Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Τα 5 καρφιά στο φέρετρό του δολαρίου. Η παγκόσμια οικονομία επιβιώνει τελικά και χωρίς το δολάριο, παραδέχεται Αμερικανίδα πολιτικός

 Τι επισημαίνει σε ανάρτησή της η Marjorie Taylor Greene, βουλευτής που εκπροσωπεί την πολιτεία της Τζόρτζια 

Το αμερικανικό δολάριο υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να πάψει να είναι παγκόσμιο νόμισμα, καθώς, ακόμη και υπό βαριές κυρώσεις, η Ρωσία δείχνει στην παγκόσμια κοινότητα ότι μπορεί χωρίς το δολάριο και τη... φιλία της Ουάσιγκτον, δήλωσε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 η Marjorie Taylor Greene, βουλευτής που εκπροσωπεί τη πολιτεία της Τζορτζια, σημαίνον στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και άτομο στον κύκλο του νέο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy.
«Πριν από δύο χρόνια … ζούσαμε σε περιόδους παγκόσμιας ειρήνης.
Σήμερα … βρισκόμαστε τώρα στα πρόθυρα του παγκόσμιου πολέμου.
Και τα αθώα θύματα είναι οι άνθρωποι κάθε έθνους που πληρώνουν φόρους σε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία.
Από τον πόλεμο δι΄ αντιπροσώπου  (proxy war) των ΗΠΑ με τη Ρωσία στην Ουκρανία (που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ), η Κίνα επωφελείται περισσότερο», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.
«Στραγγίζει τους στρατιωτικούς μας πόρους, οδηγεί ανοδικά τον πληθωρισμό, βλάπτει το παγκόσμιο εμπόριο και οι Αμερικανοί δεν τον υποστηρίζουν (σ.σ. τον πόλεμο)».
«Θα μπορούσε επίσης να έχει ως αποτέλεσμα το δολάριο να μην είναι πλέον το παγκόσμιο νόμισμα.
Λόγω της δικής μας αλαζονείας και του "αγώνα για τη διάσωση της δημοκρατίας" στην Ουκρανία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία που έχει υποστεί βαριές κυρώσεις αποδεικνύει στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται το δολάριο ή τη.. φιλία των ΗΠΑ να να μετάσχει στο διεθνές εμπόριο και την ευημερία», τόνισε.

Οι 5 νέες απειλές για το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

Η κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδυτικές ροές αντιμετωπίζει μια σειρά από νέες απειλές, καθώς πολλές χώρες προωθούν σχέδια για την ενίσχυση της χρήσης εναλλακτικών νομισμάτων.
Κράτη, από την Κίνα και τη Ρωσία μέχρι την Ινδία και τη Βραζιλία, πιέζουν για διευθέτηση περισσότερων συναλλαγών εκτός δολαρίου – με σχέδια που κυμαίνονται από τη χρήση τοπικών νομισμάτων έως ένα stable coin συνδεδεμένο με χρυσό και ένα νέο αποθεματικό νόμισμα από τις χώρες τις ομάδας των BRICS.
Επί δεκαετίες, το δολάριο κυριαρχεί ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και χρησιμοποιείται ευρέως στο διασυνοριακό εμπόριο, ειδικά για εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο - με την ιδιαίτερη βαρύτητα που αυτά έχουν για την παγκόσμια οικονομία.
Χάρη στη σχετική σταθερότητα των τιμών του, οι επενδυτές συνήθιζαν να το βλέπουν ως ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Το δολάριο ενισχύθηκε περαιτέρω πέρυσι από την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων στην οποία έδωσε τον τόνο  η αμερικανική κεντρικη΄τραπαζα που το κατέστησε ελκυστικό για ξένους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.
Αυξήθηκε κατά 17% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, αλλά έκτοτε έχει χάσει σημαντικό μέρος της λάμψης της με την προοπτική ότι η Federal Reserve μπορεί σύντομα να τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται γρήγορα.
Σε αυτό το σκηνικό έρχονται οι τελευταίες απειλές για τη βασιλεία του δολαρίου - εδώ είναι πέντε νομισματικά σχέδια από όλο τον κόσμο που στοχεύουν τελικά στην υπονόμευση της υπεροχής του.


Βραζιλία και Αργεντινή σχεδιάζουν το SUR
Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva, right, and Argentina's President Alberto Fernandez pose for photos during a bilateral meeting at Itamaraty Palace the day after Lula's inauguration in Brasilia, Brazil, Monday, Jan. 2, 2023. (AP Photo/Eraldo Peres)
Η Βραζιλία και η Αργεντινή ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ετοιμάζονται να προωθούσουν ένα κοινό νόμισμα, που ονομάζεται «sur» (νότος), το οποίο θα μπορούσε τελικά να γίνει ένα νομισματικό project που μοιάζει με το ευρώ το οποίο θα αγκαλιάσει όλη η Νότια Αμερική.
Ένα κοινό νόμισμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση του εμπορίου της Νότιας Αμερικής, ανέφεραν οι ηγέτες των χωρών Luiz Inacio Lula da Silva και Alberto Fernandez σε κοινή δήλωση, επειδή δεν έχει κόστος μετατροπής και δεν υπόκειται στην αβεβαιότητα των μη ρυθμισμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Αυτό θα μπορούσε να διαβρώσει σημαντικά την κυριαρχία του δολαρίου στην περιοχή, δεδομένου ότι το δολάριο αντιπροσώπευε έως και το 96% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής από το 1999 έως το 2019, σύμφωνα με την Federal Reserve..

