Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τούρκοι Ανήκετε στα Βάθη της Ασίας – Ο Ερντογάν Φυλακίζει Τώρα και Όσους Λένε Παροιμίες …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

 Είναι γνωστή η δημοκρατικότητα του Ερντογάν απέναντι σε όσους τολμούν να τον λογοκρίνουν αλλά και σε αυτούς που μπορεί να τον ειρωνευτούν.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που διώκονται για τέτοιους λόγους, με πιο πρόσφατη την περίπτωση Γερμανού κωμικού, για τον οποίο ο Ερντογάν απαίτησε από την Μέρκελ την παραδειγματική τιμωρία του ίδιου αλλά και του εκδότη του, που επέτρεψε να συμβεί μια τέτοια ασέβεια! Και αν τα είχαμε λίγο πολύ συνηθίσει αυτά, τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα, πλέον ο Τούρκος Σουλτάνος δεν δέχεται ούτε την επίκληση παροιμιών, που δεν θεωρεί κατάλληλες για τον ίδιο και την διακυβέρνηση του.
Έτσι, κόκκινο πανί για τον Ερντογάν αποτελεί ο Γερμανός διπλωμάτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Άγκυρα Χάνσγιεργκ Χάμπερ, που επικαλέστηκε μια παροιμία σε συνέντευξη του, που λέει,  “Να ξεκινάς σαν Τούρκος και να τελειώνεις σαν Γερμανός”… Η Τουρκική λοιπόν Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι προσβλητική για το «τουρκικό Έθνος» και τον «ηγέτη» του. Ο Γερμανός διπλωμάτης σε δηλώσεις που παραχώρησε σε δημοσιογράφους σχετικά με την εμπλοκή, που έχει παρουσιασθεί με την εκπλήρωση των 72 κριτηρίων, για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες ήταν επικριτικός με τον τρόπο που η Άγκυρα εννοεί την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της. Θέλοντας δε να δώσει έμφαση στους ισχυρισμούς του είπε συγκεκριμένα ότι, «Έχουμε μια παροιμία. “Να ξεκινάς σαν Τούρκος και να τελειώνεις σαν Γερμανός”, εδώ έγινε το αντίθετο». Αμέσως μετά από αυτό ο Χάμπερ δέχθηκε κύμα επικρίσεων. «Αυτός ο Γερμανός Πρέσβης της ΕΕ πρέπει να εξηγήσει στο Τουρκικό Έθνος τι εννοεί όταν λέει “σαν Γερμανός και σαν Τούρκος”», είπε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ και σε ανάρτηση του στο twitter δήλωσε ότι οι «εκφράσεις αυτές δεν ταιριάζουν σε πρέσβη..» Ο Τούρκος υπουργός, θεωρώντας ότι οι αναφορές στρέφονται και εναντίον του Ταγιπ Ερντογαν, ανέβασε τους τόνους δηλώνοντας ότι κανένας πρέσβης δεν μπορεί να απευθύνεται με τέτοιο τρόπο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας στην οποία υπηρετεί ούτε έχει δικαίωμα να περιφρονεί την χώρα στην οποία βρίσκεται και τον λαό της… Ενδεικτικό του ηλεκτρισμένου κλίματος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., είναι ότι ο Τούρκος υπουργός επέμεινε με δηλώσεις του ότι «δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιου είδους διπλωματικές γκάφες και υπεροπτικό αρνητικό βλέμμα προς την Τουρκία και κάλεσε τον κ. Χαμπερ να δώσει εξηγήσεις ,διαφορετικά «να πράξει τα δέοντα»…
Θεωρούμε και ελπίζουμε ότι το απειλητικό ύφος των Τούρκων προς τον Γερμανό πρέσβη, να έφερε τόσο τη Γερμανία όσο και την ΕΕ, μπροστά σε μια πραγματικότητα που αρνούνται να αντικρίσουν από τότε που αποφάσισαν να διαπραγματευτούν με τους Τούρκους. Μια εποχή που εμείς και πλήθος άλλων αναλυτών προτρέπαμε τόσο την Ελλάδα όσο και την ΕΕ να σταματήσει κάθε συζήτηση με αυτούς τους αναξιόπιστους συνομιλητές, που είναι βέβαιο ότι εκτός από προσβολές, αυταρχισμό και βία, δεν μπορούν να παράγουν τίποτε άλλο. Καιρός λοιπόν είναι να σταματήσει όλος αυτός ο πακτωλός χρημάτων που ρέει προς την Τουρκία αλλά και η τραγική επιλογή να δοθεί σε όλους τους Τούρκους ελεύθερη πρόσβαση προς την ΕΕ. Ο μόνος τόπος που τους ταιριάζει είναι τα βάθη της Ανατολής και της Ασίας από όπου και προέρχονται.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...