Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Παραδοχή ΟΗΕ ότι είναι αδύνατο η Δύση να απομονώσει τη Ρωσία... είναι παγκόσμια δύναμη

Οι δυτικές χώρες αποφεύγουν ορισμένες συγκεκριμένες κινήσεις, φοβούμενες τη υποστήριξη
Μια νύχτα του Ιουνίου κάτω από τους πολυελαίους της αποστολής της Ρωσίας στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, δεκάδες πρεσβευτές του ΟΗΕ από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ασία παρακολούθησαν μια δεξίωση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της χώρας - λιγότερο από τέσσερις μήνες αφότου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στην Ουκρανία.
«Ευχαριστούμε όλους εσάς για την υποστήριξή σας και τη θέση αρχών σας ενάντια στη λεγόμενη αντιρωσική σταυροφορία», τους είπε ο Ρώσος πρεσβευτής του ΟΗΕ Vassily Nebenzia, αφού κατηγόρησε χώρες ότι προσπάθησαν να «ακυρώσουν» τη Ρωσία και τον πολιτισμό της.
Το πλήθος των πρεσβευτών απεικόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυτικοί διπλωμάτες στην προσπάθεια να διατηρήσουν τη διεθνή αποφασιστικότητα να απομονώσουν τη Ρωσία διπλωματικά μετά από έναν αρχικό καταιγισμό καταγγελιών για επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Επιφυλακτικοί από την απογοήτευση και την ανησυχία ορισμένων χωρών ότι ο πόλεμος καταναλώνει πάρα πολύ την παγκόσμια προσοχή σχεδόν έξι μήνες μετά, χωρίς προοπτική να μπορέσουν τα Ηνωμένα Έθνη να τον τερματίσουν, οι δυτικοί διπλωμάτες αναγνωρίζουν ότι είναι περιορισμένοι στο πώς μπορούν να στοχεύσουν σημαντικά τη Ρωσία.
«Καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, έχει γίνει πιο δύσκολο να βρεθούν ουσιαστικοί τρόποι για να τιμωρηθεί η Ρωσία», δήλωσε ο Richard Gowan, διευθυντής του ΟΗΕ στην ανεξάρτητη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δυτικές χώρες αποφεύγουν ορισμένες συγκεκριμένες κινήσεις, φοβούμενες τη χλιαρή υποστήριξη, καθώς οι αποχές έχουν σηματοδοτήσει μια αυξανόμενη απροθυμία να αντιταχθούν δημόσια στη Μόσχα, δήλωσαν διπλωμάτες και παρατηρητές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέτασε ένα σχέδιο τον Ιούνιο να διορίσει έναν εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για τη διερεύνηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, σύμφωνα με διπλωμάτες, αλλά απέρριψε την ιδέα λόγω των φόβων που σχεδόν το μισό από το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη θα μπορούσε να αντιταχθεί.
«Οι χώρες ρωτούν: «Είναι πραγματικά τόσο σοφό να είσαι ανάμεσα σε αυτούς που κέρδισαν τη Ρωσία;» είπε ο Olaf Wientzek, διευθυντής του γραφείου της Γενεύης του γερμανικού Ιδρύματος Konrad Adenauer.

Κοστούμια και σοκολάτες

Η ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη είπε ότι τα δυτικά κράτη «γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αδύνατο να απομονώσουν τη Ρωσία αφού είναι παγκόσμια δύναμη».
Η διπλωματική απομόνωση δεν επεκτάθηκε σε μια μυστική ψηφοφορία στη Γενεύη για να αποφασιστεί το καλύτερο «εθνικό ένδυμα» σε μια δεξίωση τον Ιούνιο.
Ένας Ρώσος διπλωμάτης κέρδισε και το βίντεο έδειξε να βραβεύεται με ένα κουτί σοκολάτες.
Η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας αποχώρησε.
Έχοντας δικαίωμα βέτο στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία μπορεί να προστατευθεί από ουσιαστικές ενέργειες όπως οι κυρώσεις, αλλά έχει επίσης κάνει εκστρατεία για να αμβλύνει την υποστήριξη στις δυτικές διπλωματικές κινήσεις αλλού.
Πριν από την ψηφοφορία της 193-μελούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Απρίλιο για την αναστολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Μόσχα προειδοποίησε τις χώρες ότι η ψήφος υπέρ ή η αποχή θα θεωρούνταν «μη φιλική» με συνέπειες για τις σχέσεις τους.
Η κίνηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πέτυχε, συγκεντρώνοντας 93 ψήφους υπέρ, 24 ψήφους κατά και 58 αποχές.
Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield, δήλωσε ότι η Ρωσία μπόρεσε να επηρεάσει ορισμένες χώρες με μια "ψευδή αφήγηση" ότι οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο της Μόσχας, αλλά υποστήριξε ότι δεν είχε μεταφραστεί για μεγαλύτερη υποστήριξη προς τη Ρωσία.
"Περισσότερες από 17 αφρικανικές χώρες απείχαν από το φόβο των ρωσικών τακτικών εκφοβισμού εναντίον τους.

Κόκκινες γραμμές

Μέσα σε μια εβδομάδα από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, σχεδόν τα τρία τέταρτα της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν για να επιπλήξουν τη Ρωσία και να της ζητήσουν να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Τρεις εβδομάδες αργότερα κατήγγειλε και πάλι με συντριπτική πλειοψηφία τη Ρωσία για τη δημιουργία μιας «τρομερής» ανθρωπιστικής κατάστασης.
«Η υποστήριξη θα μειωθεί επειδή τα ψηφίσματα του Μαρτίου αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό σημάδι και δεν υπάρχει όρεξη για περαιτέρω δράση εκτός αν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές», δήλωσε ανώτερος Ασιάτης διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters.
Ορισμένοι διπλωμάτες έχουν προτείνει τέτοιες κόκκινες γραμμές μπορεί να είναι επίθεση με πυρηνικά ή χημικά όπλα, θάνατοι αμάχων μεγάλης κλίμακας ή προσάρτηση ουκρανικού εδάφους.
Τα δυτικά κράτη είχαν επιτυχία στο να επικεντρωθούν στις εκλογές για τα όργανα του ΟΗΕ.
Για πρώτη φορά από την ίδρυση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF το 1946, η Ρωσία απέτυχε να επανεκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο τον Απρίλιο και δεν κατάφερε να κρατήσει έδρες σε άλλα όργανα.
Αλλά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Μάιο, περίπου 30 κράτη, τα μισά από αυτά από την Αφρική, δεν εμφανίστηκαν σε ψηφοφορία για ένα ψήφισμα της Ουκρανίας.
«Το πιο περίεργο για εμάς είναι η ιδέα ότι μια σύγκρουση όπως αυτή στην ουσία ενθαρρύνεται να συνεχιστεί επ' αόριστον», είπε ένας ανώτερος Αφρικανός διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επικαλούμενος τις προμήθειες όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία και την έλλειψη πραγματικών συνομιλιών για ειρηνικό τέλος.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...