Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Όνειρα και σχέδια για την Αεροπορία της ανεξάρτητης Σκωτίας!

Εν όψει του επικείμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας που θα διεξαχθεί το 2014, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP: Scottish National Party) ανακοίνωσε τα φιλόδοξα σχέδια του για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και ειδικότερα την Αεροπορία της Σκωτίας.

Σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο» η Αεροπορία της (ανεξάρτητης) Σκωτίας θα διαθέτει 16 μαχητικά αεροσκάφη για αποστολές αέρος – αέρος, αεροσκάφη τακτικών μεταφορών, ελικόπτερα γενικής χρήσης και αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας και θα είναι ικανή να «συνεισφέρει υψηλού επιπέδου συμβατικές επιχειρησιακές δυνατότητες» στο ΝΑΤΟ.
Η οροφής 2.000 στρατιωτικού προσωπικού και 300 εφέδρων αεροπορική δύναμη αρχικά θα εξοπλιστεί με 12 μαχητικά Eurofighter Typhoon τα οποία θα εδρεύουν στην αεροπορική βάση Lossiemouth, μία μοίρα τακτικών μεταφορών με έξι αεροσκάφη C-130J Super Hercules και μία μοίρα ελικοπτέρων. Τα πτητικά μέσα που θα την επανδρώσουν εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τον επιμερισμό των πτητικών μέσων της RAF στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Σε αρχική φάση εκτιμάται από τη «Λευκή Βίβλο» ότι θα διασφαλιστεί η δυνατότητα επιτήρησης–αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Σκωτίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενώ σε πέντε χρόνια θα έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί ολοκληρωμένη δομή αεροπορικής διοίκησης και ελέγχου η οποία και θα ενσωματωθεί στις ΝΑΤΟϊκές δομές.
Στη «Λευκή Βίβλο» αποδίδεται υψηλή προτεραιότητα στην πρόσκτηση αεροσκαφών ναυτικής περιπολίας και μάλιστα προβλέπεται η ένταξη σε υπηρεσία τεσσάρων αεροσκαφών του τύπου μέσα στην επόμενη πενταετία. Υπενθυμίζεται, ότι τα αεροσκάφη Nimrod MRA4 που ανέπτυσσε για λογαριασμό της RAF, η BAE Systems και τα οποία τελικά ακυρώθηκαν λόγω υπερβάσεων του κόστους εξαιτίας των προβλημάτων ανάπτυξης, επρόκειτο να εδρεύουν στη Σκωτία.
Σε ό,τι αφορά την αεροπορική εκπαίδευση δεν προβλέπεται η δημιουργία αυτόνομης υποδομής αλλά η κάλυψη της απαίτησης «μέσω διαρρυθμίσεων» με συμμαχικές χώρες. Σε ετήσια βάση η ανεξάρτητη Σκωτία υπολογίζει να δαπανά περί τα 2,5 δις λίρες (3 δις ευρώ) για την άμυνα ποσό σημαντικά μικρότερα από τα 3,3 δις λίρες (3,95 δις ευρώ) που κατά το NSP επιμερίζονται στη Σκωτία από τον σημερινό προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.
Πάντως, οι σχεδιασμοί (ή καλύτερα οι ελπίδες) του NSP δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον σχεδιασμό του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, το οποίο σκοπεύει να μετασταθμεύσει δύο μοίρες μαχητικών Eurofighter Typhoon από τη σκωτική αεροπορική βάση Leuchars στην επίσης σκωτική Lossiemouth και να συγκροτήσει μία επιπλέον μοίρα το 2015.
Όπως μάλιστα δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου «είναι βέβαιο ότι οι Σκωτσέζοι θα επιλέξουν να παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και για αυτό δεν εξετάζονται εναλλακτικοί σχεδιασμοί».

http://www.defence-point.gr/news/?p=92429

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...