Δημιουργούνται συνθήκες σύγκρουσης στο Αιγαίο από τον παράφρονα ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Οι ανοχές της Δύσης απέναντι στην Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν φαίνεται πως έχουν τελειώσει. Μετά την γνωστοποίηση για αναζήτηση από την πλευρά της Ευρώπης ενός PlanΒ διαχείρισης του «προσφυγικού» χωρίς τον Ερντογάν, οι εξελίξεις για τον «σουλτάνο» είναι αρνητικές και… ραγδαίες. Μπορεί η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας να είναι σημαντική για τους Δυτικούς, αλλά… «ουδείς αναντικατάστατος»!
Έτσι, είτε οι εκβιασμοί προς την Ευρώπη με τους «πρόσφυγες», είτε η τουρκική εικόνα με τις σχέσεις του Ερντογαν με τους αποκεφαλιστές και διεθνείς τρομοκράτες ισλαμιστές τζιχαντιστές, είτε τα «νταηλίκια» προς τους Αμερικανούς για τη χρήση βάσεων (π.χ. Ιντσιρλίκ), είτε, τέλος, η τάση δημιουργίας συνθηκών εμπλοκής του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία του Πούτιν μέσω στημένων από την Άγκυρα «επεισοδίων», φαίνεται πως επιτάχυναν τις διαδικασίες για «να κλείσει ο κύκλος» του προ ετών πολλά υποσχόμενου Ταγίπ Ερντογάν που ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτεί να γίνει ομοτράπεζος των ισχυρών…
Αναβολή της συνάντησης υψηλού επιπέδου Κομισιόν-Τουρκίας για απελευθέρωση βίζας
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, της αναζήτησης ενός διαφορετικού σχεδίου που δεν θα συμπεριλαμβάνει την Τουρκία του Ερντογάν, φαίνεται πως κινείται και η αναβολή της συνάντησης υψηλού επιπέδου ΕΕ – Τουρκίας, στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής της ομάδας Βολκάν Μποζκίρ, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.
Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Πηγή της Κομισιόν ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι η αποχώρηση Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία δεν επηρεάζει τη συμφωνία. “Με τον Ερντογάν μιλούσαμε, με τον Ερντογάν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις, με αυτόν συνεχίζουμε, αν και η συμφωνία δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο”, κατέληξε η πηγή, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για τις εξελίξεις, αν και ο αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν δήλωσε πως “Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α και αυτό εφαρμόζουμε”, χωρίς να αναφερθεί στις διαρροές περί ευρωπαϊκής αναζήτησης ενός PlanB.
Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία!
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σειρά από παραβιάσεις που φαίνεται ότι έχουν διαπραχθεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας και στις οποίες περιλαμβάνονται πυρά εναντίον άοπλων αμάχων και ο θάνατος περίπου εκατό ανθρώπων σε μια πυρκαγιά.
Ο Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πληροφορίες που προέρχονται από “διάφορες αξιόπιστες πηγές” αναφορικά με τις ενέργειες που διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των τελευταίων μηνών στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
“Η εντύπωση που δημιουργείται, αν και ακόμη ελλιπής, είναι εξαιρετικά ανησυχητική”, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν κατάπαυση του πυρός στην πόλη Τσιζρέ και σε άλλες τοποθεσίες της περιοχής αυτής για να εκδιώξουν τους αντάρτες που πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και είχαν υψώσει οδοφράγματα και ανοίξει χαρακώματα.
Ο ίδιος υπογράμμισε όμως πως είναι “ουσιώδες οι αρχές να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν διεξάγουν επιχειρήσεις ασφαλείας ή αντιτρομοκρατικές — καθώς και να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο που απαγορεύει τα βασανιστήρια, τους εξωδικαστικούς φόνους, την υπερβολική προσφυγή σε φονική βία και την αυθαίρετη κράτηση”.
