Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΜΠΡΑΒΟ Κάρολε! « ΚΑΤΗΓΟΡΩ » του πρίγκηπα για τους διωγμούς των χριστιανών στη Μέση ανατολή.

σχόλιο Γ.Θ : Στο διάγγελμά του εδεχομένως να παρατηρήσετε οικουμενιστικές σκιές. Από την άλλη... σε γνωστό Αγιορείτη ιερομόναχο είχε ζητήσει πριν χρόνια να προσεύχεται ώστε τα παιδιά του (William & Harry) να γνωρίσουν την Ορθοδοξία.


Διάγγελμα /Παρέμβαση του πρίγκηπα του Wales σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Clarens House
Βρυξέλλες, Δ. Πορφύρης / Π. Σταφυλά

Ο Πρίγκηπας Κάρολος του Wales έσπασε την σιωπή του και εκδήλωσε άλλη μια αντισυμβατική πλευρά της ιδιοσυγκρασίας του που είναι η πνευματική του έλξη για την Ορθοδοξία. Αφορμή για το εκρηκτικό δημόσιο ξέσπασμά του υπέρ των χριστιανών της Ανατολής στάθηκαν οι δύο διαδοχικές επισκέψεις του, στο πνευματικό Κέντρο της Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας στο Stevenage και στον Καθεδρικό της Συρορθόδοξης Εκκλησίας του Απ.Θωμά στο Akton (δυτικό Λονδίνο).
«Οι χριστιανοί σε μέρη της Μ.Ανατολής γίνονται σκοπίμως στόχος των ισλαμιστών μαχητών μέσα σε μία οργανωμένη εκστρατεία διώξεων». 
 
