Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Οι Κούρδοι (SDF) περικύκλωσαν τη Μανμπίτζ – Καμία διέξοδος για τους τζιχαντιστές

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) περικύκλωσαν πλήρως την κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος πόλη Μανμπίτζ, στη βορειοδυτική Συρία, 30 χιλιόμετρα δυτικά του Ευφράτη, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι από τη στιγμή που πέρασαν δυτικά του Ευφράτη για να απελευθερώσουν τη Μανμπίτζ, δηλαδή από τις 31 Μαΐου μέχρι και τις 10 Ιουνίου, σκότωσαν σε μάχες 400 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Στο ίδιο διάστημα απελευθερώθηκαν περίπου 90 χωριά και φάρμες στην ύπαιθρο γύρω από τη Μανμπίτζ.
«Οι δυνάμεις μας επίσης απέκοψαν όλες τις οδούς που συνδέουν τη Μανμπίτζ με άλλες πόλεις της Συρίας, επιβάλλοντας απόλυτη πολιορκία στους τζιχαντιστές του ISIS που βρίσκονται μέσα στην πόλη», δήλωσε ο αξιωματούχος των SDF Χαμπούν Οσμάν στο ARA News.
Οι κουρδικές απώλειες και των συμμάχων τους είναι μηδαμινές, σε σχέση με των τζιχαντιστών.
Σκοτώθηκαν μόλις 20 μαχητές των SDF, συμπεριλαμβανομένου και του σπουδαίου πολέμαρχου Αμπού Λαϊλά.
Επίσης, οι SDF έχουν και 100 τραυματίες στις μάχες με το Ισλαμικό Κράτος προς τη Μανμπίτζ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρισης σκοτώθηκαν και 30 άμαχοι.
Η ηγεσία των SDF υπογράμμισε τον ρόλο κλειδί της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στη μάχη για τη Μανμπίτζ.

ypg_manbij 

Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στα περίχωρα της Μανμπίτζ.

Πράγματι, οι απώλειες 400 τζιχαντιστές από τη μία και μόλις 20 Κούρδοι από την άλλη, είναι αποτέλεσμα και των σφοδρών αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.
Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα προβάλλει μεγάλη και σθεναρή αντίσταση στην πόλη της Μανμπίτζ.
Υπενθυμίζουμε ότι η Μανμπίτζ και η πόλη Τζαραμπλούς λίγο βορειοότερά της είναι οι δύο πόλεις από τις οποίες εισέρχονταν στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος εφόδια και εθελοντές από την Τουρκία.
Με την απελευθέρωση της Μανμπίτζ το Ισλαμικό Κράτος «απομονώνεται» πλήρως και οδεύει τάχιστα στην καταστροφή του. Τουλάχιστον ως δύναμη κατοχής στη Συρία.
Η Μανμπίτζ είναι μια πόλη με κουρδικό, αραβικό σουνιτικό και κιρκάσιο πληθυσμό.

Νεκρός και ο τζιχαντιστής «κυβερνήτης» της Μανμπίτζ

Οι κουρδικές δυνάμεις που πολιορκούν τη Μανμπίτζ επιτέθηκαν σε μια αυτοκινητοπομπή των τζιχαντιστών που προσπαθούσε να διαφύγει από την πόλη.
Δέκα τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, μεταξύ τους και ο τζιχαντιστής «κυβερνήτης» της Μανμπίτζ, Οσάμα Αλ Τούνσι.
«Ο Αλ Τούνσι προσπάθησε να διαφύγει από τη Μανμπίτζ με την οικογένειά του και αρκετούς από τους σωματοφύλακές του. Το κονβόι οχημάτων έγινε αντιληπτό και βομβαρδίστηκε με πυρά πυροβολικού. Όλοι σκοτώθηκαν στην επίθεση», είπε μιλώντας στο ARA News ο τοπικός διαδικτυακός ακτιβιστής Νασίρ Ταλτζμπίνι.
Όπως έγινε γνωστό, ήταν συνολικά τρία αυτοκίνητα που προσπάθησαν να διαφύγουν προς τα δυτικά πριν αποκλειστεί η πόλη ολόγυρα από τις κουρδικές δυνάμεις.
Οι Κούρδοι είπαν από την πλευρά τους ότι είχαν πληροφορίες μέσα από την πόλη ότι ο Αλ Τούνσι θα επιχειρούσε να διαφύγει και έτσι του την είχαν «στημένη».
Το γεγονός και μόνο ότι ο «κυβερνήτης» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκε προσπαθώντας να εγκαταλείψει τη Μανμπίτζ έχει ρίξει στα τάρταρα το ηθικό των τζιχαντιστών και τη διάθεσή τους να πεθάνουν πολεμώντας.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...