Απηυδισμένοι από τον μαζικό τουρισμό, οι κάτοικοι δημοφιλών προορισμών στην Ευρώπη παίρνουν μέτρα...
Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό στη Μαγιόρκα όπου, απηυδισμένοι από τον μαζικό τουρισμό, οι κάτοικοι έβαλαν ψεύτικες ταμπέλες κινδύνου στις παραλίες προκειμένου να διώξουν τους επισκέπτες, το κίνημα του αντιτουρισμού (πολλαπλάσιο του… ελληνικού «κινήματος της πετσέτας» παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ευρώπη.
«Ο υπερτουρισμός είναι ήδη τόσο οξύς που οι δημοφιλείς προορισμοί κάνουν τώρα το αδιανόητο και προσπαθούν ενεργά να αποτρέψουν ή να μπλοκάρουν τις αφίξεις», γράφει ο Guardian.
«Τα πιο τέλεια μέρη στον κόσμο μετατρέπονται σε σκηνικά για τις τουριστικές μας selfies. Ο μαζικός τουρισμός μετατρέπει τους προορισμούς στο αντίθετο από αυτό που ήταν κάποτε» αναφέρει το άρθρο.
Η Ισπανία θα μπορούσε να θεωρηθεί γενικά η γενέτειρα του κινήματος του «αντιτιτουρισμού» καθώς εδώ και χρόνια κινήσεις πολίτων μάχονται ενάντια στις επιπτώσεις του υπερτουρισμού ενώ συνθήματα όπως «Τουρίστες πηγαίντε σπίτι σας», αναγράφονται σε τοίχους.
Εκτός από τη Μαγιόρκα που πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες, εδώ και αρκετό καιρό πόλεις - δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως το Πορτοφίνο, η Βενετία, το Σπλιτ, το Αμστερνταμ και το Ντουμπρόβνικ, παίρνουν μέτρα κατά του υπερ-τουρισμού, ενώ οι κάτοικοι διεκδικούν πίσω την ζωή και ηρεμία τους.
Στις αρχές της σεζόν, το μαγευτικό Πορτοφίνο στην Ιταλία ανακοίνωσε την απαγόρευση των selfies και την επιβολή προστίμου για τους παραβάτες, ενώ οι αρχές της Μπούντβα στο Μαυροβούνιο και του Σπλιτ και του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία αποφάσισαν την επιβολή του προστίμου σε όσους τουρίστες κυκλοφορούν στους δρόμους των ιστορικών πόλεων με το μαγιό.
Το Άμστερνταμ της Ολλανδίας ξεκίνησε μία « μια εκστρατεία αποθάρρυνσης» των τουριστών που θέλουν να έρθουν στην πόλη για να κάνουν ελεύθερη χρήση κάνναβης και να ξεσαλώσουν- με την κακή την έννοια – επιβάλλοντας μάλιστα και τσουχτερό πρόστιμο για τους παραβάτες.
«Οι επισκέπτες εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά όχι εάν συμπεριφέρονται άσχημα και ενοχλούν», δήλωσε ο Σόφιαν Μπάρκι, αντιδήμαρχος της ολλανδικής πρωτεύουσας.
Επίσης, μόλις τον περασμένο μήνα, το συμβούλιο του Άμστερνταμ απαγόρευσε τα κρουαζιερόπλοια από το κέντρο της πόλης καθώς η ολλανδική πρωτεύουσα προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών και να περιορίσει τη ρύπανση.
Άλλο παράδειγμα της αγανάκτησης των κατοίκων από τον υπερ-τουρισμό είναι το χωριό Χάλστατ στην Αυστρία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco,- το οποίο έγινε πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών – ειδικά μετά και την προβολή της ταινίας Frozen, καθώς αποτέλεσε έμπνευση για το βασίλειο Αρεντέλα.
Εκεί, οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι αποφάσισαν να υψώσουν φράχτη, προκειμένου να αποτρέψουν το τεράστιο πλήθος τουριστών που συρρέει κάθε χρόνο στην περιοχή.
Στη Βενετία, οι περίπου 50.000 κάτοικοι στην καρδιά της πόλης έχουν αγανακτήσει και εκτός από τις συνεχείς κινητοποιήσεις τους κατά των κρουαζιερόπλοιων που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, ζητούν να επιβληθεί «εισιτήριο» εισόδου, για όποιον τουρίστα επιθυμεί να επισκεφθεί την πόλη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, η ροή των διεθνών τουριστών θα ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια, αναφέρει το Forbes
Οι τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις δέχονται πλέον ισχυρές πιέσεις για να βρουν λύσεις με αρκετές να έχουν θέσει ήδη περιορισμούς.
πηγή