« Επί 20 χρόνια επιχείρησα να χτίσω γέφυρες μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού για να διαλύσω την άγνοια και την παρανόηση.΄Ομως σίγουρα έχουμε φτάσει σε τέτοιο κρίσιμο σημείο όπου οι γέφυρες ταχύτατα και ηθελημένα καταστρέφονται από αυτούς που έχουν γενικότερο συμφέρον για κάτι τέτοιο. Αυτό επιτυγχάνεται δια του εκφοβισμού, των ψευδών κατηγοριών και των οργανωμένων διώξεων που υφίστανται οι χριστιανικές κοινότητες της Μ.Ανατολής στην παρούσα φάση.»
Ο Πρίγκηπας Κάρολος όταν επισκέφθηκε στις 17 Δεκεμβρίου την κοπτική ορθόδοξη εκκλησία δήλωσε ότι « ήθελε κατ’αυτόν τον τρόπο να αποτίσει φόρο τιμής στην αξιοσημείωτη ανοχή των χριστιανών πιστών » του κοπτικού ορθόδοξου Κέντρου. Συνοδευόταν από τον πρίγκηπα Ghazi bin Muhamad εντεταλμένο του βασιλιά της Ιορδανίας για θρησκευτικά θέματα και για διαθρησκευτικό διάλογο στην Μ. Ανατολή. Παρών ο αντισυνταγματάρχης του Hertfordshire ενώ πρώτος τον υποδέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Άγγελος της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
« Eκ μέρους της Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας σας προσφέρουμε αυτήν την εικόνα ως δείγμα εκτίμησης και φιλίας και μια ακόμη εικόνα για τον εγγονό σας Γεώργιο ».
Ο Πρίγκηπας Κάρολος απάντησε: « Δεν μπορώ να σας πω πόσο με συγκινήσατε με το να μου προσφέρετε αυτήν τη θαυμάσια εικόνα και την άλλη για τον εγγονό μου Γεώργιο.Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτές οι εικόνες θα αποθησαυρισθούν πολύ ιδιαίτερα.. ».
Ο Kάρολος αναφέρθηκε στις «πιέσεις που δέχονται οι χριστιανοί κόπτες στην πατρίδα τους εξ αιτίας της πίστης τους » :  « Θέλω σήμερα να σας εκφράσω την αλληλεγγύη μου για τα όσα υποφέρατε και τα οποία συνήθως δεν γίνονται γνωστά, ούτε ακούγονται.Υπάρχουν χριστιανοί των οποίων οι φωνές αποσιωπούνται και οι οποίοι επαφίονται σε εμάς ώστε να διαδώσουμε αυτές τις φωνές ».
Μία από αυτές τις φωνές είναι και της Σύριας Huda Lassar 51 ετών με την οποία ο πρίγκηπας συζήτησε και τη ρώτησε: « Tι συμβαίνει στη Συρία; έχει ραγίσει η καρδιά του με όσα γίνονται εκεί ». Εκείνη του απάντησε: « Mε τις προσευχές σας ελπίζω ότι η ειρήνη σύντομα θα έρθει στη Συρία » για να λάβει από τον πρίγκηπα την απάντηση στα αραβικά « Inchalla» , δηλαδή « πρώτα ο Θεός ».
O Kάρολος στη συνέχεια επισκέφθηκε την συριακή Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή στο Λονδίνο όπου τον υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθανάσιος Τouma μαζί με τον εφημέριο π. Εφραίμ Ozan. Στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των ορθοδόξων κοινοτήτων της Συρίας, παρέστησαν ο Συνταγματάρχης του Λονδίνου, Borough of Ealing και η Υπουργός Πίστης και Κοινοτήτων, Βαρόνη Warsi.
Έγινε αποδέκτης συγκλονιστικών μαρτυριών εκπροσώπων χριστιανικών κοινοτήτων που του μετέφεραν ότι μέλη των οικογενειών τους δολοφονήθηκαν ενώ οι εναπομείναντες χριστανοί εξωθούνται βιαίως σε εκπατρισμό.
Στη συνέχεια παραβρέθηκε όπως είχε προγραμματισθεί σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Clarens House ώστε να συνεορτάσει με χριστιανούς από τις ορθόδοξες μειονότητες Συρίας, Ιράκ, Λιβάνου, Τουρκίας, Ιορδανίας και Ισραήλ. Εκεί τον ανέμεναν από πλευράς θρησκευτικών ηγετών της Μ.Βρετανίας, οι αρχιεπίσκοποι Canterbury (Justin Welby) και Westminster και o Μέγας Ραββίνος της Αγγλίας Efraim Mirvis.
Ο Κάρολος στη δημόσια ομιλία του, δήλωσε «  βαθύτατα ταραγμένος από την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι χριστιανοί.» Ανέφερε επίσης ότι « η Μ.Ανατολή είναι η κοιτίδα του Χριστιανισμού και δεν πρέπει να ξεχνάμε τους εκεί εν Χριστώ αδελφούς μας ». Προειδοποίησε με νόημα ότι ο Χριστιανισμός « απειλείται με εξαφάνιση στον τόπο όπου γεννήθηκε λόγω των διώξεων από τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους και τους φονταμενταλιστές ισλαμιστές. Όλοι θα υποστούμε τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά αν αφανισθεί μια τόσο πλούσια παράδοση 2000 ετών ... » .
Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την Guardian, ο Κάρολος έχει πάθος με την ορθοδοξία και στην κατοικία του στο Highgrove διατηρεί ολόκληρη πτέρυγα με πολύτιμες βυζαντινές εικόνες. Ένας από τους πιο στενούς φίλους του ο συνθέτης Sir John Taverner έχει ασπασθεί την ορθοδοξία από το 1977.
Το βίντεο από την ομιλία /κατηγορώ του Καρόλου για τους διωγμούς των χριστιανών της Μέσης Ανατολής από τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους και φονταμενταλιστές ισλαμιστές:


http://www.freepen.gr/2013/12/blog-post_28.html
Πηγές : Independent, BBCnews , Telegraph,Blase ,Advertiser, WT, blogue copte

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...