Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ιράν απειλεί ΗΠΑ: Θα κλείσουμε τα Στενά του Ορμούζ!

Υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι απειλούν να κλείσουν τα ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ Στενά του Ορμούζ.
Στον απόηχο των αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων που ξεκίνησε στον Περσικό Κόλπο, τον Απρίλιο.ι Ιρανοί δήλωσαν οτι εαν οι ΗΠΑ απειλήσουν το καθεστώς της Τεχεράνης. 
"Εάν οι Αμερικανοί και οι περιφερειακοί συμμάχοι τους θέλουν να περάσουν μέσα από τα στενά του Ορμούζ και μας απειλήσουν, εμείς δεν θα επιτρέψουμε τη είσοδο σε κανένα " δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής του Ιρανικού Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), Στρατηγός Hossein Salami στην κρατική τηλεόραση.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις ήταν πράγματι μεγάλης κλίμακας, με 30 χώρες από έξι ηπείρους να συμμετέχουν στην άσκηση που εχει πάρει το όνομα Διεθνής Άσκη Αντίμετρων (International Countermeasures Exercise). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα OilPrice.com η άσκηση διεξήχθει σε μέγάλης στρατηγικής σημασίας θαλάσσια σημεία: στη διώρυγα του Σουέζ, στο στενό του Μπαμπ Αλ-Mαντέμπ και στα στενά του Ορμούζ.

Ενώ ο δεδηλωμένος στόχος των ασκήσεων είναι η προστασία των εμπορικών διαδρομών, το Ιράν βλέπει τις ασκήσεις ως πιθανή απειλή για το καθεστώς του.

Ο Στρατηγός Σαλάμι αναφέρθηκε στην Σύμβαση του 1982 των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), λέγοντας ότι "πρέπει να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλητική διέλευση μέσω των Στενών του Ορμούζ ”. Δεν προχώρησε σε περεταίρω λεπτομέρειες σχετικά με το τι χαρακτηρίζει η ιρανική ηγεσία ως απειλή.

Ο Ανώτατος Ιρανός Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απο την πλευρά του τόνισε οτι ο ιρανικός στρατός έχει επίσης το δικαίωμα να βρίσκεται στην περιοχή.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι τον Ιανουάριο, συνελήφθησαν 10 αμερικανοί ναύτες οταν δύο πλοία των ΗΠΑ εισήλθαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα στην πορεία τους προς το Μπαχρέιν. Οι ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα σε 24 ώρες.


http://www.onalert.gr/stories/iran-hpa-8a-kleisoume-stena-ormuz/49584?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=onalert.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...