Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Αιμορραγία πιστών στους Προτεστάντες της Σουηδίας με την γυναίκα επικεφαλής-Τι κάνει η Ορθόδοξη Μητρόπολη;

Το Πάσχα ήταν κάποτε η σημαντικότερη γιορτή για το προτεσταντικό δόγμα της Σουηδίας, αλλά τα μέλη της προτεσταντικής "Εκκλησίας"
τα τελευταία χρόνια μειώνονται με δραματικούς ρυθμούς, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν εκκλησίες, αλλά και να μειώσουν τους κληρικούς  και να πωλούν ακίνητη περιουσία.
Πέρυσι μόνο, 67.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το προτεσταντικό δόγμα στη Σουηδία, κάτι που ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 125 εκατομμυρίων σουηδικκών κορώνων (περίπου $ 15mln) εκ των φορολογικών εσόδων. Επί του παρόντος, η προτεσταντική "Εκκλησία" της Σουηδίας έχει 20.000 μέλη. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια έχει χάσει ένα εκατομμύριο προσκυνητές.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του περιοδικού Kyrkans Tidning,, από το έτος 2020, η προτεσταντική "Εκκλησία" αναμένεται να έχει χάσει σχεδόν το 60 % των μελών της, ήτοι ένα εκατομμύριο λιγότεροι προσκυνητές.
Σύμφωνα με τις έρευνες οι πιστοί εγκαταλείπουν την προτεσταντική "Εκκλησία" για δύο λόγους: πρώτον επειδή δεν συμμερίζονται πλέον το δόγμα και δεύτερον για οικονομικούς λόγους. Η Εκκλησία της Σουηδίας υποστηρίζεται κυρίως μέσω του "εκκλησιαστικού φόρου" που έχει ενσωματωθεί στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, κάτι που είναι πάντως προαιρετικό, αφού οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν..
Εκτός αυτού, πολλοί επιλέγουν να εκταλείψουν τους προτεστάντες λόγω απογοήτευσης για  την τρέχουσα στάση των Προτεσταντών σε πολλά από τα τοπικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης.
Η προτεσταντική "Εκκλησία" της Σουηδίας αυτή τη στιγμή διοικείται από την Antje Jackelén, ο οποίος έγινε η πρώτη γυναίκα αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Σουηδίας και είναι γνωστή για τις απόψεις της σχετικά με τη θρησκευτική ανοχή και τα επιχειρήματα υπέρ μιας πολυθρησκευτικής Σουηδίας.



Το ερώτημα μετά από όλα αυτά είναι το εξής: Με τέτοια κρίση στην προτεσταντικη΄κοινότητα της χώρας, η Ορθόδοξη Μητρόπολη που ακριβώς κινείται; Γιατί αφήνει πνευματικά ορφανούς τόσους χιλιάδες πιστούς. Γιατί δεν τους κατευθύνει προς την ορθόδοξη πίστη; Τι κάνει ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας εκτός από το εκπροσωπεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο από εδώ κι από εκεί; 
ekklisiaonline

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...