Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Aνακαλύφτηκε αρχαίο ελληνικό ψηφιδωτό στην Αντιόχεια 2.400 ετών – «Να είσαι χαρούμενος, να ζεις την ζωή σου» αναφέρει – Δείτε την εικόνα

Ένα ελληνικό ψηφιδωτό ηλικίας 2.400 χρόνων, στο οποίο  εντόπισαν αρχαιολόγοι στην Τουρκία, όπως αναφέρει ο Independent.
 Το εύρημα ανακαλύφθηκε στην επαρχία Χατάι στην τουρκο-συριακά σύνορα και απεικονίζει έναν σκελετό ξαπλωμένο με μια κανάτα κρασί και ψωμί. Το ψηφιδωτό φέρει την ακόλουθη επιγραφή: «Να είστε χαρούμενοι, απολαύστε τη ζωή σας».
Ο «απερίσκεπτος σκελετός» -όπως αποκαλείται το ψηφιδωτό- θεωρείτο ότι αποτελούσε μέρος τραπεζαρίας σε σπίτι ανώτερης τάξης. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Demet Kara από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χατάι, που ενεπλάκη με την ανασκαφή, το ψηφιδωτό ανήκει στην αρχαία ελληνο-ρωμαϊκή πόλη της Αντιόχειας.

«Δύο πράγματα ήταν πολύ σημαντικά στις ελίτ κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο όσον αφορά τις κοινωνικές δραστηριότητες» ανέφερε η Kara στη Hurriyet Daily News. «Το πρώτο είναι το λουτρό και το δεύτερο είναι το δείπνο». «Υπάρχει ένα παρόμοιο ψηφιδωτό στην Ιταλία, αλλά αυτό είναι πολύ πιο περιεκτικό» σημείωσε η Kara.
Η αρχαία πόλη της Αντιόχειας ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και λέγεται ότι είναι το πρώτο μέρος όπου οι οπαδοί του Ιησού χαρακτηρίζονταν ως Χριστιανοί.
Το Χατάι είναι γνωστό για την τεράστια συλλογή του από ψηφιδωτά ρωμαϊκής εποχής.


http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/arxaio-elliniko-psifidwto-mas-didakei-to-noima-tis-zwis

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...