Ο Ύπατος Αρμοστής διευκρίνισε ότι έχει δεχθεί αναφορές για άοπλους αμάχους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, “που έγιναν εσκεμμένα στόχοι ελεύθερων σκοπευτών ή πυρών προερχόμενων από άρματα μάχης ή άλλα στρατιωτικά οχήματα”.
“Το πιο ανησυχητικό”, δήλωσε ο Ζέιντ, “είναι οι αναφορές που περιλαμβάνουν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών στο Τσιζρέ και σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 100 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί ενώ είχαν βρει καταφύγιο σε τρία υπόγεια που είχαν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας”.
Ο Ζέιντ απαίτησε να διεξαχθεί μια εξαντλητική έρευνα και σημείωσε πως μέχρι τώρα η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει αρχίσει έρευνα και δεν έχει συμφωνήσει σε αίτημα της Υπάτης Αρμοστείας η οποία ζήτησε να μεταβεί επιτόπου.
“Μια τέτοια έλλειψη πληροφοριών, το 2016, γι’ αυτό που συμβαίνει σε μια ζώνη τόσο μεγάλη και με τόσο εύκολη γεωγραφικά πρόσβαση, είναι ταυτόχρονα ασυνήθιστη και βαθιά ανησυχητική”, τόνισε.
“Αυτή η συσκότιση πληροφοριών το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί τις υποψίες γι’ αυτό που συμβαίνει επιτόπου”, πρόσθεσε απαιτώντας να υπάρξει πρόσβαση στην περιοχή αυτή για το προσωπικό του ΟΗΕ και για άλλους αμερόληπτους ερευνητές, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων.
Η Γερμανική Δικαιοσύνη «σήκωσε κεφάλι» στον Ερντογάν
Το περιφερειακό δικαστήριο της Κολωνίας ανακοίνωσε ότι απέρριψε αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβληθούν ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού εκδοτικού οίκου Άξελ Σπρίνγκερ.
Με τα ασφαλιστικά μέτρα θα απαγορευόταν στον διευθύνοντα σύμβουλο Ματίας Ντέπφνερ να επαναλάβει “μειωτικό όρο” για τον Τούρκο ηγέτη, όμως το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή επικαλούμενο “το δικαίωμα του κατηγορουμένου να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του”, αναφέρεται στη δήλωση.
Ο δικηγόρος του Ερντογάν, ο Ραλφ Χέκερ, είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ότι ο πελάτης του ζητάει την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων επειδή ο Ντέπφνερ υποστήριξε το ποίημα που είχε διαβάσει τον Μάρτιο σε τηλεοπτική εκπομπή ο κωμικός Γιαν Μπέμερμαν.
Στο ποίημα ο Μπέμερμαν έλεγε πως ο Ερντογάν χτυπάει κορίτσια, βλέπει παιδική πορνογραφία και επιδίδεται σε κτηνοβασία. Σε ανοικτή επιστολή που είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Ντέπφνερ εξέφραζε την αλληλεγγύη του προς τον Μπέμερμαν, λέγοντας ότι γέλασε με το ποίημα και υποστηρίζει “με όλη την καρδιά του” αυτά που είπε ο κωμικός.
Οι ισχυροί θέλουν μία τσακισμένη και μικρότερη Τουρκία
Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε δύο ακόμη παράγοντες, τις ΗΠΑ και την Ρωσία, που επιθυμούν (για τους δικούς τους λόγους, που έχουν να κάνουν με την αμφισβήτηση της ισχύς τους από τον παρανοϊκό Ερντογάν) μία περισσότερο συγκαταβατική και συνεργάσιμη Τουρκία, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πως δίχως διαμαρτυρίες η αποχώρηση του Νταβούτογλου ίσως να ήταν και η τέλεια πολιτική κίνηση του τούρκου πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μάλλον έθεσε την απόλυτη υποψηφιότητα για την επόμενη ημέρα της Τουρκίας…
Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή ο Πούτιν επιθυμεί διακαώς να «τελειώνει» το γρηγορότερο με τις προσβολές κατά της ρωσικής ισχύος από τον Ερντογάν, ίσως η Ρωσία να είναι η χώρα που επιθυμεί περισσότερο από τον καθένα μία ελληνοτουρκική σύρραξη η οποία θα κλείσει τα στενά του Βοσπόρου, τα Δαρδανέλλια και, φυσικά το ίδιο το Αιγαίο, προσφέροντας την μοναδική ευκαιρία για μία «σαρωτική ρωσική κάθοδο» στην Τουρκία.
