Η φέτα στην πάνω φώτο είναι σκέτη χωρίς θυμάρι, διατροφική μαγιά και σκόρδο για μια πολύ πιο ουδέτερη γεύση. Τα υλικά όμως την νοστιμίζουν.
Με αυτή την φέτα μπορούμε να απολαύσουμε την αγαπημένη μας χωριάτικη σαλάτα. Πραγματικά είναι σαν να τρως φέτα....
και κρητικό ντάκο με τριμμένη ντομάτα, τριμμένη vegan φέτα, κάπαρη πασπαλισμένο με ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο! Μιάμ!!
Η συνταγή βγάζει ένα μικρό τουβλάκι για βαθύ δοχείο Μ14εκ. x Π10εκ. x Υ7εκ. όπως στην 2η φώτο. Αν θέλουμε πιο μεγάλο, διπλασιάζουμε τις δοσολογίες και βγαίνει όπως στην 1η.
Υλικά:
1/4 κούπα ωμά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1/2 κούπα ζεστό νερό.
1/2 κούπα κρύο νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
6 κ.σ. κοφτές νισεστέ
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. διατροφική μαγιά (την βρίσκετε ΕΔΩ - προαιρετικό)
1/4 κ.γ. σκόρδο σκόνη (προαιρετικό)
1 κ.γ. θυμάρι
Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε κι άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας!
Παρασκευή:
Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα 8-12 ώρες, βολεύει να γίνει αυτό από το προηγούμενο βράδυ. Τα ζεματάμε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να φουσκώσει η φλούδα και τα ξεφλουδίζουμε.
Χτυπάμε τα αμύγδαλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να λιώσουν ελαφρώς και να γίνουν πολύ ψιλά τρίμματα (όχι παραπάνω, γιατί θα αρχίσουν να γίνονται βούτυρο). Προσθέτουμε το ζεστό νερό και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Έπειτα διαλύουμε τον νισεστέ στο κρύο νερό μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και το προσθέτουμε και αυτό στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να μην μας κολλήσει. Το μείγμα θα πρέπει να πήξει αρκετά, να κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας και να γίνει λαστιχωτό και γυαλιστερό. Αν δεν το αφήσουμε να πήξει αρκετά δεν θα μας βγεί σφιχτό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα μικρό γυάλινο ή πήλινο δοχείο διαστάσεων Μ14εκ. x Π10εκ. x Υ7εκ. για μακρόστενο τουβλάκι όπως στην φώτο, το ισιώνουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βάζουμε στο ψυγείο όπου θα σφίξει κι άλλο και διατηρείται για 1-2 εβδομάδες περίπου.
Νηστίσιμη Φέτα, βίγκαν φέτα, χορτοφαγική φέτα
ΠΗΓΗ
http://vegankainostimo.blogspot.com/2015/01/vegan.html
1/2 κούπα κρύο νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
6 κ.σ. κοφτές νισεστέ
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. διατροφική μαγιά (την βρίσκετε ΕΔΩ - προαιρετικό)
1/4 κ.γ. σκόρδο σκόνη (προαιρετικό)
1 κ.γ. θυμάρι
Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε κι άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας!
Παρασκευή:
Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα 8-12 ώρες, βολεύει να γίνει αυτό από το προηγούμενο βράδυ. Τα ζεματάμε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να φουσκώσει η φλούδα και τα ξεφλουδίζουμε.
Χτυπάμε τα αμύγδαλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να λιώσουν ελαφρώς και να γίνουν πολύ ψιλά τρίμματα (όχι παραπάνω, γιατί θα αρχίσουν να γίνονται βούτυρο). Προσθέτουμε το ζεστό νερό και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Έπειτα διαλύουμε τον νισεστέ στο κρύο νερό μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και το προσθέτουμε και αυτό στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να μην μας κολλήσει. Το μείγμα θα πρέπει να πήξει αρκετά, να κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας και να γίνει λαστιχωτό και γυαλιστερό. Αν δεν το αφήσουμε να πήξει αρκετά δεν θα μας βγεί σφιχτό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα μικρό γυάλινο ή πήλινο δοχείο διαστάσεων Μ14εκ. x Π10εκ. x Υ7εκ. για μακρόστενο τουβλάκι όπως στην φώτο, το ισιώνουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βάζουμε στο ψυγείο όπου θα σφίξει κι άλλο και διατηρείται για 1-2 εβδομάδες περίπου.
Νηστίσιμη Φέτα, βίγκαν φέτα, χορτοφαγική φέτα
ΠΗΓΗ
http://vegankainostimo.blogspot.com/2015/01/vegan.html