Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Οι τούρκοι φοβούνται κουρδικό δημοψήφισμα και απόσχιση του Κουρδιστάν;

 
του Πέτρου Φωκά

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κριμαίας δεν αναγνωρίζεται από την τουρκία, βάσει του οποίου οι κάτοικοι της Κριμαίας ζητούν την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία.

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του για την τύχη των Τατάρων στην Κριμαία.

Στην συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον εκπρόσωπο των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Κιρίμογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της τουρκίας τόνισε ότι το 12% του πληθυσμού της Κριμαίας αποτελείται από Τατάρους σουνίτες μουσουλμάνους στο θρήσκευμα.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε επίσης τους φόβους του, ότι το δημοψήφισμα θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας σε όλες τις χώρες της Ευρασίας, όπως είπε. «Η προστασία των Τατάρων αποτελεί για μας στρατηγική προτεραιότητα», είπε ο Νταβούτογλου στον Μουσταφά Κιρίμογλου, χωρίς να αποκαλύπτει τον εθνικό φόβο της τουρκικής κρατικής οντότητας, ότι δηλαδή με το ιστορικό προηγούμενο του δημοψηφίσματος της Κριμαίας ανοίγει η όρεξη για τις καταπιεσμένες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της τουρκίας και κυρίως των Κούρδων.

Ο εκπρόσωπος των Τατάρων της Κριμαίας νωρίτερα είχε ταξιδέψει ως τις Βρυξέλες, όπου και είχε επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στην συνέχεια θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν.
Ο Νταβούτογλου ανέφερε τις αντιρρήσεις του σε πιθανή επιβολή οικονομικών κυρώσεων – τις οποίες ενδέχεται να υποχρεωθεί να εφαρμόσει και η Τουρκία – αφού η χώρα του έχει στενές οικονομικές και όχι μόνο σχέσεις με τη Ρωσία και εξαρτάται πλήρως ενεργειακά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

yiorgosthalassis.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...