Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Οι κινηματίες του Νίγηρα ανέστειλαν την εξαγωγή ουρανίου και χρυσού προς τη Γαλλία!Το 35% του ουρανίου που χρησιμοποιείται στους γαλλικούς αντιδραστήρες είναι από το Νίγηρα! Ιδιότυπο ρώσικο θανάσιμο ενεργειακό εμπάργκο στη Γαλλία!

Οι νέες αρχές του Νίγηρα που προήλθαν από το στρατιωτικό αντιδυτικό αντιαποικιοκρατικό κίνημα ανέστειλαν την εξαγωγή ουρανίου και χρυσού προς τη Γαλλία μεταδίδει το πρακτορείο TASS..Ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς της Νιγηρίας, στρατηγός Abdourahamane Tiani πήρε την εξουσία και έχει και λαικό έρεισμα ευρεία λαική αποδοχή κι ανέτρεψε τον δυτικόδουλο πρόεδρο Mohamed Bazoum. Ιδιότυπο ρώσικο θανάσιμο ενεργειακό εμπάργκο στη Γαλλία αφού ο κινηματίες όπως πριν και σε άλλες αφρικανικές χώρες είναι ρωσικών συμφερόντων. Η εμπλοκή της Γαλλίας στο ουκρανικό πληρώνεται σε .. χρυσό και η δε περίφημη πυρηνική της ενέργεια κινδυνεύει με μερική καθήλωση!

Ο Νίγηρας ανακοίνωσε την αναστολή των εξαγωγών πόρων προς τη Γαλλία. Η κατάσταση στον Νίγηρα είναι όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με το BBC, ο στρατός που ανέλαβε την εξουσία ανακοίνωσε την αναστολή των εξαγωγών ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία.

Εάν το Παρίσι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς χρυσό, το ουράνιο, που είναι ο πυλώνας της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας, είναι ένα πλήγμα στη βαριά βιομηχανική ζώνη. Το Παρίσι, εκπροσωπούμενο από την εταιρεία Orano, το εξορύσσει στον Νίγηρα εδώ και 53 χρόνια και το 35% του ουρανίου που χρησιμοποιείται στους γαλλικούς αντιδραστήρες προέρχεται από αυτή τη χώρα.

Ο Νίγηρας προμηθεύει κυρίως τη Γαλλία με πρώτες ύλες, ιδίως ουράνιο. Η χώρα είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο και η Γαλλία είναι ένας από τους κύριους πελάτες της. Το ουράνιο χρησιμοποιείται ως καύσιμο για πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία, συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γαλλία καταναλώνει 7.200 τόνους ουρανίου ετησίως. Ο Νίγηρας και το Καζακστάν είναι οι κύριοι προμηθευτές φυσικού ουρανίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ..

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση Μακρόν εμπλέκει ενεργά τους τοπικούς παράγοντες στη διαμεσολάβηση. Ο Πρόεδρος του Τσαντ ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι συνομιλούσε με τους ηγέτες των ανταρτών και τον έκπτωτο αρχηγό του κράτους.

Νωρίτερα, η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών, υπό την εποπτεία του Παρισιού, ανακοίνωσε οικονομικό αποκλεισμό του Νίγηρα, αναστολή όλων των συναλλαγών και δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων στην Κεντρική Τράπεζα της ECOWAS και στις εμπορικές τράπεζες.

Το θέμα μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης, που η Νιαμέι κατηγορεί τη Γαλλία ότι προετοιμάζει, συνεχίζει επίσης να τροφοδοτείται. Εάν η ECOWAS αποφασίσει να το πραγματοποιήσει, οι ειδικοί εκτιμούν τον κατά προσέγγιση αριθμό των δυνάμεων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να εισβάλουν στον Νίγηρα σε 25.000.

Ο τακτικός στρατός του Νίγηρα είναι 12.000 άνδρες, αλλά αν λάβουμε υπόψη την εξωτερική υποστήριξη που έχουν λάβει οι νέες αρχές της χώρας, έχουν μια αρκετά μεγάλη δύναμη κρούσης.
Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και τώρα Νίγηρας αποαποικιοποίηση της Αφρικής και σαφής η Γαλλία χάνει σταθερά έδαφος. Η Αφρική κοιτάζει πλέον προς Ρωσία…..

dimpenews.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...