Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ντόμινο εξελίξεων – Έντονες πιέσεις των ΗΠΑ στην Εκκλησία της Ελλάδος: «Αναγνωρίστε γρήγορα την ουκρανική αυτοκεφαλία!»

Ντόμινο εξελίξεων μετά την ουκρανική αυτοκεφαλία, καθώς πλέον οι πιέσεις των ΗΠΑ είναι έντονες προς την Εκκλησία της Ελλάδας. Ελπίζουμε πως ο κ. Ιερώνυμος δεν θα πράξει το ατόπημα της αναγνώρισης, καθώς πέρα από τις θρησκευτικές διαστάσεις, θα υπάρχουν και γεωπολιτικές, διότι η Μόσχα καίγεται για το εν λόγω ζήτημα.

Προβληματισμό προκαλούν σε στελέχη της Εκκλησίας οι «αμερικανικές συμβουλές», για την αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές ως την Παρασκευή.

Δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους κύκλοι της Εκκλησίας για την επίσπευση των συζητήσεων για το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδριάζει από σήμερα έως και την Παρασκευή, προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της ημερησίας διάταξής της.

Επί τάπητος θα βρεθεί και το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε στη σχισματική ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik και του Λάμπρου Ζαχαρή, οι αμερικανικές πιέσεις έφεραν νωρίτερα τη συζήτηση για την αυτοκεφαλία, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Η διαδικασία φαίνεται να επισπεύθηκε αμέσως μετά την επίσκεψη πέντε Αμερικανών διπλωματών στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στις αρχές Μαΐου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, o Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών απαντά:

«Οι ιεράρχες στη Σύνοδο ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και δεν θα μπορούσαμε να τους δώσουμε συμβουλές», ενώ την ίδια ώρα τονίζει ότι:

«Είναι καλό να ανοίγουμε τις πόρτες μας σε διπλωμάτες και σε όλους τους επισκέπτες, το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να ενστερνιζόμαστε όλα όσα μας λένε, από όπου και αν προέρχονται».

«Είναι πρόβλημα όταν η Εκκλησία γίνεται μέρος του γεωπολιτικού προβλήματος. Χάνει από αυτό. Θα έπρεπε σε καταστάσεις δύσκολες γεωπολιτικά, η εκκλησία να τηρεί ουδετερότητα. Προπαντός να έχει μια στάση που στηρίζεται στους κανόνες, στις παραδόσεις της και την εκκλησιαστική ζωή. Να μην προτάσσονται ξένα και αλλότρια συμφέροντα, ως προς τον σκοπό της Εκκλησίας. Αλίμονο σε όσους στερούν αυτό το δικαίωμα, γιατί η Εκκλησία τότε θα πάψει να είναι Εκκλησία», επισημαίνει o Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος.

Ερωτηθείς για το πώς πιστεύει ότι μπορεί να αποκατασταθεί το σχίσμα των Εκκλησιών, απαντά πως αν υπάρξει μετάνοια θα βρεθεί ο τρόπος και η διαδικασία. «Στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρξει μια πανορθόδοξη σύνοδος, όπως λύνονταν παλαιότερα τέτοια ζητήματα. Δεν είναι πλέον ένα ζήτημα, που αφορά μόνο κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά όλη την Εκκλησία και μόνο σε πανορθόδοξο επίπεδο μπορεί να λυθεί. Αλλά αν δεν υπάρξει μετάνοια όσων προκάλεσαν το σχίσμα, τότε η Πανορθόδοξη Σύνοδος δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα», προσθέτει.

Οι εισηγήσεις

«H Εκκλησία μας είναι ανεξάρτητη, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα αποφασίσει όποτε εκείνη το επιθυμεί. Σίγουρα θα συζητηθεί η αυτοκεφαλία, δεν σημαίνει όμως ότι θα έχουμε την τελική απόφαση ως την Παρασκευή», επισημαίνει μια άλλη εκκλησιαστική πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα γίνει αποδέκτης εισηγήσεων για Πανορθόδοξη Σύνοδο, από κάποιους μητροπολίτες, οι οποίες θα συζητηθούν, ενώ θα ακουστούν πολλές απόψεις, τόσο υπέρ όσο και κατά της αυτοκεφαλίας.

Χθες το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου του εξέφρασε την άποψη, ότι η ελληνική Εκκλησία δεν πρέπει να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία, καθώς θα βαθύνει επιπλέον το ρήγμα στον ορθόδοξο κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η Εκκλησία της Ελλάδος υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επίσκεψη γίνεται με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα όπου και αναμένεται να θέσει στον Αρχιεπίσκοπο το σκεπτικό της απόφασής του, ενώ σημειώνεται ότι οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχαν βρεθεί σε τέλμα το προηγούμενο διάστημα με αφορμή σειρά ζητημάτων.

Την ίδια στιγμή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, δίνοντας μια ιδιαίτερη σημειολογία στην επίσκεψή του.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...