Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Παραιτήθηκε ολόκληρη η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος - Σε δεινή θέση η ιταλική κεντροαριστερά.

σχόλιο Γ.Θ : Θυμηθείτε το περασμένο Φθινόπωρο τα ποσοστά του Μπερλουσκόνι και αναλογιστείτε ποιος είναι ο μόνος κερδισμένος από όλο αυτό το πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας...
Η αριστερά, που το Φθινόπωρο φάνταζε ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής, καταρρέει, οι άνθρωποι της τρόικας (Μάριο Μόντι) απορίφθηκαν από τον ιταλικό λαό, ο αινιγματικός κος Μπέπε Γκρίλο γίνεται πόλος έλξης αριστερών κυρίως ψηφοφόρων και ο νέος Μουσολίνι, θαυμαστής του παλαιού, όπως έχει δηλώσει και συνεργαζόμενος με τις δύο εγγονές του ίδιου του Μουσολίνι (!), τρίβει τα χέρια του με την διαγραφόμενη εξέλιξη των γεγονότων...
Μια φωνή από το παρελθόν είχε προειδοποιήσει ΚΑΙ για αυτό...

 
Μαζί με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, παραιτήθηκε αμέσως μετά την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Δημοκρατίας, και ολόκληρη η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Παρά τις αρχικές πληροφορίες περί αποχώρησής του, ο δεύτερος γραμματέας του κόμματος Ενρίκο Λέτα παρέμεινε τελικά στη θέση του.

Θεωρείται δύσκολο όμως να καταφέρει να ηγηθεί μόνος του κόμματος μέχρι το επόμενο έκτακτο συνέδριο των "Δημοκρατικών" που πρόκειται να συγκληθεί μάλλον τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε είναι πιθανό να συσταθεί ένα είδος "διευθυντηρίου" που θα προσπαθήσει να αναλάβει την καθοδήγηση της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Είναι σαφές πάντως ότι το "Δημοκρατικό Κόμμα" ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση της χώρας, με σαφέστατα αποδυναμωμένο "προφίλ", καθώς δεν κατάφερε να εκλέξει τους Φράνκο Μαρίνι και Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Δημοκρατίας, δεν κέρδισε τη μάχη που είχε δώσει μέσω του Μπερσάνι για να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ συγχρόνως αμφισβητείται από σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του που μπορεί να μετακινηθούν προς τον Μπέπε Γκρίλο.

Τις ώρες αυτές οι περισσότεροι ιταλοί αναλυτές κάνουν λόγο για κίνδυνο διάσπασης, και ορισμένοι, μάλιστα αναφέρονται στην πιθανότητα να χωριστεί το κόμμα ακόμη και σε τρεις νέες πολιτικές δυνάμεις: μια προοδευτική -κεντρώα, μια σοσιαλδημοκρατική και μια ακραιφνώς αριστερή.

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να διαπιστωθεί πως εννοεί να κινηθεί ο τριανταοκτάχρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μέχρι τώρα εθεωρείτο κύριος αντίπαλος του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, και έχει δηλώσει ανοικτά ότι στοχεύει στην ηγεσία του κόμματος.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης θεωρείται το σχόλιο του πρώην προέδρου της γερουσίας Φράνκο Μαρίνι, τον οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα προσπάθησε ανεπιτυχώς να προωθήσει για την προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι:

"Συνέβησαν πράγματα χυδαία και άδικα. Το κόμμα μας έχασε όλη του την αξιοπιστία και πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να προσπαθήσει να την ξαναβρεί", δήλωσε ο Μαρίνι σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre.
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/04/blog-post_1915.html#.UXUIU0pTsQ8

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...