Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Η «δικτατορική δημοκρατία» της Τουρκίας.

Οι κατηγορίες της Δικαιοσύνης κατά πολιτικών για διαφθορά συγκλόνισε την τουρκική κυβέρνηση, όχι όμως όπως θα περίμενε κανείς για το εύρος της διαφθοράς, αλλά επειδή αποκαλύφθηκε!


Μετά την ανακάλυψη από τους νεοέλληνες της «κληρονομικής δημοκρατίας», που κανείς άλλος λαός στην ιστορία των πολιτευμάτων -όπου γης- δεν ευτύχησε να εφεύρει, έρχονται οι Τούρκοι με άλλη εφεύρεση, την «δικτατορική δημοκρατία», να μας πάρουν τα πρωτεία.

Αυτά που συνέβησαν προχθές, σε άλλη χώρα θα αποτελούσαν ευθεία παρεκτροπή του πολιτεύματος, αλλά στην Τουρκία φαίνεται ότι είναι φυσιολογικά. Οι κατηγορίες της Δικαιοσύνης κατά πολιτικών -μηδέ του θρασύτατου Μπαγίς, εξαιρουμένου- για διαφθορά συγκλόνισε την τουρκική κυβέρνηση, όχι όμως όπως θα περίμενε κανείς για το εύρος της διαφθοράς, αλλά επειδή αποκαλύφθηκε!
Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βρώμικο σχέδιο» την επιχείρηση αποκάλυψης του σκανδάλου και είπε πως, «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού, που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια».

Έπρεπε δηλαδή να ενημερωθεί η κυβέρνηση για να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Και δεν έμεινε ο κ. Ερντογάν στην καταγγελία αστυνομικών και δικαστικών, αλλά απέλυσε αυτούς που αποκάλυψαν την διαφθορά των υπουργών του, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για λάσπη εναντίον του. Μάλιστα, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυτούς που προχώρησαν στις έρευνες «κράτος εν κράτει» και «συμμορία», η οποία μάλιστα, «θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί».

Η αλήθεια είναι, πως έχει λόγους να πιστεύει πως υπάρχει κλίμα που πριονίζει την καρέκλα του. Οι εφημερίδες που δημοσιεύουν τα στοιχεία που βαρύνουν τους υπουργούς και συγγενείς του, πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Και είναι γνωστή η ρήξη των δύο ανδρών, για την μοιρασιά της εξουσίας (περί αυτού άλλη φορά).

Αλλά, μπορεί μεν η αποκάλυψη να οφείλεται σε δάκτυλο Γκιουλέν, υπάρχουν όμως συντριπτικά στοιχεία σε βάρος των ενεχομένων, τα οποία ο κ. Ερντογάν σίγουρα θα απορρίψει μέσω των «δικών» του δικαστών. Αυτό θεωρείται δημοκρατία στην Τουρκία, μόνο που πρέπει να ομολογηθεί πως δείγματα αυτής γνωρίσαμε και στην χώρα μας.

Όσοι παρακολουθούν τα τουρκικά δρώμενα, διαπιστώνουν, πως η προσπάθεια καθιέρωσης δημοκρατίας στον τουρκικό λαό, δεν μπορεί να ευτυχήσει, για διάφορους λόγους. Κατ’ αρχήν λόγω νοοτροπίας των πληθυσμών που απαρτίζουν το κράτος της Τουρκίας, αφού ποτέ δεν γνώρισαν αυτό το πολίτευμα. Δεν αρκεί να καταγραφεί στα χαρτιά, για να μεταβληθεί ο υπήκοος (= υπάκουος) σε πολίτη. Απαιτείται παιδεία, δηλαδή πολιτιστική καλλιέργεια, η οποία αποκτάται σε βάθος χρόνου.
Αλλά, και τα κράτη όπως η Τουρκίας, μόνον με αυταρχισμό μπορούν να διοικηθούν, λόγω του πλήθους των λαών που απάρτιζαν την οθωμανική αυτοκρατορία, και που σήμερα σε ένα τμήμα της αποτελούν την Τουρκία.

Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο προς προβληματισμό. Υπήρξαν δύο εξέχοντες διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην Τουρκία, που την προηγούμενη εβδομάδα αμφισβήτησαν ακόμη και τον πυρήνα του κεμαλικού κράτους που στηρίζεται στο σλόγκαν «είμαι περήφανος που είμαι Τούρκος». Επιπροσθέτως δε, αμφισβήτησαν και την ίδια την ύπαρξη της τουρκικής φυλής!

Είναι τόσο τολμηροί, ή μήπως οι απόψεις τους εντάσσονται στο όλο πλέγμα του νεοοθωμανισμού, και δούμε ακόμη και αλλαγή της ονομασίας του κράτους; Τολμηρή υπόνοια, αλλά από το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου, όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς.

Ο χαρακτηρισμός «Τούρκος» σήμαινε γάιδαρος στην οθωμανική εποχή και ήταν ένας άκρως υποτιμητικός χαρακτηρισμός, και το δήλωσε δημόσια, ο καθηγητής ιστορίας του πανεπιστήμιου Γκάζι της Άγκυρας, Cemalettin Taskiran, μας μεταφέρει ο τουρκολόγος κ. Νίκος Χειλαδάκης.
Ο γνωστός Τούρκος καθηγητής υποστήριξε με έμφαση ότι το να λένε οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας με υπηρηφάνεια ότι είναι Τούρκοι, είναι εκ των άνωθεν επιβολή μετά από την κατασκευή μιας τεχνητής τουρκικής εθνικής ταυτότητας από τον ίδιο τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου καθηγητή ήρθαν αμέσως μετά την επίσης πρωτοφανή δήλωση-ομολογία, που έκανε σε ένα δημόσιο πάνελ στο πανεπιστήμιο της Baypurt, ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ισλαμικού κόμματος του Ταΐπ Ερντογάν, καθηγητής, Yasin Aktay, ο οποίος δήλωσε ότι "δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ... τουρκική φυλή"!

Δεν είναι να απορεί κανείς, που δύο στελέχη του κόμματος Ερντογάν, ανατρέπουν ατιμωρητί όλα τα θεμέλια πάνω στα οποία κτίσθηκε το σημερινό τουρκικό κράτος;

Ο Μακεδών / voria.gr
http://krasodad.blogspot.gr/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...