Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Πως να φτιάξετε ένα κάθετο σύστημα Ενυδρειοπονίας στο σπίτι σας


Μπορείτε να μετατρέψετε μια μικρή αυλή, μια γωνιά του δημοτικού σας κήπου ή οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού σας σε μια ακμάζουσα κάθετη φάρμα λαχανικών και ψαριών.


Ένα κάθετο σύστημα ενυδρειοπονίας οικιακού μεγέθους μπορεί να χωρέσει σε έκταση διαστάσεων 1μ. x 2μ. και να σιτίσει μια οικογένεια όλο το χρόνο. Ο Sean Brady, συντονιστής έργων Ενυδρειοπονίας των οργανώσεων Center for Sustainable Aquaponics και Nourish the Planet στο Loveland της πολιτείας Colorado μας έδειξε πώς οικοδομείται ένα τέτοιο σύστημα από «άχρηστα» υλικά που βρήκε γύρω από το θερμοκήπιο.
Περισσότερη τροφή, λιγότερο νερό
Σε ένα κάθετο σύστημα υδροπονίας η καλλιέργεια λαχανικών γίνεται χωρίς χώμα, μέσα σε σωλήνες τοποθετημένους επάνω σε μια δεξαμενή ψαριών (ενυδρείο). Είναι ένας αποδοτικός (ως προς την κατανάλωση νερού) και οικονομικός (ως προς τον απαιτούμενο χώρο) τρόπος καλλιέργειας λαχανικών και ιχθυοκαλλιέργειας. Καλλιεργώντας κάθετα, μπορείτε να παράγετε περίπου τη διπλάσια ποσότητα φυτών σε σχέση με το απλό σύστημα υδροπονίας σε μια δεδομένη έκταση. Μια στήλη ύψους 1,8 μ παράγει πάνω από 200 κεφάλια μαρούλι το χρόνο, καταναλώνοντας ένα μικρό ποσοστό της ποσότητας νερού που θα απαιτούσε η ίδια σοδειά αν καλλιεργούσατε με χώμα.
Αμοιβαία οφέλη
Η καλλιέργεια με ενυδρειοπονία χρησιμοποιεί τα απόβλητα των ψαριών σαν λίπασμα για τις καλλιέργειες. Μια μικρή αντλία αντλεί το πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία νερό της δεξαμενής προς την κορυφή των οριζόντιων σωλήνων. Το νερό ρέει αργά προς τα κάτω μέσω του ριζικού συστήματος των φυτών και απορροφά οξυγόνο από τον αέρα επιστρέφοντας πάλι στη δεξαμενή. Το σύστημα αυτό, είναι ως επί το πλείστον κλειστό με ελάχιστα έως μηδενικά απόβλητα και δεν απαιτεί λίπασμα ή φυτοφάρμακα. Επιπλέον, εφόσον το χτίσετε σωστά, δεν απαιτεί συχνό καθάρισμα της δεξαμενής.
Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να συμπληρώνετε το νερό που χρειάζεται, να ενεργοποιήσετε την αντλία και να ταΐζετε τα ψάρια. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ενεργοποιήσετε την αντλία με τη χρήση ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάνελ ή άλλη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας.

Έτσι φτιάχνεται το χαμηλού κόστους κάθετο σύστημα υδροπονίας του Sean Brady’.

Υλικά: 


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα υλικά ή να τροποποιήσετε τον κατάλογο με ότι έχετε διαθέσιμο. Ο Brady έφτιαξε το σύστημα του με απορρίμματα που βρήκε γύρω από το θερμοκήπιο του. Έχουμε συμπεριλάβει και φωτογραφίες πιο φανταχτερών συστημάτων που έφτιαξε από παρόμοια υλικά προκειμένου να δείξει την ποικιλία που παρέχουν κατασκευές τέτοιου είδους.
Σωλήνες μήκους 4,5 – 6 μέτρων με διάμετρο 10 εκ (4 ιντσων). από PVC ή ADS
4 Γωνιακούς σωλήνες διαμέτρου 10 εκ. (4 ιντσών)
4 Συνδέσμους Ταυ διαμέτρου 10 εκ. (4 ιντσών)
2 Βαρέλια χωρητικότητας 190 λίτρων
Σωλήνες pex ή σωλήνες ενυδρείου μήκους 4,5 – 6 μέτρων
Πλαστικά ποτήρια
Λωρίδες υφάσματος όπως σακιού από λινάτσα ή συνδετήρες καλωδίων ή άλλου είδους προσδετήρες
Άχρηστα ξύλα
Δυο ρολά μονωτική ταινία
Αντλίες
Μια αντλία νερού – το μέγεθος εξαρτάται από την απαιτούμενη ροή. Μια αντλία ενυδρείου αρκεί για να κρατάει τη ροή.
Μια αντλία αέρα (προαιρετική). Το σύστημα μπορεί να αερίζεται από μόνο του, αλλά αποδίδει περισσότερο εάν υπάρχει αντλία αέρα.
Εργαλεία:
Ηλεκτρικό τρυπάνι ή τρυπάνι χειρός
Ποτήρι κοπής με διάμετρο 1 ίντσα (2,54 εκ.)
Ποτήρι κοπής με διάμετρο 3 ίντσες (7,62 εκ.)
Χρόνος κατασκευής: Περίπου 2 ώρες.
Συνιστώμενα φυτά και ψάρια:
Φυλλώδη λαχανικά, ντομάτες και βότανα είναι καλά για τέτοιες κατασκευές, καθώς επίσης και τα λουλούδια. Μπορείτε να πειραματιστείτε ώστε να βρείτε τι ταιριάζει και καλύπτει τις ανάγκες σας.
Οι τιλάπιες και οι πέστροφες λειτουργούν σωστά, μεγαλώνουν γρήγορα και είναι πολύ νόστιμες.

