Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Η ψηφιακή τυραννία έφτασε: Υποχρεωτικά βιομετρικά στοιχεία προσώπου για ενεργοποίηση κάρτας SIM στην Αργεντινή

 Ακραία παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Η ψηφιακή τυραννία έφτασε. Σύντομα και στην Ελλάδα. Θα αφυπνισθείς;

Αυτό που μέχρι τώρα ήταν μια προαιρετική λειτουργία των συσκευών σας, τώρα, στην Αργεντινή γίνεται υποχρεωτικό για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει και να ενεργοποιήσει μια νέα κάρτα SIM…για την «ασφάλεια» του!

Πηγές: biometricupdate.com & reclaimthenet.org

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

Εάν βρίσκεστε στην Αργεντινή και εκτιμάτε την ασφάλεια και το απόρρητο των πιο ευαίσθητων προσωπικών σας βιομετρικών δεδομένων, κρατήστε την κάρτα SIM που έχετε, γιατί η νέα νομοθεσία επιβάλει πλέον ότι για να αποκτήσετε μια νέα, πρέπει να υποβάλλεστε σε υποχρεωτική αναγνώριση προσώπου. Ναι καλά διαβάσατε. Αυτό που μέχρι τώρα ήταν μια προαιρετική λειτουργία των συσκευών σας, τώρα, στην Αργεντινή γίνεται υποχρεωτικό για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει και να ενεργοποιήσει μια νέα κάρτα SIM…για την «ασφάλεια» του!

Η εντολή για μετάβαση στην απαίτηση βιομετρικών στοιχείων προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση κάρτας SIM προήλθε από την Εθνική Αρχή Επικοινωνιών (Enacom) και ισχύει για όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Η ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών της Αργεντινής, η Εθνική Οντότητα Επικοινωνιών (Enacom), κάλεσε τους προμηθευτές υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας να απαιτούν βιομετρική ταυτοποίηση όταν κάποιος ζητά μια νέα κάρτα SIM.

Σύμφωνα με το ισπανόφωνο ειδησεογραφικό δημοσίευμα Clarin, ο Πρόεδρος της Enacom Gustavo López στοχεύει να μειώσει την κλοπή ταυτότητας και το hacking που πραγματοποιούνται με την ανταλλαγή γνήσιων SIM με κλωνοποιημένες κάρτες.

Οι αρχές δικαιολογούν την απόφαση λέγοντας ότι θα αυξήσει την ασφάλεια, ιδιαίτερα σχετικά με την κλοπή ταυτότητας και το hacking μέσω μεθόδων όπως η ανταλλαγή SIM.

Η αλλαγή κάρτας SIM δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αυτό που έκανε την Enacom να ξεκινήσει τώρα τη δράση φαίνεται να είναι το γεγονός ότι αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έγιναν πρόσφατα στόχος τέτοιων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Ασφάλειας και Δικαιοσύνης του Μπουένος Άιρες Marcelo D'Alessandro.

Το Renaper, ή το Εθνικό Μητρώο Προσώπων, παραβιάστηκε τον Οκτώβριο του 2021 και φέρεται να κλάπηκαν βιογραφικά στοιχεία για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας. Η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες διευκολύνει τη ζωή των κλωνοποιών, επειδή οι εταιρείες τηλεφωνίας ζητούν στοιχεία βιογραφικού λογαριασμού προκειμένου να εγκρίνουν μια νέα κάρτα για ένα τηλέφωνο.

Και για το λόγο αυτό, ολόκληρος ο πληθυσμός θα πρέπει πλέον να παραδώσει βιομετρικά δεδομένα κατά τη διαδικασία επαλήθευσης κατά την απόκτηση κάρτας SIM. Είναι γεγονός βέβαια ότι από τις εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες που σχετίζονται με την ασφάλεια, που οι τηλεφωνητές στην Αργεντινή λαμβάνουν κάθε μήνα, μόνο το 0,05% έχει να κάνει με την ανταλλαγή SIM.

Η μέθοδος hacking περιλαμβάνει την υποβολή ψεύτικης καταγγελίας στον χειριστή σχετικά με μια χαμένη ή κλεμμένη κάρτα που πρέπει να απενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια, η εταιρεία ενεργοποιεί μια κενή κάρτα SIM που έχουν οι απατεώνες. Με αυτόν τον τρόπο αναλαμβάνουν τον αριθμό τηλεφώνου που μεταφέρθηκε.

Οι κίνδυνοι για το θύμα είναι σαφώς τεράστιοι – από την απώλεια του ελέγχου των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων, μέχρι τον τραπεζικό λογαριασμό. Και η τρέχουσα διαδικασία επαλήθευσης που χρησιμοποιείται από τις τηλεφωνικές εταιρείες θεωρείται αδύναμη.

Στην Αργεντινή λοιπόν, η λύση που βρήκαν οι αρχές είναι μια επιθετική λύση - να υποχρεώσουν τον πληθυσμό να παραδώσει βιομετρικά στοιχεία για τον περιορισμό του...κινδύνου.

Ορισμένα νέα βήματα επαλήθευσης που βασίζονται σε αυτήν την τεχνολογία θα εφαρμοστούν πλέον από τις εταιρείες. Οι λεπτομέρειες για το βιομετρικό σύστημα που θα τεθεί σε χρήση αναμένεται να ανακοινωθούν.

Η Enacom αναμένεται να δημοσιεύσει κανόνες βιομετρίας μέχρι το τέλος του μήνα. Δεν είναι γνωστό, για παράδειγμα, εάν οι εταιρείες τηλεφωνικών υπηρεσιών θα πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους βάσεις δεδομένων ID ή εάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την παραβιασμένη βάση δεδομένων κυβερνητικών ταυτοτήτων, Renaper.

Σύμφωνα με την Clarin , αρκετοί κατασκευαστές τηλεφώνων έχουν επικρίνει τον κανονισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη, ειδικά όταν πρόκειται για τηλέφωνα χαμηλής αγοράς που δεν διαθέτουν βιομετρικές λειτουργίες προσώπου.

Πιο πρόσφατα, η πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μιας αποκεντρωμένης πλατφόρμας ψηφιακής ταυτότητας , συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών στοιχείων για χρήση από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

https://ellinikiafipnisis.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...