Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Έρευνα: Όσο περισσότερο βλέπετε TV τόσο πιο πιθανό είναι να... πεθάνετε!

Υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ του αριθμού των ωρών τηλεθέασης την ημέρα και της αύξησης του κινδύνου από τις περισσότερες από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου,
σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Preventive Medicine.
Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Sarah Κ. Keadle, από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, εξήγησε σχετικά:
“Γνωρίζουμε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης είναι η πιο διαδεδομένη καθιστική συμπεριφορά στον ελεύθερο χρόνο των περισσότερων ανθρώπων και η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι αποτελεί και ένα δείκτη της συνολικής σωματικής αδράνειας ενός ατόμου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν και ενισχύουν μια σειρά από σχετικές έρευνες που δείχνουν ότι η καθιστική ζωή μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία”.
Μια προηγούμενη μελέτη του 2014 ανέφερε ότι οι ενήλικες που παρακολουθούν τηλεόραση για τρεις ώρες ή περισσότερο κάθε μέρα, έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνους που παρακολουθούν λιγότερες ώρες TV κάθε μέρα, σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της αυξημένης παρακολούθησης TV και του κινδύνου θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η τελευταία μελέτη λοιπόν, διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με εκείνους που παρακολουθούν TV λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, εκείνοι που το κάνουν για 3-4 ώρες καθημερινά έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, ενώ όσοι παρακολουθούν TV για 7 ή περισσότερες ώρες ήταν 47% πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των ετών της μελέτης.
Ο κίνδυνος θανάτου αποδείχτηκε ότι γινόταν πολύ μεγαλύτερος για τις περισσότερες αιτίες θανάτου που εξετάστηκαν, όταν οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν TV 3-4 ώρες την ημέρα. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και μια σειρά από άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν, όπως η θερμιδική πρόσληψη, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η γενική κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων, αλλά ακόμα και μετά τη σχετική προσαρμογή των αποτελεσμάτων και με αυτούς τους παράγοντες, οι συσχετισμοί παρακολούθησης TV και θανάτου παρέμειναν.
Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι οι επιζήμιες συνέπειες της τηλεθέασης αφορούν τόσο τα δραστήρια άτομα, όσο και τα μη δραστήρια, αφού και οι δύο κατηγορίες επέδειξαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, αν παρακολουθούσαν πολλές ώρες TV κάθε μέρα.

http://www.iatropedia.gr/articles/read/14364

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...