Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Έτοιμη να παίξει το χαρτί του Πούτιν η κυβέρνηση - Θα τολμήσει μέχρι τέλους;

Του Στρατή Μαζίδη


Το χαρτί του Βλάντιμιρ Πούτιν με άνοιγμα προς τη Μόσχα δείχνει ότι θέλει να παίξει η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις του του Υφυπουργού Εξωτερικών,
Νίκου Ξυδάκη στο RIA NOVOSTI.

Λέμε "θέλει να παίξει" διότι δε γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο είναι πρόθυμη να το τραβήξει η κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα τον προσεχή Ιούνιο η ΕΕ θα συζητήσει το θέμα των υπαρχουσών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ήδη ο ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, δήλωσε πως οι κυρώσεις δε θα ανανεωθούν αυτόματα και το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Νίκος Ξυδάκης δηλώνει στο πρακτορείο:

«Η ελληνική θέση είναι πως οι κυρώσεις έχουν βλάψει αμοιβαία τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας και δεν έχουν ωφελήσει κανέναν, παρά μόνο διατηρούν την ατμόσφαιρα της έντασης. Οι κυρώσεις  αυτές πρέπει να αρθούν, αυτή είναι παλιά μας θέση»

Και συνεχίζει:

«Συζητάμε με την Ε.Ε.η, καθώς και με τις χώρες που θέλουν να συμμαχήσουν μαζί μας, την άρση των κυρώσεων. Αυτές οι κυρώσεις δεν πρόκειται να ωφελήσουν ούτε την Ευρώπη ούτε τις ευρωπαϊκές χώρες στο σύνολο τους ή την ευρωπαϊκή οικονομία, ούτε την Ρωσία, ούτε τον κύκλο εργασιών, το εμπόριο ή τα ταξίδια των πολιτών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Μπορούν να βλάψουν όλος μας στους τομείς της οικονομίας, και να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των χωρών»

Ο Νίκος Ξυδάκης επισημαίνει πως η Ελλάδα ήταν από τους πρώτους που έλαβαν θέση απέναντι στις κυρώσεις ωστόσο και ο ίδιος αναρωτήθηκε το εισαγωγικό μας ερώτημα:

«Το ερώτημα αφορά το αν η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει το βέτο αν η Ε.Ε. αποφασίσει να επεκτείνει τις κυρώσεις».

Μέχρι σήμερα πάντως το όποιο θάρρος της ελληνικής κυβέρνησης έχει φανεί πως οριοθετείται.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...