Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ποιός είναι ο πληθυσμός των Κούρδων στην Τουρκία;

σχόλιο Γ.Θ : Να τους ευχηθούμε να αποκτήσουν γρήγορα Πατρίδα με κρατική υπόσταση και εμείς να συνορεύουμε μαζί τους...
 
Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο προσφέρει έρευνα που διενεργήθηκε στην Τουρκία από την εταιρία συμβούλων «KONDA Research and Consultancy», με επικεφαλής τον Ταχράν Ερντέμ, μέλος της ομάδας των «σοφών» που επιβλέπουν τις διαπραγματεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους και αφορά τον πληθυσμό του κουρδικού στοιχείου στην Τουρκία. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα και διαβάζουμε στο ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ», ο αριθμός των Κούρδων που κατοικούν στην Τουρκία ανέρχεται στα 13,4 εκατομμύρια άτομα και αντιπροσωπεύει το 17,7% του συνολικού πληθυσμού.

Στο ρεπορτάζ διευκρινίζεται, ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από επικαιροποίηση έρευνας που διενεργήθηκε το διάστημα 2006-2010. Βέβαια, υπόψη μας έχουν τεθεί άλλες εκτιμήσεις που ανεβάζουν τον κουρδικό πληθυσμό σε ποσοστό που κυμαίνεται περί το 25% του συνολικού πληθυσμού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ακριβές ερώτημα που τέθηκε: «Είμαστε όλοι Τούρκοι πολίτες, αλλά ίσως έχουμε διαφορετικές εθνικές καταβολές. Τι θεωρείται ως εθνοτική σας καταβολή, ή πως αισθάνεστε;» Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πέραν των στοιχείων με τους Κούρδους, 56,3 εκατομμύρια (74,5%) απάντησαν «τουρκική» και 5,9 εκατομμύρια (7,8%) δήλωσαν άλλη εθνοτική προέλευση.

Στην έρευνα αξιοποιήθηκαν στοιχεία της έρευνας από το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TÜİK: Turkish Statistical Institute) και η καταχώρηση των πολιτών με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους, όπως διευκρινίζεται.

defencepoint

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...