Κόβετε τους σωλήνες σε 6 κομμάτια των 30 εκ. για τις πλευρές και 2 κομμάτια των 35 εκ. για τα άκρα .
Ανοίγετε 2 τρύπες με διάμετρο 3 ίντσες (7,62 εκ) σε κάθε κομμάτι μήκους 30 εκ.
Ανοίγετε μια τρύπα διαμέτρου 1 ίντσας (2,54 εκ.) σε ένα από τα κομμάτια των άκρων.
Συμβουλή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ανθεκτικό πλαστικό σωλήνα, πέρα από αυτούς που απεικονίζονται.

Συναρμολογείστε τα κομμάτια με μονωτική ταινία.

Κόψτε τους κάθετους σωλήνες στο μήκος που σας βολεύει.
Ανοίξτε τρύπες διαμέτρου 1 ίντσας (2,54 εκ.) στους κάθετους σωλήνες, ομοιόμορφα κατανεμημένες.
Εισάγετε τους κάθετους σωλήνες όπως δείχνουμε.

Η δεξιά φωτογραφία δείχνει μια σχεδόν τελειωμένη κατασκευή για να πάρετε μια ιδέα.
Τρυπήστε τους πάτους των πλαστικών ποτηριών και τοποθετείστε τους στους πλάγιους σωλήνες.

Κόψτε ένα κομμάτι από το σωλήνα διαμέτρου 1 ίντσας, το οποίο θα εισάγετε στην τρύπα 1 ίντσας του τελικού σωλήνα ώστε να φτιάξετε την αποστράγγιση.

Η αποστράγγιση θα καταλήγει σε ένα από τα βαρέλια των 190 λίτρων.




Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 βαρέλια με αυτό τον τρόπο ή οποιοδήποτε άλλο δοχείο για να κρατάει το νερό των ψαριών. Μπορείτε ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε σε μικρότερη κλίμακα και να το βάλετε επάνω από ένα εσωτερικό ενυδρείο.



Κόψτε τις κορυφές, κάτω από το χείλος.



Αυτή είναι η συναρμολογημένη κατασκευή, στο επάνω μέρος των βαρελιών, όπως τη βλέπουμε από διαφορετικές γωνίες.



Προσαρμόστε την ισορροπία της κατασκευής και στηρίξτε τους συνδέσμους με ξυλοσανίδες. Μπορείτε να γείρετε ελαφρά την κατασκευή προς το σωλήνα αποστράγγισης προκειμένου να βελτιώσετε τη ροή του νερού.

Τα περισσότερα συστήματα θα έχουν ισοϋψείς κάθετους σωλήνες, τα συγκεκριμένα έχουν κοπεί σε διάφορα ύψη για να δείξουμε το εύρος των διαθέσιμων επιλογών.



Φυτέψτε εδώ τα φυτά. Τοποθετείστε τα στα ποτήρια και τις τρύπες των κάθετων σωλήνων.
Τα τελευταία στάδια δεν απεικονίζονται, αλλά εξηγούνται εύκολα. Κόψτε λωρίδες από λινάτσα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό διαθέτετε, δέστε τις στις κορυφές των κάθετων σωλήνων και ξετυλίξτε τις προς τα κάτω, στο εσωτερικό του σωλήνα. Το παραγέμισμα των σωλήνων με ύφασμα με αυτό τον τρόπο θα παρέχει στις ρίζες των φυτών τη δυνατότητα να προσκολληθούν.

Κατόπιν, κόψτε και συναρμολογείστε τις σωληνώσεις με τρόπο που να επιτρέπεται η άντληση νερού από το βαρέλι ανοδικά προς κάθε έναν από τους 4 κάθετους σωλήνες. Θα μπορούσατε ακόμα να αντλείτε το νερό από το βαρέλι συλλογής αποστράγγισης προς το βαρέλι τροφοδοσίας του συστήματος.



Αυτά τα συστήματα μπορούν να κλιμακωθούν και για επαγγελματική χρήση. Ο Brady και οι συνεργάτες του στο Κέντρο Βιώσιμης Υδροπονίας δημιούργησαν αυτό το θερμοκήπιο για φυλλώδη λαχανικά, βότανα και ψάρια.



Άλλη άποψη του επαγγελματικού θερμοκηπίου.



Αυτή η κατασκευή απεικονίζει μέρος της δημιουργικότητας και της καλαισθησίας που είναι εφικτή με ένα σύστημα υδροπονίας. Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, υπάρχει ένας πέτρινος καταρράκτης που καταλήγει στη δεξαμενή των ψαριών και ένα σύστημα στάγδην άρδευσης το οποίο ποτίζει φυτά χωρίς χώμα, τοποθετημένα σε στρώμα πέτρας.





Ο οδηγός μας Sean Brady μας δείχνει τι μπορεί να παράγει ένα τέτοιο σύστημα. Εδώ, κρατάει μια πέστροφα.

https://fotavgeia.blogspot.com 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...