45' προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Κομμάτια: 24Ζύμη
Γέμιση
Για την επιφάνεια
Διαδικασία
Ζύμη
- Για τα sambusak, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, το νερό, το αυγό και το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν καλά και να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί όλο το αλεύρι). Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την πατικώνουμε ελαφρώς και την τυλίγουμε σε μεμβράνη.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί (σε θερμοκρασία δωματίου) μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση
- Στον πολυκόφτη χτυπάμε μαζί τη φέτα, την παρμεζάνα (ή γραβιέρα), τα αυγά και λίγο αλατοπίπερο. Σταματάμε μόλις σχηματιστεί μια πηχτή πάστα.
Συναρμολόγηση
- Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Το ανοίγουμε με τον πλάστη –πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια– σε δίσκο διαμέτρου 10 εκ., περίπου όσο ένα πιατάκι του καφέ.
- Βάζουμε στο κέντρο 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση και διπλώνουμε το πιτάκι σε μισοφέγγαρο. Πιέζουμε καλά τις άκρες ώστε να σφραγίσει και να μη χυθεί η γέμιση στο ψήσιμο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο μεγάλα ταψιά-λαμαρίνες και μεταφέρουμε πάνω τα πιτάκια.
- Τα αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε τα sambusak για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Μυστικά
Αν θέλουμε, μπορούμε να τα κάνουμε τηγανητά αντί ψητά. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι για τηγάνι (περίπου 4 δάχτυλα) σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε σε δόσεις των 4-5 τα σαμπουσάκ, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί.