Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ρώσοι: Σχεδιάζουν «υπερηχητική» αναβάθμιση σε τρομερούς πυραύλους

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων που βρίσκονται σε υπηρεσία στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, με πρόσφατο παράδειγμα τους πυραύλους-cruise Oniks.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα έχουν δρομολογήσει προγράμματα για τα πυραυλικά συστήματά τους, όσο και για τα βλήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτά, βάζοντας στόχο την ανάπτυξη υπερηχητικών ταχυτήτων και πιο συγκεκριμένα πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία έχει τρομερές βλέψεις για τον πιο καταστροφικό αντιπλοϊκό πύραυλό της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου ειδήσεων TASS, υπάρχουν σχέδια για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του μεγάλου αριθμού πυραύλων cruise που χρησιμοποιούν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, με στόχο να αναπτύσσουν υπερηχητικές ταχύτητες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλεξάντερ Λεόντοφ, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Tactical Missile Corporation» δήλωσε πως «η γενική τάση για την βελτίωση των πυραύλων cruise είναι να αναπτύσσουν υπερηχητικές ταχύτητες και να διευρύνουν το φάσμα λειτουργίας τους και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε».

Στην συνέχεια ο Ρώσος αξιωματούχους προσέθεσε ότι «οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε ο νέος αναβαθμισμένος πύραυλος να είναι σε θέσει να πλήξει μεγαλύτερο φάσμα στόχων, καθώς επίσης να είναι συμβατός και σε άλλες πλατφόρμες και συστήματα εκτόξευσης.

Η συγκεκριμένη διαδικασία συνδέεται με τον πύραυλο cruise Oniks, ο οποίος εκτοξεύεται, τόσο από φρεγάτες τύπου Project 22350 όσο και από υποβρύχια τύπου Project 885 Yasen. όπως ακριβώς και ο πύραυλος cruise Kalibr.

Η μέγιστη ταχύτητα του πυραύλου Oniks αναπτύσσει 2,5 φορές την ταχύτητα του ήχου και έχει εμβέλεια περίπου 600 χιλιομέτρων, κάτι που θα αλλάξει, καθώς αν αναβαθμιστεί όπως δηλώνουν οι Ρώσοι, τότε θα διπλασιαστεί η ταχύτητά του.

Πηγή: TASS

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...