Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν ελικόπτερα που θα δύναται να πετούν πυρηνικές βόμβες φέρνοντας επανάσταση στον τομέα αυτόν

Πρόκειται για μία νέα καινοτομία της ιδιαίτερα ακμάζουσας ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας , και αφορά την εξοπλισμό μιας νέας γενιάς ελικοπτέρων με βόμβες  ακόμη και πυρηνικές ,
γεγονός που θα «απογειώσει» τον τομέα αυτόν, τα επόμενα  έτη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μελετά τον «οπλισμό»  μαχητικών ελικοπτέρων με  βόμβες εκτός από τα πυροβόλα όπλα και πυραύλους, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιούρι Μπορίσοφ.
«Το θέμα της επιστροφής της βόμβας ως όπλου που θα δύναται να εξοπλίζει τα ελικόπτερα  όπως είναι σήμερα είναι ήδη σε ζήτηση»,  είπε ο ίδιος κατά την διάρκεια της  αμυντικής έκθεσης HeliRussia-2016.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κύρια τάση περί περαιτέρω ανάπτυξης των ελικοπτέρων κατά τα επόμενα έτη θα αυξήσει το εύρος των στόχων που αυτά θα δύναται να καταστρέψουν, ξεκινώντας  από την προσιτότητα των συστημάτων αεράμυνας.
Ο Μπορίσοφ είπε επίσης ότι το Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να ξαναρχίσει την παραγωγή νέας εκδόσεως αντι-αμφίβιων ελικοπτέρων  Mi-14, τα οποία θα ικανά  να μεταφέρουν  πυρηνική  βόμβα.
Τα ρωσικά ελικόπτερα Mi-14 αποσύρθηκαν από την  ενεργό υπηρεσία το 1996,  κάτω από την πίεση των ΗΠΑ. Συνολικά φέτος το υπουργείο άμυνας αναμένει να παραλάβει 87 ελικόπτερα διαφόρων τύπων, τόνισε  ο υφυπουργός.
Για παράδειγμα το ελικόπτερο  Ka-52 ενσωματώσει νέα προηγμένα οπλικά συστήματα και τεχνολογίες. Eχει την δυνατότητα να μεταφέρει σημαντικό οπλισμό σε τέσσερα εξωτερικά σημεία και σε ακόμη δύο εξωτερικά σημεία που βρίσκονται στις άκρες των πτερυγίων που διαθέτει.
Συνολικά μπορεί να φέρει έως και 2000kg οπλισμό. Ο βασικός οπλισμός του Ka-52 είναι 12 αντιαρματικοί πύραυλοι τύπου 9K121 Vikhr οι οποίοι είναι καθοδηγούμενοι με laser.
Το σύστημα κατάδειξης-σκόπευσης του ελικοπτέρου έχει την δυνατότητα εμπλοκής εναντίον πολλαπλών στόχων ενώ τα βλήματα 9K121 Vikhr είναι τύπου Fire and Forget κάτι που σημαίνει οτι κατευθύνονται αυτόνομα προς τον στόχο. Αυτό επιτρέπει στους χειριστές των Ka-52 άμεση απεμπλοκή και εκτέλεση ελιγμών αποφυγής. Επίσης το Ka-52 μπορεί να μεταφέρει εκτοξευτές ρουκετών των S-13 και S-8.
Το ελικόπτερο ως μέσο καταστροφής επίγειων στόχων αποτελεί «όνειρο» για πολλούς σε έναν σύγχρονο πόλεμο. Τα μαχητικά αεροσκάφη πλέον έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη από άποψη κόστους. Ενώ τα ελικόπτερα σε όλες τις εκδόσεις τους ( μεταφορικά, επιθετικά, εξοπλισμένα) λύνουν γρήγορα και σχετικά φθηνά πάρα πολλά προβλήματα.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...