Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Προς οριστική ρήξη Ρωσία-Κύπρος-Τί λένε για την ΑΟΖ

σχόλιο Γ.Θ : Τα συμφέροντά της κοιτάει η Ρωσία και η κάθε Ρωσία. Σε τέτοιο επίπεδο δεν υπάρχουν δυστυχώς φιλίες...
Τώρα, αν αύριο τα συμφέροντα αλλάξουν και επέλθει ρήξη μεταξύ Ρωσίας - τουρκίας, αυτό δεν θα μας εκπλήξει καθόλου, απεναντίας το περιμένουμε με βεβαιότητα...

Η Κύπρος φαίνεται πλέον να αποτελεί ένα γεωπολιτικά καμμένο χαρτί για την Μόσχα. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από τις τελευταίες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Hurriyet, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατέστησε σαφές πως η Ρωσία δεν πρόκειται να ρισκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία...
προκειμένου να συμμετέχει στο εταιρικό κονσόρτσιουμ άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κάνοντας ακόμα ένα βήμα παραπάνω ο κ. Νόβακ ανέφερε:
"Υφίστανται ακόμα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην Κυπριακή ΑΟΖ και η Ρωσία το αντιλαμβάνεται αυτό".
Τα παραπάνω διαμείφθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρώσος αξιωματούχος, στο περιθώριο του 12ου συνεδρίου της κοινής ρωσο-τουρκικής οικονομικής επιτροπής, που διεξήχθη στην Ατάλλεια στις 20 Απριλίου.
Μάλιστα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας υπερθεμάτισε, λέγοντας πως η Ρωσία έχει ιδιαίτερα στενές εμπορικές σχέσεις και συνεργασία με την Τουρκία, προσθέτοντας πως δεν θα διανοούμασταν ποτέ να βλάψουμε τις εμπορικές μας συμφωνίες, αναλογιζόμενοι τις φιλικές μας σχέσεις.
Παραταύτα, ο κ. Νόβακ αναφερόμενος στον σχεδιαζόμενο αγωγό πετρελαίου Σαμψούντας - Τσεϊχάν, είπε πως ο σχεδιασμός του αγωγού βρίσκεται ακόμα σε ένα ασαφές πλαίσιο, προσθέτοντας όμως πως σε περίπτωση που το εγχείρημα για λειτουργία του εν λόγω αγωγού ευοδωθεί, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αναζητήσουν ένα νέο συνέταιρο στην θέση της ιταλικής ENI, η οποία εκδιώχθηκε από την Τουρκία, λόγω της επιμονής της να συμμετάσχει στην εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κοινώς, ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Νόβακ και το Κρεμλίνο συντάχθηκαν με την τουρκική θέση, αποδεχόμενοι εμμέσως πλην σαφώς ότι η Κυπριακή ΑΟΖ είναι προβληματική και πως ο εξοβελισμός της ΕΝΙ από την Τουρκία ήταν μια δικαιολογημένη πράξη, κάτι το οποίο αποδέχεχθηκε η Ρωσία, αφού εγκρίνει την αντικατάσταση της ΕΝΙ στον αγωγό Σαμψούντας - Τσεϊχάν από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.
Τα νέα του εξοβελισμού της ENI από τους τουρκικούς διαγωνισμούς είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ κατά τα τέλη Μαρτίου, ως αντίποινα για την συμμετοχή της ιταλικής ENI στις επικείμενες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, των οποίων την κυριότητα η Τουρκία φυσικά αμφισβητεί με περισσή αυθάδεια.
Συγκεκριμένα, η ENI έχει μερίδια στον αγωγό αργού πετρελαίου Σαμψούντας - Τσεϊχαν, ο οποίος σε περίπτωση που ολοκληρωθεί θα εκτείνεται από την Σαμψούντα στην τουρκική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το μεγάλο πετρελαϊκό κόμβο του Τσεϊχάν στο νότο. Η Ρωσία συμμετέχει στο σχέδιο Σαμψούντα Τσεϊχάν με τις εταιρείες Rosneft και Transneft από κοινού με την ιταλική ENI Eni και την τουρκική ALK.
Ο Τανέρ Γιλντίζ επιβεβαίωσε μάλιστα πως οι Gazprom and Rosneft δεν θα συμμετέχουν σε οποιοδήποτε σχέδιο εξόρυξης εντός της κυπριακής ΑΟΖ λόγω της στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο παρόν εμπορικός όγκος συναλλαγών μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας ανέρχεται περίπου στα 34 δις δολλάρια, με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας να αναφέρει πως δεν είναι και ιδιαίτερα φιλόδοξος ο στόχος να ξεπεράσουν οι συναλλαγές αυτές σε αξία τα 100 δις δολλάρια.
Καταλήγοντας, ο κ. Γιλντίζ ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου πως περισσότερες από 500 ρωσικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, ενώ τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν τζίρο που υπερβαίνει τα 50 δις ευρώ σε συναλλαγές στην Ρωσία. (bne/Hurriyet Daily News, newsit.cy)
Από το prisonplanet
http://www.kalyterotera.gr/2013/04/blog-post_6025.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...