Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Θα πονέσουμε για να καταλάβουμε...

 Και ξαφνικά το σκηνικό αλλάζει... Από χθες το απόγευμα η Εκκλησία ντύνεται στα μαύρα 

Ο κόσμος μέσα στο θόρυβο δεν αντιλαμβάνεται τίποτα. Δεν κατανοεί γιατί γίνεται αυτό. Μάλλον για έθιμο το βλέπει μέσα στα άλλα έθιμα των ημερών. Και ετοιμάζεται για... Καθαρά Δευτέρα.

Αλλα η Εκκλησία είναι πέρα απ' τον κόσμο... Χθες το βραδυ η Αγία τράπεζα, τα αμφια των ιερέων, ο στολισμός του ναου, όλα ντύνονται στα μαύρα... Μπαίνουμε στη Μεγαλη Σαρακοστή. Μπαίνουμε στο μεγάλο Πένθος.

Ο κόσμος δε θέλει το πένθος. Το φοβάται. Νομίζει ότι θα πέσει σε κατάθλιψη και αδυναμία. Αλλά η Εκκλησία είναι νοσοκομείο. Θέλει να πονεσουμε για να καταλάβουμε... Για να φανερωθει η δυναμη που χανουμε. Η Αλήθεια.

Πρέπει να πονεσουμε. Ο πόνος απομυθοποιει το Ψεμα. Μόνο όταν πονάς βλέπεις πραγματικά το νόημα της ζωής. Δε σε οδηγούν οι επιθυμίες και τα πάθη σου. Δεν σε ενδιαφέρει πια τίποτε απ'αυτά. Τα έχεις απομυθοποιησει. Θέλεις να γιατρευσεις τον πονο σου. Να σου δώσει κάποιος Ελπίδα. Να περάσεις σε άλλα επίπεδα. Να δεις με άλλο βλέμμα τη ζωή.

Πρέπει να πονεσουμε... Πριν είναι αργά πρέπει να νιώσουμε βαθιά πόσο προδωσαμε τη ζωή. Να πέσουν οι μάσκες και να φανερωθει η γύμνια μας. Δε χρειάζεται να γίνει αυτό μπροστά σε όλους. Μόνο μπροστά στο γιατρό ξεγυμνωνεσαι. Μπροστά στο Θεό.

Μέσα μας παίζεται τώρα το παιχνιδι. Οι άγιοι μιλούν για τον κρυφό, της καρδιάς άνθρωπο. Και το σημερινό Ευαγγέλιο λεει: μπες μέσα σου. Κλείσε καλά την πόρτα. Σταμάτα να τρέφεις τις αισθήσεις σου. Χαμήλωσε το βλέμμα. Σταμάτα το θόρυβο των λέξεων και της μουσικής που σε οδηγούν μακριά από τον εαυτό σου. Κλείσε το στόμα και μίλα μόνο για τα απαραίτητα. Μη γευεσαι νόστιμα φαγητά. Νηστεψε ουσιαστικά. Νίκησε τις αισθήσεις σου. Μάθε εσύ να τις κατευθύνσεις κι όχι αυτές εσένα. Εξουσιασε τον εαυτό σου. Πάψε να εξουσιάζεσαι από το σώμα σου.

Και μετά... γονάτισε. Η ζωή σου κατευθύνεται σε λάθος δρόμο και το βλέπεις. Χτίζεις πάνω στο θάνατο. Δεν είσαι φτιαγμένος γι' αυτόν. Εχεις Πατέρα στον ουρανό. Νιώσε Τον μέσα σου.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...