Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ερντογάν σε Πούτιν: Ζητώ συγγνώμη για τον θάνατο του Ρώσου πιλότου

Αιφνίδια εξέλιξη στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας
Λίγο μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ η Τουρκία και κυρίως ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει νέο άνοιγμα στην εξωτερική του πολιτική ζητώντας αυτή την φορά συγγνώμη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τον περασμένο Νοέμβριο και τον θάνατο του Ρώσου κυβερνήτη του.

Στο γραφείο του Πούτιν έφτασε επιστολή από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν με την οποία απολογείται για τον θάνατο του Ρώσου πιλότου έχασε την ζωή του όταν ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε από τουρκικό τον περασμένο Νοέμβριο στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας.


Ο Ερντογάν στην επιστολή του εκφράζει την πρόθεσή του να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Μόσχα. «Ο αρχηγός του Τουρκικού κράτους εξέφρασε την βαθιά του λύπη και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του πιλότου», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Στην επιστολή του ο Ερντογάν αποκαλεί την Ρωσία «φίλο στρατηγικό εταίρο της Αγκυρας με τον οποίο οι τουρκικές αρχές δεν επιθυμούν να διαταραχθούν οι σχέσεις τους». Και συνεχίζει: «Ποτέ δεν είχαμε την επιθυμία ή την πρόθεση να καταρρίψουμε ένα αεροσκάφος που ανήκει στην Ρωσία».

Στην επιστολή - απολογία τονίζεται επίσης ότι η τουρκική πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε για να ανακτήσει την σορό του Ρώσου πιλότου από την συριακή αντιπολίτευση και ότι όλες οι διαδικασίες πριν την ταφή έγιναν σύμφωνα με όλες τις θρησκευτικές και στρατιωτικές διαδικασίες.

Η Αγκυρα συμπεριφέρθηκε στην οικογένεια του νεκρού Ρώσου πιλότου σαν να ήταν τουρκική οικογένεια και δηλώνει έτοιμη να παράσχει ό,τι χρειάζεται για να απαλύνει τον πόνο τους και το κακό που έχει γίνει. Αναφέρεται ακόμα ότι έχει διαταχθεί έρευνα εναντίον του ατόμου που θεωρείται ύποπτος για τον θάνατο του Ρώσου πιλότου.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...