Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Πίτσα με τσορίθο, κολοκύθα, καραμελωμένο κρεμμύδι και μπρόκολο


Μερίδες: 1 πίτσα 30 εκ.
Προετοιμασία: 20' + (30' για το ζυμάρι)
Χρόνος: 25'
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας

Κόστος: 5.00€

Συνταγή: Δημήτρης Κοντόπουλος

Κόβουμε την κολοκύθα σε πολύ μικρούς κύβους. Έτσι, θα ψηθεί και θα μαλακώσει πιο γρήγορα και θα είναι πιο ευκολοφάγωτη πάνω στην πίτσα.

Υλικά

Για το ζυμάρι ( 4 πίτσες 30 εκ.)
900 γρ. αλεύρι τύπου 00 (το αλεύρι για πίτσα)
2 γρ. αλάτι (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού)
15 ml ελαιόλαδο
2 γρ. νωπή μαγιά
450 ml νερό, παγωμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας
500 γρ. χυμός ντομάτας
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
8 ολόκληρα φύλλα βασιλικού

Για την επικάλυψη
10 λεπτές φέτες τσορίθο ή σαλάμι με πάπρικα γλυκιά
50 γρ. κολοκύθα σε μικρά κυβάκια, σαν ζάρια
1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη, λευκή
2 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
50 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο
3 κουτ. σούπας φουντίτσες μπρόκολου, πολύ λεπτοκομμένες
ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για το ζυμάρι

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε σταδιακά το παγωμένο νερό. Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη νωπή μαγιά πάνω στη ζύμη, όσο δουλεύει το μίξερ. Προσέχουμε να την τρίψουμε καλά για να σκορπιστεί ομοιόμορφα. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο, σκληρό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπάλες, περίπου 250 γρ. η καθεμία, και τις βάζουμε σε ταψάκι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. (Το μυστικό αυτής της ζύμης είναι η αργή ωρίμασή της στο ψυγείο). Ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την κάθε μπάλα με τον πλάστη σε πολύ λεπτή στρογγυλή πίτσα με διάμετρο 28-30 εκ. ή σε παραλληλόγραμμη πίτσα 40 x10 εκ. Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε μονομιάς τέσσερις πίτσες, μπορούμε να διατηρήσουμε τις υπόλοιπες ζύμες στην κατάψυξη.

Σάλτσα ντομάτας

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, περιμένουμε 3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα φύλλα βασιλικού.

Για την επικάλυψη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι, λαδώνουμε και αλατίζουμε τους κύβους κολοκύθας και τους απλώνουμε στη λαδόκολλα. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για περίπου 10-12 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι και να πάρει ωραίο χρώμα. Απλώνουμε στην πίτσα τη σάλτσα ντομάτας, το τυρί και το κρεμμύδι και σκορπίζουμε το τσορίθο, την κολοκύθα και το μπρόκολο. Αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Παίρνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και το γυρίζουμε ανάποδα με τον πάτο προς τα πάνω. Λαδώνουμε ελαφρώς και μεταφέρουμε πάνω την πίτσα. Βάζουμε το ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να ψηθεί από κάτω.

http://www.gastronomos.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...