Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Νους καθαρός!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Καθαρός νους δεν είναι ο νους χωρίς ακάθαρτους λογισμούς, αλλά ο νους δίχως καθόλου λογισμούς. Υπάρχει τέτοιος νους; Ο νους είναι αεικίνητος. Δεν σταματάει ποτέ. Ή μήπως ο νους σταματάει έστω και για λίγο για να αναπαυθεί κι ύστερα αρχίζει πάλι το τρελό τρέξιμο;

Η καρδιά επίσης είναι ασταμάτητη. Ή μήπως και η καρδιά κάνει στάσεις για ξεκούραση; Πράγματι η καρδιά εφαρμόζει την διακοπτόμενη εργασία. Ο Τζώρτσιλ κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εφήρμοσε την διακοπτόμενη εργασία. Έβαλε ένα ντιβάνι στο γραφείο και μια εργαζόταν μια ξάπλωνε για να αναπαυθεί.

Μια φορά ανέβασα τους γέρους γονείς μου επάνω σε μια από τις κορυφές των Καμβουνίων με το διακοπτόμενο περπάτημα. Όταν φτάσαμε στην κορυφή γελούσαν. Δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Κάποτε σε μια μακρινή πορεία στο Άγιον Όρος ένας προσκυνητής δεν μπορούσε να περπατήσει γιατί υπέφερε απ΄ την καρδιά του. Πήρα το σάκο του του και του είπα να ακολουθήσει τις οδηγίες μου. Ήταν μεσημέρι και ο ήλιος έκαιγε. Οι άλλοι έφυγαν και μας άφησαν μόνους. Πίστευα ότι θα ειδοποιούσαν για βοήθεια, αλλά δεν ήρθε κανείς.

Κάθε πέντε μέτρα κάναμε στάση για ξεκούραση. Ο άνθρωπος όταν είδε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να περπατάει χωρίς να τον ενοχλεί η καρδιά του πήρε θάρρος. Πορεία δύο ωρών, την κάναμε πέντε ώρες. Είχε νυχτώσει για καλά όταν φτάσαμε στο Βατοπαίδι.

Έχεις δει πώς είναι ο νους σου πεντακάθαρος από λογισμούς, πόσο δροσερός, πόσο λαμπερός, τί απερίγραπτα όμορφος είναι; Πρόσεχε την αναπνοή σου.

Τώρα δεν έχουμε ούτε μυρίπνοα τριαντάφυλλα να τραβάμε αργά, απαλά, παρατεταμένα την αναπνοή μας. Τα τριαντάφυλλα εκτός από την ευωδιά τους, μας έδιναν και μια εικόνα της πλήρους εισπνής και του καθαρού νου.

Μπορείς επίσης όταν τελειώσεις το μπάνιο σου, να βάλεις την πετσέτα στο πρόσωπό σου και να κρατήσεις λίγα δευτερόλεπτα την αναπνοή σου. Σ' αυτό το μικρό διάστημα θα δεις το νου σου καθαρό από λογισμούς.

Οι λογισμοί συνδέονται με την αναπνοή. Γρήγορη, κομμένη αναπνοή, γρήγοροι, ταραγμένοι λογισμοί. Αργή, παρατεταμένη αναπνοή, αργοί, ήρεμοι λογισμοί.

Αν σου αρέσει να λες την Ευχή με την αναπνοή, είναι άλλη αυτή η εμπειρία. Διάβασε το βιβλίο ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΉ, Εκδόσεις Αφων Παπαδημητρίου και την ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, πέντε τόμοι, του ίδιου εκδότη.

http://moschoblog.blogspot.gr/2013/04/blog-post_25.html
http://proslalia.blogspot.gr/2013/04/blog-post_8846.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...