Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη
Κατασκευή του πρώτου ανεξάρτητου χωριoύ με ανεξάρτητες προμήθειες του κόσμου στην Ολλανδία φέτος το καλοκαίρι.
Το πρώτο χωριό του κόσμου με ανεξάρτητη παροχή, του οποίου οι κάτοικοι είναι σε θέση να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες για ενέργεια, νερό και τρόφιμα, χτίζεται φέτος αυτό το καλοκαίρι στο Almere, στην Ολλανδία. Τα ReGen Χωριά σε συνεργασία με το Δανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Effekt θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας σειράς από επείγοντα προβλήματα του κόσμου όπως : της αύξησης του πληθυσμού, την αλλαγή του κλίματος και τις περιορισμένες πηγές.
\Ως το 2050 σχεδόν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν πάνω στη Γη. Ως αποτέλεσμα αναγεννητική στέγαση και ανάπτυξη της κοινωνίας, η οποία μπορεί να παρέχει καθαρό νερό, υγιείς πηγές τροφίμων, αποκομιδή απορριμμάτων και σπάνια καλλιεργήσιμη γη θα χρειαστεί έτσι ώστε να υποστηρίξουν τον ανθρώπινο πληθυσμό.
«Το εξετάζουμε σε μια παγκόσμια κλίμακα» , λέει ο διευθύνων σύμβουλος των Regen, James Ehrlich, αναφερόμενος σε αυτό ως «ο Τέσλα των οικολογικών χωριών».
Τα χωριά ανεξάρτητης παροχής θα έχουν χαρακτηριστικά έναν μεγάλο αριθμό θερμοκηπίων τα οποία θα επιτρέπουν τους κατοίκους την καλλιέργεια τροφίμων και να ανακύκλωση απορριμμάτων. Μερικά από τα θερμοκήπια θα διαθέτουν υψηλής τεχνολογίας κάθετες φάρμες και εσωτερικούς κήπους λαχανικών. Ένας αριθμός εποχικών κήπων επίσης θα ενσωματωθεί στο χωριό.
Τα απομείναντα απορρίμματα θα ανακυκλώνονται και θα
χρησιμοποιούνται για να ταΐσουν ζώα και στρατιωτόμυγες, μια βιώσιμη πηγή
για τα ψάρια, ενώ τα απορρίμματα ψαριών θα χρησιμοποιηθούν για να
γονιμοποιήσουν ένα σύστημα υδατοκαλλιέργειας, το οποίο στη συνέχεια
θρέφει τα φυτά του εσωτερικού κήπου. Τελικώς, τα κτηνοτροφικά απόβλητα
θα γονιμοποιήσουν τους εξωτερικούς εποχικούς κήπους.
«Επαναπροσδιορίζουμε την οικιστική ανάπτυξη ακινήτων δημιουργώντας
αυτές τις αναγεννητικές γειτονιές, κοιτάζοντας πρώτα αυτά τα πράσινα
τεμάχια γεωργικής γης όπου μπορούμε να παράγουμε περισσότερο οργανικό
φαγητό, καθαρό νερό, περισσότερη καθαρή ενέργεια και να μετριάσουμε την
παραγωγή περισσότερων απορριμμάτων απ’ ότι αν αφήσουμε απλώς αυτήν τη γη
να παράγει οργανικό φαγητό ή να κάνουμε μόνιμη καλλιέργεια», εξηγεί ο
Ehrlich.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ReGen, με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα καλλιέργειας θα είναι ικανά να παράγουν καλά 10 φορές περισσότερο το ποσό της σοδιάς χρησιμοποιώντας τον ίδιο χώρο, με 90% λιγότερο νερό.
«Προσδοκούμε κυριολεκτικά τόνους από οργανικό φαγητό κάθε χρόνο, από λαχανικά, φρούτα, φιστίκια, οπωροκηπευτικά, αυγά, κοτόπουλο, μικρή ποσότητα ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα και πρωτεΐνη, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούνται και να αποδώσουν σοδιά στα κατακόρυφα κηπευτικά συστήματα όλο τον χρόνο », συνεχίζει ο Ehrlich.
Ηλιακά πάνελ και άλλες βιώσιμες λύσεις ενέργειας θα χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν τους κατοίκους 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με ενέργεια και καυτό νερό. Προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν αυτά τα συστήματα, οι οικογένειες μέσα στην κοινωνία θα χρειαστεί να διατηρήσουν το οικοσύστημα του χωριού. Η διαχείριση ενός θερμοκηπίου, η διατήρηση ηλιακών πάνελ και η φροντίδα των ζώων είναι μερικές από τις ευθύνες τις οποίες χρειάζεται να συλλογιστούν.
Ένα σύνολο από 100 πιλοτικά σπίτια θα χτιστούν στην Almere, στην Ολλανδία, αργότερα αυτήν τη χρονιά. Αν η εργασία αυτή αποδειχτεί επιτυχής, τα χωριά ReGen ελπίζουν να ξεκινήσουν και άλλα πιλοτικά χωριά σε χώρες όπως η Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Γερμανία, Κίνα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ενδεχομένως την Αφρικανική Ήπειρο.
https://simeiakairwn.wordpress.com