Ρωσία και Ιράν ετοιμάζουν κρυπτονόμισμα για να υπερβούν τις κυρώσεις στο SWIF
Russian President Vladimir Putin attends a ceremony to mark the 75th anniversary of Federal Medical-Biological Agency, in Moscow, Russia November 9, 2022.
Η Ρωσία και το Ιράν εργάζονται από κοινού σε ένα κρυπτονόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό — ένα «stablecoin» που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο για πληρωμές στο διεθνές εμπόριο.
Οι δύο χώρες, που και οι δύο έχουν πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις, θέλουν να εκδώσουν ένα ψηφιακό νόμιασμα για χρήση σε διασυνοριακές συναλλαγές, με σχέδιο να το λανσάρουν σε ειδικό οικονομικό θύλακα στο Αστραχάν στη νότια Ρωσία. που διαχειρίζεται ήδη ιρανικές αποστολές.
Ωστόσο, το έργο μπορεί να προχωρήσει μόνο όταν η ρωσική αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ρυθμιστεί πλήρως, σύμφωνα με βουλευτή της Μόσχας.
Η Ρωσία και το Ιράν έχουν εντείνει τις πιέσεις τους για «αποδολαριοποίηση» τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το think tank του Jamestown Foundation.
Στόχος τους είναι να αυξήσουν τον όγκο των συναλλαγών τους στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσω κινήσεων όπως η ανάπτυξη ενός εναλλακτικού συστήματος διεθνών πληρωμών στο SWIFT, από το οποίο έχουν αποκοπεί.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία εξετάζουν τη χρήση της ρουπίας στο εμπόριο μη ενεργειακών αγαθών
Rupees
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πέρυσι με στόχο την αύξηση των συναλλαγών εκτός πετρελαίου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.
Η κίνηση θα στηριχθεί σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε πέρυσι, η οποία στοχεύει να τονώσει της εμπορικές συναλλαγές πλην πετρελαίου μεταξύ των δύο χωρών στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.
Η Κίνα έχει επίσης προτείνει την ιδέα του διακανονισμού του εμπορίου πλήν των ενεργειακών προϊόντων σε τοπικά νομίσματα  εκτός δολαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΑΕ Thani bin Ahmed Al Zeyoudi.

Η Κίνα πιέζει για την υιοθέτηση του πετρο-γιουάν
Russian President Vladimir Putin (L) and Chinese President Xi Jinping pose for a photograph during their meeting in Beijing, on February 4, 2022.
Η Κίνα, από την άλλη, προσπαθεί να αποδυναμώσει το δολάριο ταυτόχρονα πιέζοντας ωστε το γιουάν να αντικαταστήσει το δολάριο στις συμφωνίες πετρελαίου, δεδομένου των αυξημένων εμπορικών συναλλαγών της με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η κίνηση φαίνεται να απειλεί την κυριαρχία του πετροδολαρίου  από τη δεκαετία του 1970, όπου οι παγκόσμιες συναλλαγές πετρελαίου διακανονίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια.
Προς τα τέλη του περασμένου έτους, το Πεκίνο άρχισε να αγοράζει το αργό πετρέλαιο της Μόσχας με μεγάλες εκπτώσεις, εκκαθαρίζοντας αυτές τις αγορές σε γιουάν και όχι σε δολάρια,το λεγόμενο πετρογιουάν.
Με ένα ισχυρότερο δολάριο, τα συμβόλαια πετρελαίου γίνονται πιο ακριβά επειδή οι συμφωνίες διακανονιζονται σε μεγάλο βαθμό στο αμερικανικό νόμισμα, και αυτό εξηγεί επίσης τη μετατόπιση της Κίνας από το δολάριο.
Ο αναλυτής της Kpler Viktor Katona είπε ότι η Ρωσία έχει ουσιαστικά γίνει "ένα ασιατικό έθνος που κατά τη γνώμη μου έχει εισαγάγει το γιουάν στο εμπόριο πετρελαίου μεγάλης κλίμακας".

Ρωσία και Κίνα προτείνουν νέο αποθεματικό νόμισμα
BRICS countries leaders Xi Jinping, Vladimir Putin, Jair Bolsonaro, Narendra Modi, and Cyril Ramaphosa
Πέρυσι, η Ρωσία και η Κίνα ξεκίνησαν συνομιλίες για την ανάπτυξη ενός νέου αποθεματικού νομίσματος με άλλες χώρες της ομάδας των BRICS
Η νέα αποθεματική νομιματική μονάδα θα βασίζεται σε ένα καλάθι νομισμάτων από τα μέλη του ομίλου: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυριαρχία του δολαρίου στη χρήση του ως βασικού απθεματικου΄νομίσματος βρίσκεται ήδη σε πτώση καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες διαφοροποιούν τις συμμετοχές τους σε νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν, η σουηδική κορόνα και το γουόν Νότιας Κορέας.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...