«Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε μια απλή ερώτηση, όταν κυριολεκτικά ρυθμίζετε την ίδια την αλήθεια»!
Σε μια στιγμή έντασης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο δημοσιογράφος, Ben Scallan, ρωτά την Υπουργό Μέσων της Ιρλανδίας, Catherine Martin, σχετικά με τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος στοχεύει να λογοκρίνει την «παραπληροφόρηση» στο διαδίκτυο.
Όταν εκείνος δεν παίρνει καμία απάντηση πάνω στο θέμα για το οποίο ρώτησε, επέμεινε:
«Εγώ ρωτάω από την πλευρά της παραπληροφόρησης. Εννοώ, είναι σωστό για την κυβέρνηση και τους κρατικούς θεσμούς να μπορούν να πουν τι είναι και τι δεν είναι αλήθεια;».
Ωστόσο πέρα από γενικόλογα δεν πήρε ποτέ την απάντηση που περίμενε. Αντιθέτως εισέπραξε από την αρμόδια Υπουργό μόνο ευκολόγια τον περιβόητο νόμο DSA που εδώ και 2 ημέρες ισχύει για όλα τα κράτη της Ε.Ε.
«Νομίζω ότι με τον DSA θα δείτε ότι κάθε κράτος θα ορίσει έναν φορέα στο DSC (Digital Security Controls) και εμείς έχουμε αυτό το άτομο».
Θυμίζουμε πως τα κράτη της Ε.Ε. έχουν διορία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 για να ορίσουν τους εθνικούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την τήρηση ορισμένων μερών του νόμου.
Τι είναι ο DSA
Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA, στα αγγλικά) επιβάλλεται στο εξής στα 19 μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες αγορών και μηχανές αναζήτησης, μεταξύ των οποίων οι Google, YouTube, Amazon, Facebook, Instagram, X (πρώην Twitter) ή το TikTok.
Οι επιχειρήσεις αυτές, η κάθε μία από τις οποίες καταμετρά περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην ΕΕ, υποβάλλονται σε αυτούς τους περιορισμούς προκειμένου να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση, το μίσος στο διαδίκτυο, η παιδική πορνογραφία ή ακόμη η πλαστογραφία, και όλα αυτά υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η 25η Αυγούστου αποτελεί μια σημαντική καμπή. Οι χρήστες του διαδικτύου, στο εξής, θα επωφεληθούν μιας αυξημένης προστασίας, αλλά και ελέγχου και αυξημένων επιλογών» έγραψε στην πλατφόρμα X ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.
Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα που φθάνουν το 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών του ομίλου τους και, ως μέσο τελευταίας καταφυγής, σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης σοβαρής παραβίασης, με προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στην ΕΕ.
Οι πλατφόρμες θα πρέπει κυρίως να προτείνουν στους χρήστες
ένα εργαλείο που θα επισημαίνει με εύκολο τρόπο το παράνομο περιεχόμενο
–όπως ορίζεται στην εθνική νομοθεσία ή σε ευρωπαϊκά κείμενα- και στη
συνέχεια να το αποσύρουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να
υποβάλλονται σε ετήσιο ανεξάρτητο λογιστικό έλεγχο προκειμένου να
επιβεβαιώνεται ότι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
πηγή