Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Τούρτα κατσαρόλας (!) με βάση από μωσαϊκό

Μια εκπληκτική συνταγή από το φθινοπωρινό Ζάχαρη & Αλεύρι που κυκλοφορεί στα περίπτερα, στο οποίο θα βρούμε κι άλλες εύκολες «μαμαδίστικες» τούρτες. Και όχι μόνο!

Υλικά

Κομμάτια: 12

Διαδικασία

  1. Τοποθετούμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο, την κουβερτούρα, το μισό ζαχαρούχο γάλα (200 γρ.), το κάστερ πάουντερ και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσουν τα στερεά υλικά και το μείγμα να γίνει λείο και ομοιογενές.
  2. Συνεχίζουμε για μερικά λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πάρει βράση.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα σπασμένα πτι μπερ. Ανακατεύουμε απαλά με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να καλυφθούν από το μείγμα.
  4. Το αδειάζουμε σε ένα ταψάκι (ή στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα) διαμέτρου 25 εκ. Απλώνουμε ομοιόμορφα και ισιώνουμε την επιφάνειά του. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη φυτική κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει ένα λείο, πυκνό μείγμα.
  6. Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και απλώνουμε στην επιφάνειά της το μείγμα που χτυπήσαμε με το μίξερ, κρατώντας λίγο, αν θέλουμε, για να σχηματίσουμε μερικές ροζέτες από πάνω. Στο τέλος, τρίβουμε μπόλικη κουβερτούρα στην επιφάνεια. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει.
  7. Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...