Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Κοτζιάς: Μπορεί να προκύψει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο! Ακόμα και από λάθος!

Την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία στο Αιγαίο υπογραμμίζει ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή και το δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο.

Σας παραθέτουμε απόσπασμά της το οποίο αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αρχικά για την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από ελληνικά νησιά, πλοία δέχονται παρενοχλήσεις, ενώ με μια «βιομηχανία» ΝΟΤΑΜ και NAVTEX αμφισβητείται σταθερά το στάτους κβο στο Αιγαίο...

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στην Τουρκία διεξάγεται μια σκληρή μάχη εξουσίας. Δεν είναι μόνο η αλλαγή του πρωθυπουργού, που έχει τη σημασία της για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας. Καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστεί το πολιτικό σύστημα σε δικομματικό. Σημασία έχει και η αναβάθμιση του ρόλου του στρατού, τόσο στο εσωτερικό, για την αντιμετώπιση του κινήματος Γκιουλέν και των Κούρδων, όσο και στο εξωτερικό (Ιράκ και Συρία). Δηλαδή, πολλά χρόνια αφότου ο Ερντογάν είχε στείλει τον στρατό στους στρατώνες του, επανεμφανίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και διαμορφώνουν αφενός νέους συμβιβασμούς στο συγκρότημα εξουσίας και αφετέρου καταγράφουν απαράδεκτες συμπεριφορές εκτός διεθνούς δικαίου. Όλα αυτά γίνονται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει εστίες έντασης σχεδόν με όλους τους γείτονές της.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Και n Ελλάδα τι κάνει για όλα αυτά που περιγράφετε παραπάνω;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Τουρκία είναι σήμερα πιο νευρική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η Ελλάδα οφείλει να προσέξει, να μην καταστεί μέρος του προβλήματος της, όπως επιθυμούν ορισμένοι κύκλοι στη γείτονα. Όπως εξήγησα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, n χώρα υλοποιεί μια εξωτερική πολιτική σταθερή στις «κόκκινες γραμμές» της. Συνετή και αποφασιστική στην αποτρεπτική της λειτουργία. Δημιουργό συμμαχιών και στηριγμάτων. Νηφάλια και ψύχραιμη. Μια πολιτική, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά μέσα. Ενημερώνει διαρκώς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, του NATO και της Ε.Ε. Διοχετεύει πληροφορίες και αποκαλύψεις εκεί που πρέπει. Όλα αυτά σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Άμυνας.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Θεωρείτε πιθανό, θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατά την περίοδο πρωθυπουργίας και προεδρίας της Τουρκίας από τον κ. Ερντογάν, δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο. Όμως, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να προκύψει θερμό επεισόδιο ακόμα και από λάθος.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Και οι αντιδράσεις από την πλευρά σας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Προβλήματα προκύπτουν αντικειμενικά από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και προκλήσεις μερίδας της στρατιωτικής μηχανής της γείτονος. Ας μην υποτιμάται n αποφασιστικότητά μας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν πάντα αντίβαρα διπλωματικά και άλλης μορφής. Σε αυτό το πλαίσιο απορρίψαμε προτάσεις που θύμιζαν λογικές «Πόντιου Πιλάτου».

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Ποια είναι η πρόβλεψή σας για την κατεύθυνση της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλαπλές αντιφάσεις. Το κύριο ερώτημα είναι πώς θα τις λύσει αυτές. Αν επιδιώξει να το κάνει δημοκρατικά, τότε θα είναι μια χώρα-πρότυπο για τον ισλαμικό κόσμο, έχοντας βρει τρόπο να λύσει το Κουρδικό και να ζήσει σε ειρήνη με τους γείτονές της. Αν προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματά της αυταρχικά, τότε κινδυνεύει να πνιγεί από συγκρούσεις γύρω από κοινωνικά, δημοκρατικά, θρησκευτικά και εθνικά ζητήματα. 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...