Στο σημείο αυτό, κι επειδή ιστορικά η Ρωσία μπορεί να υπήρξε εκ του μακρόθεν φίλη της Ελλάδας, αλλά πάντα ενεργούσε αποκλειστικά υπέρ των δικών της συμφερόντων, ίσως θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί σε δημοσιεύματα που θέλουν το «ξανθό γένος» να στηρίζει πολιτικά ή οικονομικά την Ελλάδα, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε τεράστια προβλήματα για τη Μόσχα που είναι προσανατολισμένη στην επανάκαμψη της «Μεγάλης Ρωσίας», με καπιταλιστικά χαρακτηριστικά και σε συνδυασμό με οικονομικές συμφωνίες και συνεργασίες με την Δύση.
Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται πως και οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς την ταπεινωτική επιστροφή της σημερινής θρασύτατης Τουρκίας του Ερντογάν «στο μαντρί», για να στείλουν παντού το μήνυμα πως «όποιος βγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος»… Εάν, μάλιστα, η Τουρκία «τσακιστεί» από την ρωσική πολεμική μηχανή, διευκολύνει την γρηγορότερη δημιουργία του Κουρδιστάν, της χώρας που απέδειξε πως έχει την δυναμική αλλά και τη διάθεση να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για την επόμενη ημέρα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή…
Αν μέσα σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και την έλευση ενός έμπειρου σε «θερμές ζώνες» αμερικανού διπλωμάτη στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε την ανάγκη γρήγορων και στοχευμένων διπλωματικών κινήσεων από την ελληνική πλευρά, η οποία συνεχίζει να αρνείται την σημαντικότατη βοήθεια που μπορεί να παράσχει ο ελληνισμός της διασποράς και κυρίως των Ελλήνων που κατέχουν σημαντικές θέσεις ή έχουν άριστες γνωριμίες στις ΗΠΑ. Προσθέτοντας και την «απειλή» του Τραμπ, ίσως τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον δεν διστάσουν να θυσιάσουν την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν στις αμερικανικές εκλογές τον «χαλαρό» απέναντι στη Μόσχα υποψήφιο δισεκατομμυριούχο για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.
Αν μέσα σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και την έλευση ενός έμπειρου σε «θερμές ζώνες» αμερικανού διπλωμάτη στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε την ανάγκη γρήγορων και στοχευμένων διπλωματικών κινήσεων από την ελληνική πλευρά, η οποία συνεχίζει να αρνείται την σημαντικότατη βοήθεια που μπορεί να παράσχει ο ελληνισμός της διασποράς και κυρίως των Ελλήνων που κατέχουν σημαντικές θέσεις ή έχουν άριστες γνωριμίες στις ΗΠΑ. Προσθέτοντας και την «απειλή» του Τραμπ, ίσως τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον δεν διστάσουν να θυσιάσουν την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν στις αμερικανικές εκλογές τον «χαλαρό» απέναντι στη Μόσχα υποψήφιο δισεκατομμυριούχο για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.
