξενοδοχεία πολυτελείας, καταστρώνοντας σχέδια και οργανώνοντας επιχειρήσεις. Οι ειδικές συνθήκες εκείνης της εποχής, συχνά έκαναν τις μυστικές υπηρεσίες να μη μιλούν, ακόμα κι όταν γνώριζαν…

Εάν κάποιοι σκέφτονται «τι θέλαμε και μπλέκαμε», η απάντηση είναι ότι δεν υπήρχε εναλλακτική στρατηγική. Το έχουμε τονίσει πολλάκις και δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε για άλλη μια φορά, ότι η «πολιτική ουδετερότητα» δεν συνιστάται σε χώρες – γεωστρατηγικούς κόμβους, αφού τα δεινά που μπορεί να φέρει είναι περισσότερα από τα αμφίβολα οφέλη και τους προσωρινούς κομπασμούς περί «ανεξάρτητης και αδέσμευτης εξωτερικής πολιτικής».

Η τραγωδία της Κύπρου το 1974 εν πολλοίς αποδίδεται σε τέτοιες επιλογές, αφού το «τίποτα» από απόψεως στρατιωτικής ισχύος, θεώρησε ότι θα μπορούσε να αμφισβητήσει όσα συμφωνήθηκαν στη Γιάλτα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για το ποιος ανήκει που… Το τίμημα ήταν βαρύτατο. Τουλάχιστον οι Κύπριοι Έλληνες δείχνουν αποφασισμένοι να μην πέσουν στα ίδια σφάλματα. Άλλο ζητούμενο από το πώς η ελληνική (ελλαδική και κυπριακή) πλευρά θα αποσπάσει τα περισσότερα δυνατά οφέλη, δεν υπάρχει. Οι πιθανότητες είναι αρκετές. Ας φροντίσουμε αν τις αξιοποιήσουμε…

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...