Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ως το 2100 θα έχουν ξεφορτωθεί κάθε βιολογικό μέρος του σώματός τους, για να το αντικαταστήσουν με μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη.

σχόλιο Γ.Θ : Άλλο ένα σενάριο που το είδαμε να περνάει από το σινεμά στην πραγματικότητα.
Δείτε το βίντεο από το τρέιλερ της ταινίας Transcendence για να καταλάβετε που μπορεί να οδηγηθεί η ανθρωπότητα και θυμηθείτε ότι για εμάς εμφύτευμα-τσιπάκι-χάραγμα και γενικά ρομποτοποίηση του ανθρώπου είναι η κόκκινη γραμμή.

Εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης εξαγοράστηκε από την Google


Η νεοσύστατη βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind (Βαθύς Νους) εξαγοράστηκε από την Google για 400 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία Deep Mind, που ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια από τον ελληνοκυπριακής καταγωγής ιδιοφυή Βρετανό νευροεπιστήμονονα, Ντέμη Χασάμπη, ανακοίνωσε ότι εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός υπολογιστή που θα είναι τόσο έξυπνος, ώστε θα μπορεί να προγραμματίζεται μόνος του.
Ο υπολογιστής αυτός ονομάζεται «Neural Turing Machine» (Νευρωνική Μηχανή Τιούρινγκ), και συνδυάζει τον τρόπο που δουλεύει ένας συμβατικός υπολογιστής, με τον ευπροσάρμοστο και συνεχώς εξελισσόμενο τρόπο που «δουλεύει» ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», ο υπολογιστής μαθαίνει καθώς αποθηκεύει νέες μνήμες και στη συνέχεια ανατρέχει σε αυτές για να εκτελέσει λογικές διεργασίες πέρα από αυτές για τις οποίες έχει ήδη προγραμματιστεί.
Όπως δείχνουν τα πρώτα πειράματα, ο υβριδικός νευρο-υπολογιστής καταφέρνει να δημιουργεί μόνος του τους δικούς του -κατ’ αρχήν απλούς- αλγόριθμους προγραμματισμού, τους οποίους είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να κάνει ταξινομήσεις και συσχετισμούς δεδομένων.
Η Google έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με δύο ερευνητικές ομάδες τεχνητής νοημοσύνης του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με στόχο να βοηθήσει τους υπολογιστές -και γενικότερα τις ηλεκτρονικές συσκευές- να καταλαβαίνουν καλύτερα τους χρήστες.
Επίσης, η εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη πολύ γρήγορων κβαντικών «τσιπ» με μοντέλο τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έτσι ώστε οι αναζητήσεις και το σχετικό λογισμικό να αποκτήσουν μεγαλύτερη «διαίσθηση» και ικανότητα πρόβλεψης. Για τον λόγο αυτό, η Google ξεκίνησε συνεργασία με τον Τζον Μαρτίνη, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Σάντα Μπάρμπαρα.
Είχε προηγηθεί, το 2012, η πρόσληψη του ακραίου οραματιστή μηχανικού Ρέι Κουρτσβέιλ ως τεχνολογικού διευθυντή της Google. Μεταξύ άλλων, ο Ρέι Κουρτσβέιλ, συγγραφέας αρκετών βιβλίων, προβλέπει ότι, μέσα σε 30 χρόνια το πολύ, οι άνθρωποι θα μπορούν να «ανεβάσουν» (upload) όλο το νου τους σε έναν υπολογιστή και έτσι να γίνουν ψηφιακά αθάνατοι, ενώ ως το 2100 θα έχουν ξεφορτωθεί κάθε βιολογικό μέρος του σώματός τους, για να το αντικαταστήσουν με μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη.
Διάφοροι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να επιφέρει συνέπειες που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε, καθώς αν οι υπολογιστές αποκτήσουν ευρείες αυτόνομες δυνατότητες προγραμματισμού, δράσης και ελέγχου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο.
Για μερικούς, η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά πιο σοβαρή απειλή και από τα πυρηνικά όπλα.
Αναγνωρίζοντας τον πιθανό κίνδυνο, η Google ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια ειδική επιτροπή ηθικής, για να εποπτεύσει όλη την έρευνα της εταιρίας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια δυνητικά επικίνδυνη κατάχρηση.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...