Μοναδική ευκαιρία και δίκοπο μαχαίρι για την Ελλάδα
Τις προθέσεις, λοιπόν, των δύο ισχυρών του πλανήτη, που επιβάλουν τις γεωπολιτικές σταθερές για τα επόμενα εκατό χρόνια, θα πρέπει να λάβει σοβαρά η Ελλάδα για να προετοιμαστεί σε ένα πιθανό «ξέσπασμα» του Ερντογάν (το οποίο μπορούν να εξασφαλίσουν με παραπληροφόρηση προς την Άγκυρα οι αμερικανικές ή ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) αλλά και εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα την δική της γεωπολιτική θέση, να δημιουργήσει τις ικανές συνθήκες για την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση της Ελλάδας στο νέο γεωπολιτικό (και ενεργειακό) παγκόσμιο χάρτη. Κάτι τέτοιο, όμως, απαιτεί σοβαρότητα, αντικειμενικότητα, οργάνωση, σχεδιασμό και πάρα πολύ υπεύθυνη ομαδική δουλειά από ανθρώπους που θα μπορούν να αποδώσουν συνεχόμενα το 150% των πνευματικών τους δυνατοτήτων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κλάσμα του οποίου είναι το επίτευγμα των 17ωρων σκληρών αποτυχημένων διαπραγματεύσεων του σημερινού πρωθυπουργού…!
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία υλοποιώντας την αναθεωρητική της πολιτική στο Αιγαίο, κλιμακώνει σε καθημερινή βάση τις σχέσεις της με την Ελλάδα και δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης, έστω και από κάποιο "τυχαίο γεγονός". Οι συνθήκες τουρκικής πίεσης προς την ελληνική πλευρά έχουν προ καιρού περάσει τα όρια ανεκτικότητας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει "εδώ και τώρα" μία ελληνική στρατιωτική απάντηση, προτάσσοντας ταυτόχρονα την απειλή επιβολής γκριζαρίσματος του Αιγαίου και της ελληνικής ΑΟΖ στην περίπτωση που η Αθήνα εξακολουθήσει να διατηρεί χαμηλό προφίλ (με κίνδυνο να χάσει έναν πόλεμο και το Αιγαίο χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα) στις νέες συνθήκες που επιχειρεί μονομερώς να επιβάλλει η Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ είναι θεατής των εξελίξεων και η Μόσχα κεντρίζει τον τουρκικό εθνικισμό με μία ποικιλία ρωσικών ενεργειών και δηλώσεων.
Στην απολύτως φυσιολογική ερώτηση εάν η σημερινή κυβέρνηση είναι σε θέση, αν έχει την ικανότητα ή και την διάθεση να κινηθεί προς μία κατεύθυνση θετικής επανάκαμψης της Ελλάδας τόσο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και ως προς τη διεθνή σκηνή, η απάντηση είναι δυστυχώς αρνητική…, αφού το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά εκτείνεται σε ολόκληρη την πολιτική σκηνή.
Μόνο εάν υπάρξει κοινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών, για άμεση οικειοθελή απομάκρυνσή τους και ταυτόχρονα στην χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο τοποθέτηση των ικανών προσώπων (που υπάρχουν) προκειμένου ανεμπόδιστα να εργαστούν έστω και την ύστατη στιγμή για να δημιουργήσουν ικανές συνθήκες άμυνας (στρατιωτικής, πολιτικής, οικονομικής και διπλωματικής) και έναν στρατηγικό εθνικό σχεδιασμό που θα καλύπτει τις παρούσες άμεσες ανάγκες της χώρας, αλλά και θα δομήσει ικανές συνθήκες διαβίωσης και αλλά και προόδου για την επόμενη ημέρα μιάς σχετικά σύντομης ελληνοτουρκικής κρίσης… τότε ίσως να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτή μια χαραμάδα στο παράθυρο της ελπίδας για την χώρα…
Δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν σήμερα, αλλά και του «αρμόδιου πολιτικού προσωπικού» που διαθέτει η χώρα, δυστυχώς η χώρα θα πρέπει να ετοιμάζεται για μία νέα εθνική συντριβή και μία βίαιη μετατροπή της σε Βαλκανική Βενεζουέλα, εκτός και εάν κάποιοι αποφασίσουν να σώσουν την χώρα και όχι τα προσχήματα της ανικανότητάς τους ή τα κόμματά τους και δρομολογήσουν εξελίξεις που μέχρι τώρα θεωρούνται "μη συμβατές" από ανθρώπους που έχουν ήθος, εντιμότητα και ελληνικό σθένος…